Amasya İLAHİYATÇI PROFESÖRDEN 'PEMBE TENNURE' TEPKİSİ

İLAHİYATÇI PROFESÖRDEN 'PEMBE TENNURE' TEPKİSİ

05.07.2014 - 10:17 | Son Güncellenme:

.

İLAHİYATÇI PROFESÖRDEN PEMBE TENNURE TEPKİSİ

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, bazı sema mukabelelerinde pembe ve yeşil renkte tennure giyilmesini yanlış bulduğunu söyledi.
Semazenlerin giydikleri ‘tennure’ adlı kıyafetlerin esas renginin beyaz olup karşılaştığı bazı etkinliklerde ise pembe ve yeşil renkli tennureler giyildiğini, oysaki semazenin kıyafetinin aynı zamanda kefeni olduğunu anlatan Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, “Pembe renkte kefen olur mu? Bu olsa olsa soytarılıktır” dedi.
DÖNMEZLER
Semanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Turabi, “Semanın bir gösteri olmadığını, semazenlerin de folklorcu olmadığını bilin. Semazen kardeşlerimiz meydana abdestlerini alırlar. Dualarını yaparlar. Çıkarlar sema ederler. Dönmezler” diye konuştu.
Memleketi Amasya’da Amasya Belediyesi’nin Şehzadeler Gezi Yolu'nda düzenlediği Ramazan etkinliklerinde sahneye çıkan Turabi, kendisine ait eserlerin yanı sıra bilinen ilahileri semazenler eşliğinde seslendirdi.
Programı, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Osman Akbaş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Enes Tigen ve çok sayıda vatandaş izledi. İzleyicilere belediye görevlileri tarafından semaver çayı ikram edildi.