Siyaset İki yıl kuraklık olsa da İstanbul susuz kalmaz

İki yıl kuraklık olsa da İstanbul susuz kalmaz

29.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dün Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2017 Yılı Değerlendirme Toplantısı’nda gazetecilerle bir araya geldi.

İki yıl kuraklık olsa da İstanbul susuz kalmaz

Bakanlığın 2017 performansını anlatan ve yatırımlara ilişkin rakamlar veren Eroğlu, 2017’nin verimli geçtiğini ve çok çalıştıklarını belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Türkiye yarı kurak iklim bölgesinde olduğu için barajların yapılması zarurettir. Baraj İnşaatında dünyada ilk üçteyiz. Son 15 yılda 508 baraj inşa ettik. 2003 yılında 276 olan baraj sayısını 2017 yılında 784’e yükselttik. Gölet inşaatında dünyada ilk sıradayız. 2017’de hizmete alınan tesisler; 2 milyon 679 bin 510 dekar araziyi sulamaya açmıştır. Yıllık 1 milyar 360 milyon lira ilave zirai gelir artışı sağlanmıştır. 28 yerleşim yerine yıllık 203 milyon metreküp içme suyu verilmiştir. 7 şehir merkezi, 76 ilçe, 703 yerleşim yeri ve 286 bin dekar arazi taşkınlarından korunmaktadır. 3.2 milyon dekar alanda ağaçlandırma yapılmıştır. 250 milyon fidan toprakla buluşturulmuştur.”

Melen Barajı’nın yılda 1 milyar 100 bin metreküp su sağladığını kaydeden Eroğlu, İstanbul’da da yıllık 1 milyar metreküp su tüketildiğini bilgisini verdi. Eroğlu, “Ülkemizde yağış; zamana ve bölgelere göre farklılık göstermektedir. 2017 yılında da son 44 yılın en kurak dönemini yaşadık. Şu an bir tek Melen Barajı, İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak kapasitede. Bizim başka plan ve çalışmalarımız da var. İki yıl kuraklık olsa bile bir sıkıntı olmayacak. Kişi başına İstanbul’da kullanılan su miktarının 300 litre. 1994’e göre şu anda İstanbul tam 15 misli su harcanıyor.”

Haberin Devamı

Her insana bir fidan

2023 yılı sonuna kadar dünyadaki her insan için ülkemizde bir fidan dikilerek toplam 7 milyar fidanı toprakla buluşturacaklarını kaydeden Eroğlu, bu yıl yangınla zarar gören 11 bin 864 hektar alanın bir metrekaresinin dahi başka bir maksatla kullandırılmayacağını söyledi. Eroğlu, yanan ormanları tekrar ağaçlandırdıklarını ağustos ayında çıkan yangında zarar gören Cennet Koyu bölgesine 33 bin 350 adet fidan dikildiğini anlattı.

‘Ceza kesmekle olmaz’

“Ergene ile ilgili Cumhurbaşkanımız bir gün beni aradı” diyen Eroğlu, Cumhurbaşkanıyla aralarında geçen diyaloğu şöyle anlattı:

“Oradaki fotoğrafları televizyonda görmüş. Veysel Hoca dedi, Ergene’nin hâli ne olacak? Ben de dedim ki ‘Artık ceza keseriz. Atık su arıtma tesisi yapmayalım. Belediyelere ceza keseriz. Bunların hepsi CHP’li belediye.’ Dedi ki, ‘Ceza kesmekle olmaz. Bunu siz yapın’. Biz buradaki bütün belediyelere 13 tane atık su arıtma tesisini yaptık. En son Keşan’dakini de 29 Kasım’da tamamladık. Burada bütün atık su arıtma tesisleri bitti. Sanayidekileri de önümüzdeki yıl bitiriyoruz.”

Haberin Devamı

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Eroğlu, 2017’de son 44 yılın en kurak döneminin yaşandığını söyledi.