Siyaset İç istihbarat İçişleri’nde, dış istihbarat MİT’te

İç istihbarat İçişleri’nde, dış istihbarat MİT’te

18.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, yeni istihbarat modeline ilişkin olarak, “İç istihbaratı tek elde toplayacağız. Dış istihbarat MİT ile devam edecek” dedi Yıldırım “İstihbarat koordinasyon başkanlığı olacak çatı örgüt olacak. Hepsi birlikte Cumhurbaşkanlığı’na bağlanabilir” ifadelerini kullandı

İç istihbarat İçişleri’nde, dış istihbarat MİT’te

Başbakan Binali Yıldırım, TRT’de gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

Haberin Devamı

SON RAKAMLARI AÇIKLADI: 15 Temmuz’un ardından 240 şehidimiz var. 2195 yaralı var. Darbecilerden ölü ele geçirilen 36, yaralı 49. Tutuklu 20 bin 355.

ÜÇLÜ VEYA İKİLİ KOMBİNASYON: Yenikapı’da bu birlikteliği gözümüz gibi koruyacağız dedik. Bu noktada herhangi bir tereddüdümüz yok. Anlaşamayacağımız şeyler olabilir ama uzlaşabileceğimiz konular da olabilir. En azından oturup konuşup detaylı bilgi aktarabiliriz. Üç partinin tamamen hemfikir olduğu konular var. Bir de iki partinin, bir de birinin ayrı düştüğü konular var. Üçlü ve ikili kombinasyon şeklinde çoğaltabilirsiniz. Tam mutabakat olmayan konuları da gruplandıracaklar. Sonrasında genel başkanlar bir değerlendirme yapıp son şeklini verecekler. Acil olan, sıkıntılı olan konuları çözecek bir acil mini paket.

Haberin Devamı

ORDU GÜÇLENİYOR: Ordumuz zayıflamıyor aksine güçleniyor. Ordu nasıl güçleniyor izah ediyor genelkurmay asli işi yanı sıra tali işlerle uğraşıyor ruhsat temini bina bakımı lojistik hizmetleri, tersane, fabrika, hastane aklınıza ne gelirse sivil hayatın tüm işleriyle uğraşmak gibi bir durum da var. Yeni yapılanmada yan işleri MSB’ye veriyoruz. Askere savaş barış zamanı alması gereken caydırıcılık önlemlerini personel yetkinliğini, silah ihtiyacı güncellenmesi gibi aklınıza gelen savaş zamanı zafiyet yaşanmaması için onlarla ilgili işlerini yapmaya devam edecek. Komutanlıklarla da birlikte çalışacak.

SÜRTÜŞME KALKIYOR: MSB eskiden personelini Genelkurmay veriyordu. Asker personel vardı. Şimdi MSB tamamen bakanlık olarak yeniden yapılandırılıyor. Müsteşarı, genel müdürleri var. Buralarda müsteşar sivil oluyor. Onun dışındakilerde de sivil de olabilir asker de olabilir. Görevin tanımına göre. Asker sivil ilişkilerinde eşitleme oluyor. Sivil ve askerler rütbe eşitliğine sahip oluyor. Müsteşar orgenerali temsil ediyor. Genel müdür tümgeneral seviyesine tekabül ediyor. Oradan ha hiyerarşide sürtüşme ortadan kalkıyor.

İSTİHBARAT KOORDİNASYON BAŞKANLIĞI: MİT var, emniyet var, jandarma var. Bunlara çeki düzen vermek gerekiyor. Bugünün ihtiyacı iç istihbaratı tek elde toplamak. Dış istihbarat MİT ile devam edecek. MİT’in iç istihbarata da uzantısı var, iç istihbaratın dışarıyla da ilişkisi var. Bu iki yapı, personel tahkikatı yapma şartıyla istihbarat kurulacak. Görev yeri değişecek personelin tahkik edilmesi gibi. 40 yılı olmuş Genelkurmay’ın kuvvet komutanlıklarının alıp verdiği nefes kadar yakın olan insanlar ortaya çıkıyor. İstihbarat koordinasyon başkanlığı olacak çatı örgüt olacak. Rekabet etmemeleri için böyle bir düzenleme ihtiyacı var. Kurumların görüşleri de alındı. Başında müsteşar seviyesinde mi olacak. MİT Müsteşar, öbürü belli değil, tepedeki de onların koordinasyonu da müsteşar olacak. Bir MİT, bir tarafta iç istihbarat emniyet ve jandarma birleştirilmiş bir istihbarat servisi. İçişleri bakanlığına bağlı gösterecek. MİT Başbakanlığa bağlı. Hepsi birlikte Cumhurbaşkanlığına bağlanabilir Başbakanlık’ta kalabilir konuşacağız en uygun modeli belirleyeceğiz. Denetleme mekanizması, gelişmiş dünyada tartışılan konu, suç önlemek için dinleme lazımdır. Dinleme yapanları kim dinleyecek. Kötüye mi kullanıyor. Bu soru cevabı da koordinasyon ve kontrol mekanizmasıdır.

