Gündem İnternetten IMEI sorgulama neden yapılmalı?

İnternetten IMEI sorgulama neden yapılmalı?

30.03.2015 - 10:50 | Son Güncellenme:

İnternet üzerinden IMEI sorgulama işlemi kolayca yapılabilmektedir. IMEI sorgulama işlemi hakkında önemli bilgiler ve IMEI sorgulama işleminin detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

İnternetten IMEI sorgulama neden yapılmalı

Modern dünyada yeni nesil teknoloji yaşamın içerisinde önemli etkiler yaratıyor. Özellikle de son yıllarda büyük bir hız ile gelişen teknoloji ile birlikte vatandaşlar akıllı cep telefonu modellerine yoğun şekilde ilgi gösteriyor. Dünyaca ünlü teknoloji markalarının sürekli gelişen akıllı cihaz teknolojisi ile yeni akıllı cep telefonlarını piyasaya sunuyor olması genel olarak ikinci el akıllı cep telefonu piyasasının çok daha hareketli hale gelmesine yol açıyor.

Haberin Devamı

IMEI SORGULAMA

Türkiye’de de hem sıfır hem de ikinci el akıllı cep telefonu piyasası oldukça büyük bir pazar hacmine sahiptir. Bu durum özellikle de art niyetli kişilerin çalıntı akıllı cep telefonu veya IMEI numarası kopyalanmış akıllı cep telefonu satışları gerçekleştirmelerine ve bu durumunda teknoloji meraklılarının mağduriyet yaşamasına yol açıyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu da teknoloji tutkunlarının karşı karşıya kaldıkları bu olumsuzluklara yönelik olarak IMEI sorgulama hizmetine başladı.

Türkiye’deki her bir akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayar için var olan IMEI numaralarının Mobil Cihaz Kayıt Sistemi (MCKS) üzerinde kayıtlı olması gerekiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun dijital ortamda bulunan IMEI sorgulama hizmeti ile de akıllı cihazlarının IMEI numaralarının MCKS üzerinde kayıtlı olup olmadığını öğrenebilme fırsatı sunuyor. IMEI sorgulama ile de akıllı cep telefonu veya tablet bilgisayarın çalıntı olup olmadığı ve IMEI numarasının başka bir cihazdan kopyalanıp kopyalanmadığını öğrenebilme fırsatı sunuyor.

Haberin Devamı

2008 yılında Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hizmete açılan e-Devlet sistemi üzerinde teknoloji tutkunları e-hizmetler kategorisinden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun IMEI sorgulama ekranına erişerek, sadece sorgulayacağı cihazın IMEI numarasını girerek çalıntı olup olmadığını öğrenebiliyor. BTK IMEI sorgulama işlemi ile akıllı cep telefonlarının ve tablet bilgisayarların MCKS’ ye hangi tarihte kayıt ettirildiği, kim veya hangi kuruluşta kayıt ettirildiği gibi bilgilere erişim sağlanabiliyor.

Bu gibi avantajları ve fırsatları dolayısı ile de günümüzde IMEI sorgulama hizmeti günümüzde oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılıyor. Günümüzde her akıllı cihazın önemli IMEI numaraları bulunuyor. Bu yüzden IMEI sorgulama hizmetleri son yıllarda oldukça yoğun ve sık bir şekilde kullanılırken genel olarak 2. el akıllı cep telefonu ve tablet bilgisayar alımlarının daha güvenli hale getirilebilmesini sağlıyor.