Ege İncirde rekor artış

İncirde rekor artış

24.08.2018 - 22:05 | Son Güncellenme:

Kuru incir, 62 bin tona karşılık gelen 268 milyon dolarlık ihracatla tarihinin en yüksek rakamına ulaştı. Birlik Başkanı Celep, başarının kuru üzüm ve kayısıya örnek olması dileğinde bulundu

İncirde rekor artış

Türkiye, 2017-2018 sezonunda kuru incirde 62 bin ton karşılığı 268 milyon dolarlık ihracatla en yüksek rakama ulaştı. Kuru incir ihracatında bugüne kadarki en yüksek rakam, 2013/14 sezonundaki 76 bin 901 ton karşılığı 253 milyon dolardı. 2010/11 sezonunda Türkiye 398 milyon dolarlık kuru kayısı ihraç ederken, aynı sezonda kuru incir ihracatı 171 milyon dolardı. Sonraki yıllarda kuru kayısının ortalama ihraç fiyatı kan kaybederken, kuru incir ihracatının ihraç fiyatı sürekli arttı ve 2017/18 sezonunda kuru kayısı ihracatını geride bıraktı. İhracatta yakalanan başarının çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısıya örnek olması dileğinde bulunan Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, döviz kurlarının aşırı dalgalandığı süreçte Türk ihracatçılarını soğukkanlı hareket etmeye davet etti.

Haberin Devamı

Prestij ürünler

Çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısının prestij ürünler olduğuna dikkati çeken Celep, “Kuru incirin dünya genelinde muadili olan hurma, erik gibi ürünlerin fiyatları 8-10 dolar seviyesinde. Kuru üzümde ise; şu anda dünyada en ucuz Türk üzümü. Türk ihracatçısı kendi kendine fiyat rekabeti yapmamalı, ürünlerimizi satmak yerine, katma değerli pazarlamak hedefimiz olmalı” diye konuştu. Celep, 2018-19 sezonunda rekoltenin 80 bin ton olarak tespit edildiğini kaydetti.

Fransa ilk sırada

Türkiye’den 2017/18 sezonunda en fazla kuru incir ihracatı 39 milyon dolarlık tutarla Fransa’ya yapıldı. Kuru kayısı ihracatında 2017/18 sezonu tamamlanırken, kuru üzüm ihraç sezonu 31 Ağustos’ta, kuru incir sezonu ise 26 Eylül’de sona erecek. Kalan sürede yapılacak ihracatla 3 ürünün toplam ihracatının 1 milyar dolar sınırını aşması hedefleniyor.