Gündem kariyer, TERCİHTE en önemli kriter

kariyer, TERCİHTE en önemli kriter

26.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversite tercihi yapan adayların yüzde 61’inin ilk tercihi devlet üniversiteleri. Vakıf üniversitelerini tercihte eğitim kalitesi ve mezunlarının kolay iş bulma kriterleri adayları etkiliyor. Bu konuda en güvenilen kişi ise okullardaki rehber öğretmenler

kariyer, TERCİHTE en önemli kriter

Üniversite tercihlerinde son güne girilirken gençlerin vakıf üniversitelerini tercih gerekçelerini ortaya koyan araştırmada ilginç sonuçlar yer alıyor. Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün 2016’da üniversite sınavına giren 1000 katılımcıyla yüz yüze görüşme yöntemini uygulayarak gerçekleştirdiği araştırma, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, Kayseri, Malatya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon olmak üzere 12 ili kapsıyor.
Toplam 25 vakıf üniversitesinin sorgulandığı araştırmada katılımcıların yüzde 65’ini lise öğrencileri, yüzde 26’sını lise mezunu olup, daha önce bir üniversiteye yerleşemeyenler, yüzde 7’sini lise mezunu olup, bir üniversiteye yerleşen ancak yeniden sınava başvuranlar ve yüzde 2’sini ise bir üniversiteyi bitirmiş ancak yeniden üniversiteye başvuran gençler oluşturdu.
Araştırmayla ilgili bilgi veren Ipsos Sosyal Araştırmalar Enstitüsü Genel Müdürü Özlem Bora, Türkiye’de vakıf üniversitelerinin ağırlığının giderek artması itibariyle özellikle vakıf üniversitelerini tercih edecek öğrenci profilini ortaya koymak istediklerini belirtti.
Tercihleri devletten yana
Araştırmada katılımcıların üniversite tercihlerine vakıf üniversitesini yazacak kişiler olmasına karşın yüzde 61’inin ilk tercih edecekleri üniversitenin devlet üniversitesi olacağını belirttiklerini kaydeden Bora, “Adaylar, vakıf üniversiteleri hakkında bilgi edinmek için ağırlıkla tanıdıklarından ve kişisel kontaklarından faydalanıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında lise mezunu olup bir üniversiteye yerleşen ancak 2016’daki üniversite sınavına tekrar giren yüzde 7’lik kitlenin yüzde 57’sinin kayıtlı olduğu üniversiteden memnunken, yüzde 30’unun memnun olmadığı görülüyor. Bu kitlenin yüzde 54’ü kayıtlı olduğu bölümden memnunken, yüzde 36’sı ise memnun değil.
Araştırmada adayların vakıf üniversitesini tercih etme nedenleri arasında ilk sırada eğitim kalitesinin yüksek olması geliyor. Adayların yüzde 30’u eğitim kalitesinin yüksek olmasını gerekçe gösterirken, yüzde 14’ü iş bulma imkânı, yüzde 12’si de kaliteli ve iyi bir üniversite olması gerekçelerini sıralıyor.
Diğer gerekçeler arasında üniversitede burs imkânlarının çok olması, akademik kadrosu, sağladığı imkânlar, eve yakın olması, konumu, ücretlerinin uygunluğu, arkadaşların, tanıdıkların olması ve sosyal aktivitelerin bulunması yer alıyor.
Bilgi kaynağı çok
Adayların yüzde 52’si vakıf üniversiteleri hakkında bilgi edinilen kaynaklar arasında okullarındaki rehber öğretmeni ilk sırada gösteriyor. Bu sırayı arkadaşlar, okul branş öğretmenleri, dershane rehber öğretmeni, anne/baba, mezunlar, dershane branş öğretmenleri, üniversitelerin öğrencileri, ÖSYM Tercih Kılavuzu takip ediyor.
Üniversitelerin internet siteleri, kataloglar, üniversitelere düzenlenen tanıtım gezileri, liselerdeki tanıtım günleri ve eğitim fuarları gibi bilgi kaynaklarının kişisel kontakların gerisinde kaldığı görülüyor.

Burslar alt sıralarda

Araştırmada vakıf üniversitelerinin itibarı üzerinde etkili unsurlara bakıldığında en önemli ağırlığı yüzde 39 ile akademik unsurlar alıyor. Bunu yüzde 35 ile fiziki & sosyal olanaklara dair unsurlar ve yüzde 26 ile yönetimsel unsurlar takip ediyor.
Önemli unsurlar arasında mezunlarının kolay iş bulması, kültür sanat etkinlikleri ve yenilikçi olması ilk üç sırada yer alıyor. Diğerleri şöyle: Güçlü bir vakıf/mütevelli heyetinin olması, yemekhane, kantin olanaklarının iyi, kulüp çeşitliliği, köklü, özgür düşünmeyi teşvik eden, yabancı dil eğitiminin güçlü, fiziki konumu ve imkânları, uluslararası sıralamalarda yer alması, geniş kaynaklara sahip kütüphane, spor imkânları, araştırmaya teşvik eden, kaliteli akademik kadro, teknolojik altyapısı, ulaşım kolaylığı, yurt ve burs imkânları.

