Gündem İnternetten Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır? Vergi Borcu Ödeme Nasıl Gerçekleştirilir?

İnternetten Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır? Vergi Borcu Ödeme Nasıl Gerçekleştirilir?

30.06.2015 - 13:45 | Son Güncellenme:

Vergi borcu sorgulama işleminin online yapılması vatandaşlara önemli kolaylık sağlamıştır. Vergi borcu sorgulama işleminin nasıl yapıldığını ve vergi borcu sorgulama işleminin tüm detaylarını haberimizden öğrenebilirsiniz.

İnternetten Vergi Borcu Sorgulama Nasıl Yapılır Vergi Borcu Ödeme Nasıl Gerçekleştirilir

Ülkemizde yaşayan her vatandaşın bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın devlete karşı bazı sorumlulukları da bulunmaktadır. Bu sorumluluklardan bir tanesi de vergi borcu ödemektir. Ülkemizde geliri olan her vatandaş vergi borcunu ödemesi gerekmektedir. Vatandaşların ödemesi gereken vergiler ise gelir düzeylerine göre belirlenmektedir. Hiç geliri olmayan vatandaşlardan ise devlet vergi istememektedir. Devlet vatandaşlardan aldıkları vergiler ile vatandaşların hayatlarını kolaylaştıracak çalışmalar gerçekleştirmektedir. Yani vatandaşın verdikleri vergiler yine vatandaşa hizmet olarak geri dönmektedir. Vatandaşlar ödemesi gereken vergi miktarlarını Gelir İdaresi Başkanlığının vergi dairelerine giderek öğrenebilirler. Vergi dairelerinden vergi borcu sorgulama işlemini gerçekleştirebildiğimiz gibi vergi borcu ödeme işlemini de gerçekleştirebilmekteyiz. Vergi borcu sorgulama işlemini vergi dairelerine giderek yapabildiğimiz gibi internet üzerinden de online olarak gerçekleştirebiliriz. Sorgulama işlemini internet üzerinden 2 farklı şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Şifresiz olarak Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfasından internet vergi dairesi bölümünden kolaylıkla sorgulama yapabileceğiniz gibi E-Devlet şifreniz ile de E-Devlet internet sayfasından vergi borcu sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Haberin Devamı

VERGİ BORCU SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ!

Vergi borcu sorgulama işlemini Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden gerçekleştirebilmek için ana sayfada bulunan internet vergi dairesi bölümüne giriş yapmalısınız. Bu seçeneği seçtikten sonra internet vergi dairesi bölümünde işlem yapabileceğiniz seçenekler karşınıza gelecektir. Bu seçeneklerden borç bilgilendirme servisini seçtikten sonra karşınıza uyarılar sayfası gelecektir. Bu uyarıları dikkatlice okumalısınız. Uyarılar bölümünü okuduktan sonra sayfayı kapatmalısınız ve borç bilgilendirme servisine yönlendirileceksiniz. Borç bilgilendirme servisine T.C. kimlik bilgilerinizi girerek işlem yapabilirsiniz. Bu bölüme T.C. kimlik numaranızı, nüfus cüzdan seri ve numarasını, Annenizin, babanızın, eşinizin, çocuğunuzun herhangi birisinin T.C. kimlik numarasını veya annenizin kızlık soyadının ilk ve ikinci harfini sisteme girmelisiniz. Son olarak güvenlik kodunu gerekli yere girdikten sonra sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Vergi borcu sorgulama işlemini ayrıca internet üzerinden E-Devlet sistemi ile de gerçekleştirebilirsiniz. E-Devlet sisteminden işlem gerçekleştirebilmek için ilk olarak E-Devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir. Sisteme giriş yapabilmek için ana sayfada bulunana sisteme giriş linkini tıklamalısınız. Sisteme giriş yapabilmek için sisteme T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi girmeniz gerekmektedir. Eğer E-Devlet şifreniz yok ise nüfus cüzdanınız ile istediğiniz PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında alabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler bölümünden Gelir İdaresi Başkanlığını bulmalısınız ve alt seçeneklerinden vergi borcu sorgulama seçeneğini seçerek sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz.