Gündem Kadıköy Anadolu’da lokmalı protesto

Kadıköy Anadolu’da lokmalı protesto

15.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MEB’in proje okullar uygulamasıyla öğretmen tayinlerini protesto için Kadıköy Anadolu Lisesi’nde toplanan öğrenci ve veliler, “Karar geri çekilene kadar oturma eylemi yapacağız, eylemler diğer okullara da sıçrayacak” dedi. Protesto sonrasında okul önünde lokma dağıtıldı

Kadıköy Anadolu’da lokmalı protesto

İstanbul Erkek, Kadıköy Anadolu, Kabataş, Cağaloğlu, Bornova Anadolu gibi Türkiye’nin en gözde liselerinin de aralarında bulunduğu 155 lisede proje okul kapsamında 8 yılını dolduran 1187 öğretmenin görev yeri değiştiriliyor. Okulların öğrencileri, mezunları ve velileri ise düzenledikleri protestolarla karara tepki göstermeye devam ediyorlar. 52 öğretmenin uygulamadan etkilendiği Kadıköy Anadolu Lisesi de protestoların yoğun yaşandığı liselerden biri. Geçtiğimiz günlerde okul önünde veliler ve mezunlar kararı protesto etmiş öğrenciler de okul bahçesinde oturma eylemi yapmıştı. Bunun üzerine okul yönetiminin öğrencileri sorguya çekerek “Eyleme katıldınız mı? Eylemi kim düzenliyor? Üst aklınız kim? O gün neredeydiniz? Sizi yönlendiren birileri var mı? Pankartlar kim tarafından hazırlandı?” gibi sorular sorduğu ortaya çıkmıştı. Öğrenci ve veliler ise yönetimin tutumuna rağmen dün yeniden okul önünde toplanarak proje okul uygulamasını protesto etti.
TOMA hazır bekledi
Protestoya, başta Kadıköy Anadolu, Cağaloğlu, İstanbul Erkek, Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi olmak üzere farklı proje okullardan öğrenciler, mezunlar ve velilerin yanı sıra aralarında sivil toplum kuruluşları ve CHP İstanbul milletvekilleri Barış Yarkadaş, Oğuzkaan Salıcı, Gamze Akkuş İlgezdi’nin de bulunduğu yaklaşık 300 kişi katıldı. Eylem öncesinde ve sırasında okul içinde çok sayıda polis bulunurken bir TOMA da hazırda bekledi.
Toplanan grup adına açıklama yapan veli Hülya Şen, şunları söyledi: “MEB’in dün güncellenen sayfasında proje okulları ile ilgili yapılan atamaların ilçelere gönderdiği yazısını okumuş bulunuyoruz. Demektir ki artık ilçelerden hocalarımıza karar tebliğ edilecek. Biz veliler olarak bu kararı kabul etmiyoruz. O tebligatlar geri alınana kadar bu okulun kapısında oturmak üzere karar vermiş bulunuyoruz. Bu konuda kararlığımız devam edecek. Bu diğer okullara da sıçrayacak. Biz bu süreçte eğitim konusunda demokratik katılım mekanizması olarak var olan okul aile birliklerini güçlendirme kararı aldık.”
Barış Yarkadaş ise birkaç gün önce İstanbul İl Milli Eğitim önünde Milli Eğitim Bakanı’na proje okul uygulamasında vazgeçmeleri çağrısında bulunduklarını belirterek, “Ancak iktidar bu yanlıştan dönmek yerine yanlış üstüne yanlış yapmaya devam ediyor. Biz sanki bu uyarıda bulunmamışız gibi arkamızda bulunan okulun müdürü öğrencileri odasına tek tek çağırıp tehdit ediyor, fişliyor” dedi.
MEB’e çağrıda bulunan Yarkadaş, “Hem proje okul adı verilen yanlıştan geri dönün hem de öğrencilerimizi fişlemeyin. Geçmişte çok eleştirdiğiniz üzerinde çok demagoji yaptığınız ikna odalarını kurmayın. Zaten yanlış üstüne yanlış yapıyorsunuz bir de öğrencileri fişlemeyin. Tüm gücümüzle direneceğimiz ifade ediyorum” diye konuştu.
Dersten çıkanlar destek verdi
Eyleme dersten çıkan öğrenciler de destek verdi; “Karanlığa geçit vermeyeceğiz, liseler bizimle aydınlanacak, proje olmak istemiyoruz, Türkiye laiktir laik kalacak” sloganlarının atıldığı eylemin sonunda lokma dağıtıldı.