Siyaset ‘İttifak’ta 9 madde daha geçti

‘İttifak’ta 9 madde daha geçti

07.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ak Parti ve MHP’nin ittifakı ve seçim güvenliğine ilişkin hükümler de içeren ortak yasa teklifinin TBMM Anayasa Komisyonu görüşmeleri sürüyor.

‘İttifak’ta 9 madde daha geçti

Önceki gün teklifin ilk dokuz maddesini aynen kabul eden komisyon, dün de teklifin seçim ittifakını yasal hale getiren ve ittifaka ilişkin teknik düzenlemeler içeren dokuz maddesini daha ele almak üzere toplandı. Komisyon saat 14.00’de başlayan toplantısında yaklaşık 2 saat süren müzakerelerin ardından, seçimlerde ittifak yapan partilerin bulunması halinde oy sayımının nasıl yapılacağını ve hangi koşullarda ittifaka verilen oyların geçerli sayılacağını düzenleyen 10. maddeyi aynen benimsedi.

Haberin Devamı

Teklifin, yetkili seçim kurulları tarafından gönderildiği konusunda şüphe bulunmayan oy pusulalarının sadece sandık kurulu mührü olmasa da geçerli sayılacağını düzenleyen 11. maddesi, ittifak partilerinden hangisine verildiği belli olmayan oyların ittifakın ortak oyu olarak sayılıp sandık sonuç tutanaklarında ve ilçe birleştirme tutanaklarında gösterilmesini düzenleyen 12 ve 13. maddeleri ile partilerin seçimlerde başka partiyi destekleyebilmesinin önünü açan 14. maddesi yaklaşık 1.5 saat içinde görüşülerek kabul edildi.

15. madde için 4 saat

İttifakı düzenleyen 15. madde ise 4 saat süren müzakereler sonunda kabul edildi. Teklifin “BBP maddesi” olarak tanımlanan 16. maddesi, ittifaklı seçimlerde oy pusulasının nasıl olacağını düzenleyen 17. maddesi ve ittifak partilerinin milletvekili paylaşımını düzenleyen 18. maddeleri de herhangi bir değişiklik yapılmaksızın benimsendi. Böylece komisyonun dünkü mesaisiyle kabul ettiği madde sayısı 9’a ulaştı.

Haberin Devamı

Komisyon bugün de teklifin, aralarında yüzde 10’luk seçim barajında ittifak yapan partilerin oy toplamının dikkate alınacağını düzenleyen maddenin de bulunduğu 5 maddesini daha müzakere edecek.

Komisyonda ittifakı düzenleyen 15. maddenin görüşmeleri sürerken, Ak Parti ve MHP’nin uzlaşmasıyla maddede bir son dakika değişikliğine gidildi. İki partinin mutabakatı doğrultusunda Ak Parti ve MHP’lilerin imzasını taşıyan ortak önerge ile ittifak için seçime katılma yeterliliği şartının madde metnine eklenmesi öngörüldü.

15. Maddeye son dakika rötuşu

Kabul edilen önerge ile ittifakı düzenleyen maddenin “Siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilir” şeklindeki ilk cümlesi “Seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partiler” şeklinde değiştirildi. Buna göre, YSK’nın tespit ve ilan ettiği seçime katılabilecek siyasi partiler, ittifak yaparak seçime katılabilecekler. Ak Parti ve MHP kurmayları değişikliğe ilişkin Milliyet’e, “İttifakla ilgili ilk kez bir düzenleme yaptığımız için ileride herhangi bir tereddüt ya da tartışma yaşanmaması için ihtiyaten bu değişikliği yaptık” bilgisini verdiler. Önergenin gerekçesinde “YSK’nın tespit ve ilan ettiği siyasi partiler dışındaki partilerin seçime katılamayacağı muhakkak ise de, önergeyle uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin önüne geçilmesi amacıyla, seçimlere katılma yeterliliği taşıyan siyasi partilern seçim ittifakı yapabilecekleri sarih bir şekilde düzenlenmektedir” denildi.