Haberin Devamı

FAZLA ÖZGÜVEN: Askerin en yakınına FETÖ’cülerin sızmasıyla ilgili bir şaşkınlık var. Gerekli tedbir almadı demekle sorunu çözemiyorsunuz örgütün yapılanma modelinden kaynaklanan bir şey. Kapalı bir yapı ta ki size diyor ki tutuklandınız komutanım. Fazla özgüvenden kaynaklanıyor. Bunlar kim bize ayar çekecek gibi bir özgüvenden kaynaklanmış olabilir.

Haberin Devamı

AF DEĞİL: Tutuklamalar ile yüzde 100 üzerine kapasite çıktı. 100 bin kapasite var 200 bin tutuklu var. Bu bir af değil.

ÖMER HALİSDEMİRLER LAZIM: 265 asker pilot çıkarıldı. İsterse sivil hayata geçenler birliklerine dönecek. 16 yıl dolduranlar ayrılabiliyor. Bu da 18 yıla uzatıldı. Erken gidemeyecek. Ücret durumlarında iyileştirme yapılıyor. Ücret iyileşince gidenler gitmekten vazgeçecek. Özel harekatçılar da alınacak, güçlü, kuvvetli, zor şartlara dayanan gençler. Bize Ömer Halisdemirler lazım. Yürekli aslan gibi delikanlılar lazım. Hem bölücü terör örgütüne karşı hem de buna benzer teşebbüslere karşı, gerekirse öldürecek gerekirse şehit olacak ülkesini bayrağını seven gençler lazım.

Haberin Devamı

13 KRİTER VAR: 15 bin öğretmen alınıyor 10 bin polis alınıyor. Yeni düzenleme sonrası yargıda yeni kadro alınıyor. Bunun dışındaki memuriyetlerde acil davranmamız gerekiyor. Çok adam çok iş değil, az adam daha çok iş yapıyor. İhtiyacı olanın en asgarisinde tutmak lazım. Sayı artarsa kontrol de verim de zor olur. Ehliyet ve liyakata dikkat edilmezse kalite de verim de düşer. Bu ve buna benzer yapılar için de zemin oluşuyor. Herkes birbirini gammazlıyor. Karın ağrısı var birbiri ile acımasızca başka birini şikayet ediyor. Bunları araştırmamız lazım. Alanı sınırladık. Sınırlama ne 17 Aralık sonrası. 17 Aralık öncesi herkesin bir işi olmuş kurban bağışlamış hayır işi olmuş dershanesine gitmiş. 70’lere mi gideceğiz, hayır. Şifreli yazılımlar var gruplar halinde yazışıyorlar. Bu iş içinde olanlar kurtulamayacak. 17 Aralık’tan sonra ‘bu gidişat gidişat değil ben bu işin içinde olamam’ diyenlerin endişeye kapılmasına ihtiyacı yok. 13 tane kriter var, tek tek gözden geçiriliyor. En son Başbakanlığa geliyor.

UZLAŞMA KÜLTÜRÜ DEVAM EDECEK: Görünenin dışında CHP ve MHP liderleriyle zaman zaman paylaşımlarımız oluyor. Olayın olduğu gece Bahçeli ve Kılıçdaroğlu’nun beni aradı. İlk aradıklarında görüşemedim ama daha sonra hemen arayıp ikisiyle de görüştüm ve orada çok net bir şekilde ‘Bu kabul edilebilir bir şey değil, biz demokrasiden yanayız, hükümetin tutumunu destekliyoruz’ diye açık bir şekilde, tereddüte mahal vermeden desteklerini ifade ettiler. Bu oluşan birliktelik daha sonra devam etti. Biz onları davet ettik, bu konunun detaylarını anlattık, o karanlık geceyi anlattık. OHAL ile ilgili bilgi verdik, desteklerini istedik Cumhurbaşkanımız bizleri davet etti. Yenikapı’da da yine CHP, MHP, AK Parti Genel Başkanı olarak, orada zaten birlik, beraberlik, tek Türkiye, tek bayrak, tek vatan, tek devlet ülküsü doruğa ulaştı, dünya şaşırdı. Bu birlikteliği gözümüz gibi koruyacağız. Bu uzlaşma kültürünü devam ettireceğiz. Her yapacağımız önemli işte, önemli kararlarda muhalefet partilerimizin genel başkanlarıyla başlattığımız diyaloğu sürdüreceğiz.