Dünya KANLI PAZARTESİ! Onlarca ölü, binlerce yaralı...

KANLI PAZARTESİ! Onlarca ölü, binlerce yaralı...

15.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasına tepki gösteren Filistinliler Gazze ve Batı Şeria’da eylem yaptı. İsrail polisi 35 bin göstericinin üzerine kurşun yağdırdı. En az 58 kişi yaşamını yitirdi, aralarında yaşlı, çocuk ve kadınların bulunduğu 2 bin 771 kişi de yaralandı...

KANLI PAZARTESİ Onlarca ölü, binlerce yaralı...

KANLI PAZARTESİ Onlarca ölü, binlerce yaralı...
ABD’nin İsrail’deki büyükelçililiğini Kudüs’e taşıma kararı Müslüman dünyasında büyük tepkilere neden olsa da o tarihi karar dün gerçekleşti. ABD Başkanı Donald Trump’un kızı İvana Trump ve İsrail devlet erkanının katıldığı törenle büyükelçilik binası Kudüs’ün Arnona bölgesinde açıldı. Yeni binanın faaliyete geçeceği güne kadar büyükelçilik, eski konsolosluk binasında hizmet verecek. Eski konsolosluk binasındaki bir ofise taşınan Büyükelçi David Friedman da açılışın ardından bugün resmen görevine başladı.

Haberin Devamı

YÜKSEK TAKSİYON

İsraillilerin heyecan ve sevinçle karşıladığı bu tarihi açılışa tepkiler Filistin tarafında çığ gibi büyüdü. Batı Şeria ve Gazze’de büyükelçilik kararına karşı “Büyük Dönüş Yürüyüşü” başlatıldı. Aralarında kadınların, yaşlıların ve çocukların da bulunduğu en az 58 kişi yaşamını yitirdi, 2 bin 771 kişi de yaralandı.

Olaylarda yaralananların 122’sinin çocuk, 44’ünün kadın ve 11’inin gazeteci olduğu netleşirken yaralılar Gazze merkezinde bulunan Şifa Hastanesi’ne kaldırıldı. Ancak hastanede yeterli müdahale alanı kalmayınca sahra hastanelerinin kurulduğu da gelen bilgiler arasında. Yaralıların yarıya yakınının gerçek mermilerle vurulduğu, gelenler arasında bir sivil savunma görevlisinin de bulunduğu ifade ediliyor.

Haberin Devamı

"İNSANLAR UYUŞTU"

Gösteriler sırasında sınır hattını geçen Gazzeliler de yoğun ateş sonucu geri püskürtüldü. İsrail güvenlik güçleri, gerçek mermi ve insansız hava araçlarından attıkları biber gazıyla protestocuları durdurmaya çalıştı. Öğlen saatlerinde İsrail’e ait F16 savaş uçakları da Hamas’ın Gazze’deki üç ayrı noktada bulunan eğitim merkezlerini bombaladı. Gazze’deki gösterilere katılan eski devlet memuru Muhammed Ebu Amsha, İsrail askerlerinin kullandığı gerçek mermilerle kayıpların daha fazla olacağını ve bu yüzden endişelendiklerini ifade ederek, insansız hava araçlarıyla atılan biber gazı bombalarının daha öncekilere benzemediğini, narkoz etkisi yaparak insanları uyuşturduğunu belirtti. Sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılmasını talep ettikleri için öldürüldüklerini söyleyen Ebu Amsha, gösterilere katılanların hiçbir siyasi görüşü temsil etmediğini, Gazzeli masum insanlardan oluştuğunu söyledi.

KANLI PAZARTESİ Onlarca ölü, binlerce yaralı...

"ŞERİDİ AŞANA KADAR"

Ebu Amsha, yürüyüşü sonlandırmayacaklarını belirterek, “BM’nin lehimize aldığı kararlar var ama uygulanmıyor. Yani uluslararası bir adaletsizlikten bahsediyoruz. Bundan sonra ne olacağını kimse tahmin edemez. Belki yine savaş çıkarsa İsrail, hava operasyonu başlatacak. İnşallah düşündüğümüz gibi olmaz. Bu şeridi aşana kadar da yürüyüşümüz devam edecek” dedi. Ebu Amsha, eylemci Filistinlilerin İsrail’e karşı büyük kin ve nefret duyduklarını da ifade ederek, “Ben hayatımda böyle cesaret görmedim. Ölüme gülerek giden kardeşlerim var. Ben 12 çocuk babasıyım. Hepsi yanımda hepsi de şehit olmaya razı. İsrail’den ve onun zulmünden korkmuyoruz. Başımıza gelecek en büyük felaket ölüm olur. Topraklarımızı elimizden aldılar, gece gündüz bizi bombalıyorlar. Soruyorum size, siz böyle hayat yaşayabilir misiniz?” diye konuştu.

Haberin Devamı

KANLI PAZARTESİ Onlarca ölü, binlerce yaralı...

TEKERLEKLİ SANDALYEDE ŞEHİT OLDU

İsrail’in müdahalesi sonucu şehit olanların cenazeleri Han Yunus’taki hastanenin morguna kaldırıldı. İsrail’in 2008 yılında Gazze’ye düzenlediği saldırılarda iki bacağını kaybeden Filistinli Fadi Ebu Salah da (29) müdahalede şehit oldu.

KANLI PAZARTESİ Onlarca ölü, binlerce yaralı...

GÖKTEN BOMBA YAĞDI

İsrail askerleri Filistinli göstericilere orantısız bir şekilde kurşun yağdırırken, İsrail ordusuna ait insansız hava araçları da eylemcilerin üzerine göz yaşartıcı bombalar attı.

Haberin Devamı

KANLI PAZARTESİ Onlarca ölü, binlerce yaralı...

HEM İŞGAL HEM ELÇİLİK KUTLAMASI

ABD’nin Tel Aviv’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ile eş zamanlı olarak Kudüs’ün işgalinin 51. yılı Yahudiler tarafından gösteri ve yürüyüşlerle kutlandı. Kutlama törenlerinin sembol adresi ise surlarla çevrili olan Eski Şehir’in en görkemli yeri Şam Kapısı oldu. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Şam Kapısı da dahil Eski Şehir’in bütün kapıları İsrail polisi tarafından kapatılarak sadece gösteri düzenleyen Yahudilerin girişine izin verildi.