Gündem Kandilli’de “Depremi Uydudan Takip” dönemi başlıyor

Kandilli’de “Depremi Uydudan Takip” dönemi başlıyor

14.08.2015 - 15:14 | Son Güncellenme:

Türkiye, deprem tehlikesinin saptanması ve olası bir depremin önceden tahmini konusunda yeni bir döneme giriyor.

Kandilli’de “Depremi Uydudan Takip” dönemi başlıyor

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Kullanacağımız GNSS (Global Navigation Satellite System) ve son dönem teknolojiler ile faylar üzerindeki enerji birikimini yüksek duyarlıkla belirleyebilecek ve nerede, ne büyüklükte bir deprem olabileceğinidaha doğru olarak tahmin edebileceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en önemli bilimsel merkezlerinden biri olanBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün 147 yıllık tarihinde ilk kez seçimle göreve getirilen yeni müdürü Prof. Dr. Haluk Özener ev sahipliğinde bir basın toplantısı düzenlendi.Toplantıda konuşan Prof. Dr. Haluk Özener“Türkiye deprem tehlikesinin saptanması ve olası bir depremin önceden tahmini konusunda yeni bir döneme girecek. Geçen yıl İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile dünyada sadece birkaç ülkede bulunan strainmetreleri İstanbul çevresine yerleştirdik. Yine, Colorado Üniversitesi (ABD) ile işbirliği kapsamındaMarmara Bölgesi’nin doğusuna kripmetre kurulumu yaptık. Kullanacağımız son dönem strainmetre, kripmetre gibi teknolojiler ve GNSS teknolojisi ile faylar üzerindeki enerji birikimini yüksek duyarlıklı belirleyebilecek ve nerede, ne büyüklükte bir deprem olabileceğini daha doğru olarak tahmin edebileceğiz”şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin deprem riskleri uydu teknolojileriyle de izlenecek

Deprem tehlikesinin saptanması ve olası bir depremin yerinin önceden tahmini amacı ile GNSS ölçme teknikleri kullanacaklarını ifade eden Prof. Dr. Özener, bu sistemle aktif fayların üzerindeki enerji birikimlerini saptayacak ve buna bağlı olarak da deprem tehlikesini ortaya çıkaracaklarını söyledi. GNSS noktalarından oluşan ağların yardımıyla lokal hareketlerin belirlenmesi yoluna gideceklerini ifade eden Özener, “Uydularla yer kabuğu hareketlerinin büyüklüğünü, yönünü, zaman içindeki değişimlerini belirleyecek, enerji birikimini test edecek ve bu bilgilerle nerede, ne büyüklükte bir deprem potansiyeli olduğunu olasılıklarını hesaplayacağız” dedi.

Depremin tehlikesini oluşturan temel parametrelerini biz belirleyeceğiz

Hedeflerinin depremtehlikesini oluşturan enerji birikimi gibi temel parametreleri belirlemek olduğunu söyleyen Prof.Haluk Özener, “Önümüzdeki dönemde yer bilimlerinin farklı ölçme yöntemlerinin de sisteme

dâhil edilebileceği bir Kandilli olacağız. Jeodezi birikimimizi kullanarak deprem olmadan önce depremin büyüklüğünüve lokasyonunu tahmin edeceğiz. Sismolojinin yanı sıra jeodezi bilimi yardımıyla depremi oluşturan mekanizmalarıçok yönlü olarak takip edeceğiz” şeklinde konuştu.