Kariyer Artık İş bulmak, "Yeni İş Arama ve Bulma Teknikleri " ile daha kolay

Artık İş bulmak, "Yeni İş Arama ve Bulma Teknikleri " ile daha kolay

24.08.2015 - 09:08 | Son Güncellenme:

İşsiz kalıp iş aramak, bilinmeyen bir bekleyişle birlikte gerçekten çok zordur. Bu her durum için geçerli. İlk kez çalışacak olanlar için çok daha sancılı geçen bu süreç, iş tecrübesine sahip adaylar için nispeten biraz daha umut verici olabiliyor. Aynı şekilde çalıştığı kurumdan biran önce ayrılmak isteyen, sabahları işe giderken ayakları geri giden ve tahammülü kalmamış kişiler de yeni iş arayışının dikenli yollarında maddi-manevi yıpranabiliyor.

Artık İş bulmak, Yeni İş Arama ve Bulma Teknikleri  ile daha kolay

1- Cv-Özgeçmişinizi Gözden Geçirin

Haberin Devamı

Bu işin birinci adımı etkili cv-özgeçmiş oluşturmaktır. Herhangi bir işe girebilmek için öncelikle mülakata davet edilmeniz gerektiğini düşünürsek; mülakata davet edilecek adayları belirleyen faktörün de cv – özgeçmiş olduğunu hatırlatmakta fayda var.

2- İş Arama Sitelerinde Mesai Harcayın

Güzel bir cv – özgeçmiş oluşturduysanız şimdi en çok beğendiğiniz 3 adet iş arama sitesini açın. Aynı cv’nizi o sitelerin kalıplarına göre girip kaydedin.

Kural – İş arama sitesinin, arama filtreleme özelliğini muhakkak kullanın. Yoksa yüzlerce sayfayı, size hitap etmeyen işlerle birlikte tek tek inceleyip kısa sürede bıkabilirsiniz. Dediğim gibi: bu sitelerde mesai harcayacaksınız. O yüzden mesainizde enerjinizi doğru kullanın.

Haberin Devamı

2A- İş Arama Filtrelerini Etkin Kullanmak

Çalışabileceğiniz bölgeyi işaretleyerek başlayın. Örn: İstanbul (asya) seçeneğini işaretledikten sonra diğer filtrelere göz atın. Her filtreyi kullanmayın çünkü bazı işverenler o seçenekleri düzgün kullanamadığı için tam da size hitap edecek bir işi yanlış kategorize edebiliyorlar. Çalışma şekli (part-time, tam zamanlı, dönemsel) seçeneklerinden birini işaretleyin. Part-time iş arıyorsanız listede full-time işlerin de görüntüleniyor olmasına gerek yoktur değil mi?

Eğitim seviyenize güveniyorsanız o filtreyi de kullanın. Fakat eğitim seviyesi değil pozisyon tipi önceliğim var diyorsanız boş bırakın. Son olarak deneyimli, deneyimsiz filtresini de kullanabilirsiniz. Bazı firmalar ciddi pozisyonlar için yetiştirilmek üzere aday aradığı için ben genelde bu filtreyi kullanmam. Yine de siz bilirsiniz.

Bahsettiğim filtreler dışında kalan filtreleri boş bırakmakta fayda görüyorum. Sektör, cinsiyet, iş alanı gibi kısımlar sevebileceğiniz, potansiyel bir çok fırsatı görmenizi engelleyebilir.

Ne iş olsa yaparım diyenlerdenseniz bahsettiğim filtreleri işaretleyip sırasıyla ilginizi çeken ilanları yeni sekmede açarak inceleyin ve alması en zor işlerden başlayarak başvurularınızı yapın. İlk 1 hafta yüksek pozisyonlarla, olması güç ama çağrılma ihtimaliniz olan işlerle ilgilenin. Gelir ve çalışma şartları olarak sizi bir adım ileriye taşıyabilecek işleri zorlayın.

Haberin Devamı

2B- Anahtar Kelimelerinizin Listesini Çıkarın

Her işi yapamam. x alanda uzmanlığım var diyorsanız, bahsettiğim filtreleri işaretledikten sonra arama çubuğuna ilgilendiğiniz iş ile ilgili anahtar kelimelerinizi yazın. Anahtar kelime yazma kısmı çok önemli. Önce işiniz, mesleğinizle ilgili anahtar kelimelerin listesini bir yere not edin.

Örneğin ;

-Müdür/Yönetici

-Mağaza Müdürü

-Mağaza Müdür Yardımcısı

-Merch

-Takım Lideri

-Satış Uzmanı

-Satış Şefi

-Satış Danışmanı

-Satış

İyi bir iş bulmak İlk günlerde arama çubuğuna “müdür” yazıp aratabilirsiniz. Listelenen sayfalardaki potansiyel ilanlara başvurunuzu yaparsınız. Pozisyon yükseldikçe toplam iş ilanı sayısı azalacağından ilk günler iş arayışı için çok zaman/enerji kaybetmezsiniz. Ana filtrelerimi işaretledikten sonra üye olduğunuz 3 farklı iş arama sitesinde “müdür” kelimesini search eder ve başvurularınızı yaparsınız. Bir sonraki gün veya iki gün sonra aynı yöntemi “Mağaza Müdürü” ve “Mağaza Müdür Yardımcısı” kelimelerini aratarak uygulayabilirsiniz. Birkaç gün sonra sıradaki anahtar kelimeniz için bu yöntemi kullanırsınız ve en son ilgileneceğiniz 4 pozisyon için başvurularınıza yaklaşık 10 gün sonra başlarsınız. Çünkü bu süre içinde önceliklerinizi, çağrılması zor ilanlara vermiş ve oralardan telefon gelsin diye bekliyor olursunuz.

