Kariyer Bilkent'te "Girişimcilik" konferansı

Bilkent'te "Girişimcilik" konferansı

19.02.2014 - 11:07 | Son Güncellenme:

Konferansa katılan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bugüne kadar 4 bin 250 girişimciye 130 milyon liralık finansman imkanı sunduklarını belirtti.

Bilkentte Girişimcilik konferansı

Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bugüne kadar 4 bin 250 girişimciye 130 milyon liralık finansman imkanı sunduklarını belirterek, genç girişimcilerin sadece yüzde 1,2'sinin aldığı krediyi geri ödemediğini söyledi.

Karadere, Bilkent İşletme ve Ekonomi Topluluğu tarafından düzenlenen "girişimcilik" konulu konferansta, girişimcinin her şeyden önce cesaretli olması gerektiğini vurgulayarak, planlanmış, riskleri öngörülmüş girişimler için bankaların destek vermeye hazır olduklarını dile getirdi.

Genç fikirlerin desteklenmesi konusunda kamuya, sivil toplum kuruluşlarına, bankalara ve üniversitelere büyük sorumluluk düştüğünü anlatan Karadere, şöyle konuştu:

"Girişimciliğin başlangıç aşamasında sağlam temeller üzerine oturtulması için, öncelikle girişimcinin cesaret, bilgi ve finansman erişim ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor. Garanti Bankası olarak, yeni kurulan şirketlerin yüzde 76'sının ilk 3 yıl içinde faaliyetine son verdiği ekonomik ortamda, işletmelere, ihtiyaç duydukları finansmanı sağlayan bir kredi paketi hazırladık. Maddi teminat sıkıntısı yaşayan genç girişimcileri düşünerek, Avrupa Yatırım Fonu'yla garantörlük birliği yaptık. Bugüne kadar 4 bin 250 girişimciye 130 milyon liralık finansman imkanı sunduk. KOBİ'lerde alınan kredilerin geri ödememe oranı sektörde yüzde 3 civarında iken, genç girişimcilerden kredisini geri ödemeyenlerin oranı sadece yüzde 1,2."

Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı da girişimcilik ekosisteminin gelişebilmesi için, sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün ve kamunun aynı istikamette hareket etmesi gerektiğini belirterek, bunun işbirliği ve ortaklık kültürünün gelişmesiyle mümkün olacağını söyledi.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Sabancı, girişimcilik ekosisteminin gelişmesine ve güçlenmesine katkı sağlayan projeler üzerinde çalıştıklarını, bu konudaki farkındalığın artmasına yardımcı olduklarını ifade etti.

Türkiye'de genç işsizlik oranının yaklaşık yüzde 20 olduğunu anlatan Sabancı, "Üniversite öğrencilerinin 5'te 1'i üniversiteyi bitirdiğinde işsiz kalıyor. İş yaratamazsak bu öğrencilerin enerjisi çok olumlu yerlere gitmez diye düşünüyorum. 'Para yok' demek, bahane. Başarısızlığın sebebi çoğu zaman sermayesizlik değil, plansızlıktır. Kararınızın doğruluk oranı size göre yüzde 51'in üzerindeyse denemekten korkmayın. Aksi halde başkası yapar, siz bakarsınız" dedi.

"4 çalışan ile başladım, şu an 6 bin çalışanım var"

Simit Sarayı Kurucusu Haluk Okutur ise 2002 yılında 10 bin dolar ile başlattıkları projeyi, bugün yaklaşık 300 milyon dolara taşıdıklarını belirterek, girişimcilikte inovasyonun önemine dikkati çekti. İnovasyonu, "başkalarının baktığı pencereden bakmadan etrafı gözlemlemek" olarak tanımlayan Okutur, şöyle konuştu:

"Yeni bir iş bulmak için çok kafa yormaya gerek yok. Etrafı iyi gözlemlemek yeterli. Dünyada bu kadar fırsat varken insanlar neden işsizlikten şikayet eder anlamış değilim. Dünyanın en fazla simidini satan kişisi benim. 4 çalışan ile başladım, şu an 6 bin çalışanım var. Farklı satış modelleri ve üretim teknikleriyle simiti pazara çıkarmaktan öte bir iş yapmıyorum. İş arıyorsanız belki Türkiye kurtlar sofrası ama dış piyasada yapılacak çok şey var. Bizler, zor zamanlarda nasıl çözümler üreteceğimizi biliyoruz. İhtiyacımız olan tek şey cesaret."

Pozitron.com CEO'su Fatih İşbecer de 2000 yılında sermayesiz olarak kurduğu Pozitron'un, uluslararası pazarlarda kurumlara mobil bankacılık, mobil ödemeler ve mobil ticaret çözümleri sunan bir firma haline geldiğini anlattı.