Gündem Kabin amiri Selda sıtmaya yenildi!

Kabin amiri Selda sıtmaya yenildi!

21.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

THY Kabin Amiri 34 yaşındaki Selda Durmaz, Nijerya’da yatılı görevinde sivrisinek ısırması sonucu sıtma virüsüne yakalanmıştı. İstanbul’a dönen Durmaz, sıtma virüsü nedeniyle tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi...

Kabin amiri Selda sıtmaya yenildi

Türk Hava Yolları Kabin Amiri 34 yaşındaki Selda Durmaz, Nijerya’nın başkenti Lagos’ta sivrisinek ısırması sonucu yakalandığı sıtma hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Durmaz’ın cenazesi memleketi Bartın’da toprağa verilirken, uzmanlar seyahat öncesi alınacak ilaçlarla sıtmadan korunmanın mümkün olduğunu söyledi.
Türk Hava Yolları Kabin Amiri Selda Durmaz’ın geçtiğimiz hafta içerisinde Nijerya’nın başkenti Lagos’a gerçekleştirdği yatılı bir uçuş sonrasında sıtmaya yakalandığı ortaya çıkmıştı. Yüksek ateş nedeniyle iki defa hastaneye başvuran, ikisinde de grip teşhisiyle eve gönderilen Durmaz’a THY sağlık biriminin yönlendirmesinin ardında teşhis konulabilmişti. Fakat teşhis konulduğunda sıtmaya neden olan parazitin vücutta yayılmış olduğu anlaşılmıştı.
Yoğun bakımda tedaviye alınan, Durmaz, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Durmaz, önceki gece saat 01.30 sıralarında hayatını kaybetti. Acı haberi alan Durmaz’ın yakınları ve meslektaşları hastaneye akın etti. Kabin amiri Selda Durmaz’ın cenazesi hastaneden alınarak cenaze aracıyla memleketi Bartın’a götürüldü.

‘Yıl 2015, sıtmadan ölüm’
Durmaz’ın mesai arkadaşları sosyal medyada üzüntülerini paylaşırken, bazıları “Yıl 2015, bir insan sıtmadan ölüyor” diyerek gerekli tedbirler alınmış olsaydı arkadaşlarının ölmeyeceğini vurguladı.
Durmaz’a teşhis konulması sonrasında Milliyet’e konuşan THY Basın Müşaviri Ali Genç ise personelin bulaşıcı hastalıklar konusunda sürekli bilgilendirildiğini ve gerekli tüm önlemlerin alındığını dile getirmişti. Genç, “Sıtma ile ilgili olarak personelimize sürekli bilgilendirmeler yapılıyor. Hastalıkla ilgili alınması gereken tedbirler ayrıntılı olarak açıklanıyor” diyerek, seyahat öncesi herhangi bir ihmal olmadığına dikkat çekmişti.

Haberin Devamı

Gözyaşlarıyla uğurlandı
Selda Durmaz, memleketi Bartın’ın Kozcağız Beldesi’nde toprağa verildi. Kozcağız Merkez Camii’ndeki cenaze namazına CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, THY Kabin Hizmetleri Başkanı Nevin Çolak, mesai arkadaşları ve yakınları katıldı. Durmaz’ın cenazesi, ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Çaybükü köyünde toprağa verildi.
BARTIN DHA

‘Seyahat öncesi ilaç alınmalı’
Selda Durmaz’ın sıtma nedeniyle hayatını kaybetmesi akıllara, “Bu hastalığın koruyucu önlemi ya da yakalandıktan sonra tedavisi yok mu?” sorularını getirdi. Memorial Şişli Hastanesi Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kenan Keskin, hastalıktan korunmanın programlı seyahatlerde mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Tedavisi de mümkündür ama eğer teşhiste geç kalınmışsa hastalığa neden olan durumu ortadan kaldırsanız bile başlattığı patolojik mekanizma işlemeye devam eder” dedi. Keskin’in bulaşıcı hastalıkların yaygın olduğu ülkelere seyahat etmeyi planlayanlara tavsiyeleri ve sıtma tedavisine yönelik açıklamaları şöyle: “Sıtma, Afrika’da yaygın olan bir parazittir. Bu ülkelere gitmeden önce Karaköy’de ‘Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’ vardır. Buraya randevu alıp gittiğinizde, seyahatiniz öncesinda sıtmaya karşı koruyucu önlem olarak almanız gereken ilaçları size verirler. İlaçların seyahatten belli bir süre önce ve belli aralıklarla kullanılması gerekmektedir.