Gündem İranlılar düşen Türk uçağı için anıt yapmak istiyor

İranlılar düşen Türk uçağı için anıt yapmak istiyor

14.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran’da düşen Başaran Holdinge ait, TC-TRB tescilli Bombardier Challenger 604 tipi iş jetinde hayatını kaybeden Hüseyin Başaranın kızı Mina Başaran, 7 kız arkadaşı, 2 pilot ve 1 hostesin kimlik belirleme çabaları sürüyor.

İranlılar düşen Türk uçağı için anıt yapmak istiyor

İranlı yetkililer hayatını kaybedenlerin yakınlarından aldıkları DNA örnekleri ile kimlik tespiti işleminin sürdüğünü belirtiyor. Hayatını kaybedenlerin yakınları Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletinde otellere yerleştirildi. İşlemlerin en kısa sürede tamamlanıp cenazelerin teslim edileceği açıklandı. Uçağın düşüş sebebi ise kara kutuların incelenmesinin ardından netlik kazanacak.

Haberin Devamı

İranlılar düşen Türk uçağı için anıt yapmak istiyor
Bu arada İran’da düşen Türk uçağının kazadan önce acil iniş izni istediği ancak İranlı yetkililerce iniş izni verilmediği iddiaları üzerine İran Sivil Havacılık Kurumu Halkla İlişkiler Direktörü Rıza Caferzade bir açıklama yaptı. İddiayı yalanlayan Caferzade, “Türk uçağı pilotu acil iniş izni istemedi. İran tarafından pilot ile gerekli işbirliği yapılmıştı. Türk uçağının pilotu teknik arızadan ötürü irtifa azaltma isteğinde bulundu. Ancak irtifa azaltırken radarlardan kayboldu. Dolayısıyla böyle bir iddianın yapılması kamuoyunu olumsuz yönde etkileyen gereksiz yalan bir iddiadır” dedi.

Öte yandan kazanın yaşandığı bölgede yaşanan Bahtiyari halkı, Başaran ailesinin izin vermesi halinde bir anıt yaptırmak istediğini bildirdiler. Bahtiyari halkı temsilcileri acılı Türk ailelerinin kaldığı otele gelerek, uçağın düştüğü alana bir anıt dikmek istediklerini söylediler.

Haberin Devamı

Bahtiyarı halkı temsilcileri ellerinde taşıdıkları pankartlarda Farsça ve Türkçe şu ifadelere yer verdiler:

“Sevgili Başaran ailesi ve sevgili Türk halkı, Mina ve onun arkadaşlarının ruhu Helen Ormanları ve Bahtiyari Dağlarında gökyüzüne uçtu. Dünya, Bahtiyari halkını dünyanın en misafirperver insanları olarak biliyor ama şimdi bu ev sahipliğinden dolayı üzgünüz ve tüm kalbimizle derdinize ortağız. Sizin de izninizi aldıktan sonra biz kızlarımızın hatırına sembolik bir heykel dostluk adına yapmaya karar verdik. Sizin için bir problem yoksa sizden haber bekliyoruz ve yapmaya başlamak istiyoruz.”