Gündem Kar geçit vermiyor

Kar geçit vermiyor

05.01.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yurdun doğusunda kar kabus gibi çöktü. Onlarca ilde okullar tatil edildi. İstanbul’dan sonra Trakya da karlar altında kaldı. Kırklareli’de 102 köy yolu ulaşıma kapandı. İzmir’de yoğun yağış, Antalya’da ise don var

Kar geçit vermiyor

İstanbul’u terk eden kar yağışı yurdun diğer bölgelerinde etkisini sürdürüyor. Kar nedeniyle mahsur kalan onlarca hasta yoğun çalışmların ardından kurtarılırken, birçok kentte eğitim ve öğretime ara verildi. Ege Bölgesi’nde de etkili olan sağanak yağış nedeniyle onlarca araç yollarda mahsur kaldı, ev ve işyerlerini de sular bastı.

Haberin Devamı

Ağrı Tutak -30.5

Önceki gün Trakya’nın tamamını etkisi altına alan kar yağışı dün hayatı felç etti. Edirne’de kar kalınlığı 15 santimetreye kadar ulaşırken gece hava sıcaklığının eksi 6 dereceye kadar düşmesi sonucu Tunca Nehri’nin kıyıları buz tuttu. Kar küreme ve temizleme çalışmaları devam ederken sürücüler de kaygan yollarda zor anlar yaşadı. Kırklareli’nde ise yoğun kar yağışı nedeniyle 102 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kar kalınlığı kent merkezinde 4, Kofçaz’da 13, Demirköy’ün Mahyatepe mevkisinde 50, Bulgaristan’a ulaşımın sağlandığı Dereköy Gümrük Kapısı’nda 10 santimetreye ulaştı. Tekirdağ’da ise önceki gün başlayan kar yağışı da etkisini kaybetti. Kar yerini aralıklarla sağanak geçişlerine bıraktı.

Haberin Devamı

Meteorolojiye göre Doğu Anadolu Bölgesi’nde devam eden kar yağışı bugün öğleden sonra etkisini artıracak. Yağışların Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman ve Mardin il merkezleri ile ilçelerinde yer yer kuvvetli olacağı belirtildi. Yetkililerden alınan bilgiye göre, önceki gecenin en düşük sıcaklığı sıfırın altında 30.5 derece ile Ağrı’nın Tutak ilçesinde ölçüldü. Sıfırın altında olmak üzere Erzurum Horasan’da 28.5, Muş Korkut’ta 26.2, Bulanık ilçesinde ise 26.1 dereceyi buldu.

Kar çatıları yıktı

-Bartın’da kar yağışının etkisini kaybetmesi ardından yağmur başladı. Kent merkezinde 120 santim ölçülen kar, sıcaklık değerlerinin artması ve yağmurun da etkisiyle tehlikeye yol açtı. Bir otelin çatısından düşen kar kütlesi zemin kattaki işyerlerinin camlarının çatlamasına neden oldu. Bazı binaların çatıları ise kar kütlelerinin ağırlığıyla çöktü. Boğaz mevkisindeki demirçelik fabrikasının deposu çöktü. Kent merkezinde bir otoparkın çatısı çökerken, 6 araçta hasar oluştu. Gürgenpınarı köyünde bir restoranın çatısı çöktü.

-Rize’de Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Kazdal Camii çatısında biriken kar kütleleri bir anda caddede yürüyen kalabalığın üzerine düştü. Olayda iki kadın kar altında kalırken, çevrede bulunanlar kendilerini son anda kenara atarak kurtuldu. Kar altından çıkarılan iki kadın hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı

Göller buz tuttu

-Antalya’nın yayla kesimleri ile Isparta ve Burdur’un tamamında etkili olan kar yağışı ve aşırı soğuklar nedeniyle Göller Bölgesi’nde iki göl buz tuttu. Türkiye’nin en büyük göllerinden Eğirdir Gölü’nde buzlanma başladı. Kovada Gölü’nün ise tamamı buz tuttu.

Samsun’daki Ladik Gölü de kısmen dondu. Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olarak bilinen Beyşehir Gölü de buz tuttu.

Kar üzerinde sedyeyle

Rizenin Derepazarı ilçesine bağlı Sandıktaş köyünde ulaşım sağlanamayan köyde rahatsızlanan alzheimer hastası Şemsettin Topuk (82), sağlık ekipleri ve köylülerce sedyeyle taşınarak kar paletli ambulansla hastaneye ulaştırıldı.

Hastayı sırtında taşıdı

Samsun’da 112’den yardım isteyen kronik astım hastası Ayşe Bayar (86), yolun karla kapalı olması nedeniyle bir 112 görevlisi tarafından evinden ambulansa kadar sırtında taşındı.

Edirneli çoban donuyordu

Edirne’nin Enez ilçesinde çoban Nihat Enes (62), önceki gün Gala Gölü mevkisinde kar ve tipi nedeniyle yolunu kaybetti. Telefonla yardım isteyen Enes’in bir süre sonra telefonunun şarjı bitti. Ekipler, yaklaşık 17 saatlik çalışmanın ardından Enes’i ormanlık alanda donmak üzereyken kurtardı.

7 saatte ulaşılabildi

Ordu’nun Perşembe ilçesinde sağlık ekipleri ateşi yükselen 6 aylık Ufuk Öztürk’e ulaşabilmek için seferber oldu. 1.5 metrelik karda tipi nedeniyle güçlükle ilerleyen ekipler 7 saatlik çalışmanın ardından ilçeye ulaşıp Ufuk bebeği hastaneye sevk etti. Korgan ilçesinde 8 aylık bebek de 2 saatlik yol açma çalışmasının ardından hastaneye kaldırıldı.
Kar geçit vermiyor


Kastamonu ve Sinop’ta 630 köy ve mahalle yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandı. Yoğun kar yağışı yurt genelinde yaşamı olumsuz etkilerken ortaya güzel manzaralar da çıkardı. İnebolu’daki tarihi evler, kar yağışıyla birlikte ayrı bir güzelliğe büründü.