Hepsinin cep telefonu var

Araştırmanın öğrenci profili ve yaşam tarzı bölümü, üniversite adaylarının yüzde 51’inin herhangi bir gazete okumadığını ortaya koyuyor. Adayların yüzde 32’si düzenli olarak gazete okurken, yüzde 83’ü düzenli olarak televizyon izliyor. Adayların yüzde 57’si ise hiç radyo dinlemiyor. Televizyon izleyenlerin en çok tercih ettiği programlar arasında yerli diziler yüzde 42 ile ilk sırada. Bunu yarışma, eğlence, spor programları takip ederken haber ve komedi programları son sırada bulunuyor.
Katılımcıların yüzde 99’nun cep telefonu var. Yüzde 64’ü bilgisayara, yüzde 31’de tablete sahip. Adayların yüzde 78’inin evinde internet bağlantısı bulunurken, yüzde 84’ü her gün internete giriyor. Sosyal ağlar konusunda aktif olan adayların yüzde 88’inin Facebook, yüzde 63’ünün Instagram, yüzde 44’ünün Twitter üyeliği bulunuyor.

Üniversite kayıtları 14-18 Ağustos’ta

Üniversite tercihleri bugün saat 23.59’da sona eriyor. Adaylar, tercihlerini ÖSYM’nin http://ais.osym.gov.tr adresinden yapabilecekler.
Üniversite yerleştirme sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli değil. Ancak 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’na göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında; elektronik kayıtlar ise 11-16 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapılacak. Bu durumda sonuçların da ağustos ayının başında açıklanması bekleniyor.
Yerleştirme sonuçları https://sonuc.osym.gov.tradresinden adaylara duyurulacak. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.
Kayıt hakkı kazanan adayların, gerekli belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunlu. Bu sürede kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedecekler.

Girne Amerikan 7 farklı ülkede
KKTC’deki Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ), Worldwide Business Review Dergisi’nin “2017 Türk İşletme Ödülleri” sıralamasında, “Yüksek Öğretimde Mükemmeliyet” ödülüne layık görüldü. Ödülle ilgili bilgi veren ve GAÜ’nün 2020 hedeflerini açıklayan GAÜ Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar, başarının tesadüf olmadığını belirterek, 50. yıla uzanan faaliyet programında önemli öğelerden birinin farklı ülkelerde yer alan uluslararası kampüsler olduğunu kaydetti. Akpınar, “7 farklı ülkeye yayılan yüksek eğitimdeki yapılanmamızla Girne merkezli ana kampüsümüz ve bağlı yerleşkelerinde, okul öncesinden üniversiteye bu yıl 20.000 öğrenciye ulaşacağız” dedi.

Lider olacak gençler aranıyor
Dünyada yaklaşık 200 bin genç lideri buluşturan küresel bir platform olan Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler (JCI) Derneği’nin düzenlediği “Ten Outstanding Young Persons of the World”ün (TOYP) Türkiye ayağı “Türkiye’nin 10 Başarılı Genci” yarışmasına başvurular başladı. Başvuruları 1 Eylül’e kadar devam eden yarışmada, Girişimcilik; Siyaset, Hukuk ve Kamu Yönetimi; Bilimsel Önderlik; Kültürel Başarı; Çevre Korumacılığı ve Ahlaki Önderlik; İnsanlığa ve Gönüllü Kuruluşlara Hizmet; Fen ve Teknik Gelişme; Kişisel Başarı; Tıbbi Yenilik ve Buluşlar kategorileri bulunuyor. Katılımcılarda 18 yaşından büyük, 40 yaşından gün almamış olma şartı aranıyor.

Yeditepeliler’den ortaokullara ders
Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullar arasında “Eğitimde İşbirliği Programı” kapsamında protokol imzalandı. Üniversitenin Matematik, İngilizce, Türk Dili ve Edebiyatı ile Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri öğretmenlikleri bölümlerinde eğitim gören gönüllü öğrenciler, akademisyenlerin ve okuldaki öğretmenlerinin rehberliğinde, derslerde öğrencilere yönelik çeşitli etkinlikler gerçekleştirecek. Protokol kapsamında Ataşehir Celal Yardımcı Ortaokulu’nun öğrencileri, Seçmeli Matematik, Seçmeli İngilizce ve Seçmeli Yazarlık dallarında Yeditepe Üniversitesi’nde eğitim gören öğretmen adaylarından ders alacak.

Haberin Devamı