Haberin Devamı

Kendi uzmanlığınız, mesleğiniz veya çalışmak istediğiniz işlere göre öncelik sırasına uyarak anahtar kelimelerinizi planlayabilirsiniz. Geriye yöntemi uygulamak kalıyor.

2C- Başvurularınızda Ön Yazı Kullanın:

Başvurduğunuz ilanlara bir iki cümlelik ön yazı eklemek sizi diğer iş arayanlardan bir adım öne taşıyabilir. Ön yazı eklemek, sırasıyla tüm ilanlara başvurmadığınızı gösteren gizli bir hamledir. Ön yazıya ne yazmalıyım derseniz:

“İlandaki kriterleri sağladığımı düşünüyor ve kendime güveniyorum.Niteliklerimle örtüşen pozisyonlarda sizlere bilgi-birikimlerimi sunmak isterim” gibi klişeler kullanabilirsiniz. Abartmamaya özen gösterin.

Haberin Devamı

3- Sizi Arayan İnsan Kaynakları Personeli İle Sağlıklı İletişim Kurun:

Başvurduğunuz Firmaları Aklınızda Tutun: Günün sonunda “başvurularım” sayfasını açın ve hangi firmalara hangi pozisyon için başvurduğunuzu yeniden bir gözden geçirin.

Sizi Arayan Kişiye İsmiyle Hitap Edin: “Evet Aylin hanım, iş arayışım devam ediyor…… Peki Aylin hanım, görüşme davet bilgilerimi mail adresime gönderebilir misiniz? (adres, tarih)” gibi…

4- İş Görüşmesine Giderken İmajınızı Tazeleyin

Mülakata davet edildiyseniz kendinizi satmak için çok sağlam bir fırsat yakaladınız demektir. Görüşmenize maksimum özen gösterin ve görüşmeye gitmeden önce prezentabl göründüğünüzden emin olun.

Başvurduğunuz pozisyona göre kıyafetinizi seçin (Genellikle klasik giyinmek icap eder)

Kıyafetlerinizin ütüsüz, kirli, ayakkabılarınızın boyasız, aksesuarlarınızın gelişi güzel olmadığından emin olun. Tabi çok abartıp smokin veya abiye de giymeyin.

İş Görüşmesine Zamanında Gitmek

5- İş Görüşmenize Davet Edildiğiniz Saatten 15 dk Önce Gidin

Evden çıkış saatinizden bahsetmiyoruz. Olası aksilikleri de hesaba katarak evden mümkün olduğunca erken çıkın ve gerekirse görüşmeyi yapacağınız kurumun yakınlarında bir kafede zaman geçirin. Görüşmeye bir saat önceden gitmeyin. 15 dk kala içeri girmekte fayda var.

6- Kötü Alışkanlıklarınızı Askıya Alın

Sıgara kullanıyorsanız o gün görüşmeye girene kadar tek bir sıgara dahi içmeyin. Sıgara kokusunun parfümünüzle karışmasına ve dişlerinizi sarartmasına müsade etmeyin. Bazen bunu fark etmeyebilirsiniz. Kullanmayan kişiler genelde farkeder unutmayın.

7- İş Görüşmesinde İletişim İncelikleri

İş görüşmesinde sözlü ve beden dili kullanımınıza maksimum özen gösterin.

8- Mülakat Esnasında Sormanız Gereken Kilit Sorular

Başvurduğunuz iş ve pozisyona göre değişiklik gösterse de bazı soruları sorarak ciddi düşündüğünüzü ifade etmiş olursunuz. İnsan kaynakları personeli size söz hakkı verip “sizin sormak istedikleriniz var mı?” derse eğer “hayır yok” cümlesini asla ve asla kullanmayın. Siz bir iş görüşmesindesiniz ve o iş için önemli biri olmalısınız. Dolayısıyla işle ilgili sizin de merak ettikleriniz veya bir takım kriterleriniz vardır:

Örn: Çalışma saatleri hakkında bilgi isteyebilirsiniz, sosyal haklarınızı sorabilirsiniz, İş yerinin düzenlediği eğlence organizasyonlarını sorabilirsiniz, turnover (personel sirkülasyonu) oranını sorabilirsiniz…

Nitekim kafanıza takılan bir iki soru işareti muhakkak vardır.Sorun…

9- Geri Bildirim Rica Edin

Unutmayın bir sürü işe başvuru yaptınız. Her an telefonunuz yeniden çalabilir ve çalışmaktan daha çok keyif alabileceğiniz başka bir firma sizi iş görüşmesine davet edebilir. O anki görüşmeniz sizin için harika geçmiş olsa bile mülakat sonrası insan kaynakları (işe alım) personeline küçük bir ricada bulunun: “Görüşmemiz sizin açınızdan olumsuz sonuçlanırsa da bana geri bildirimde bulunur musunuz?”

Bu şekilde olumsuz sonuçlanan görüşmelerden kısa sürede haber alır ve umut bağlamaz, önünüzdeki fırsatlara bakarsınız. Çok hevesli gittiğiniz bir iş görüşmesinden aynı hevesle sonuç haberi bekleyerek diğer görüşmelerinize özensiz davranmayın. Sizi hiç aramayacaklarmış gibi her görüşmenizi ilk görüşmeniz kadar değerli görün.