Kariyer İş görüşmesine giderken nasıl giyinilir?

İş görüşmesine giderken nasıl giyinilir?

08.11.2017 - 11:27 | Son Güncellenme:

İlk izlenim iş görüşmesinin en önemli bölümü. İş görüşmesine giderken yapılan kıyafet seçimi olumlu bir ilk izlenim bırakmak açısından son derece önem taşıyor. İş görüşmesine giderken nasıl giyinilir? İş görüşmesi için hangi renk kıyafet tercih etmek gerekir?

İş görüşmesine giderken nasıl giyinilir

Özellikle ilk defa iş görüşmesine gidecek olanlar, iş görüşmesine giderken nasıl giyinilmesi gerektiğiyle ilgili kafa karışıklığı yaşıyor.

Haberin Devamı

İlk izlenim bir iş görüşmesinin verimli ilerleyip, olumlu sonuçlanabilmesi için son derece önemli. İnsan kaynakları uzmanlarıyla görüşmeye gittiğinizde hakkınızdaki ilk izlenim kıyafet seçimi sayesinde şekilleniyor. Bu yüzden günlük hayatta tarzınız nasıl olursa olsun iş görüşmesine giderken belli başlı kurallara dikkat edilmesi önemle tavsiye ediliyor.

İş görüşmesine giderken seçtiğiniz kıyafet ve görüntünüz, insan kaynakları uzmanlarında ilk olarak kendinize verdiğiniz önem ve özsaygı hakkında fikir oluştururken, diğer yandan başvurduğunuz iş ve şirkete verdiğiniz değer hakkında da önemli bir ilk izlenim oluşturuyor. Örneğin kurumsal bir şirkete iş görüşmesine günlük veya spor kıyafetlerle gitmeniz ilk izlenim açısından direkt olarak olumsuz değerlendirmeye neden olacak.

Haberin Devamı

İş görüşmesine giderken nasıl giyinilmesi gerektiğine dair yazılı herhangi bir kural yok. Ancak başvurduğunuz pozisyon veya başvuru yaptığınız şirkete göre dikkat edilmesi gereken bir takım püf noktalar var.

İş görüşmesine giderken nasıl giyinilir?

İş görüşmesine giderken geçerli olan ilk nokta, temiz, düzgün kıyafet seçimi yapmak gerekiyor. Görüşmeye gitmeden önce seçtiğiniz kıyafeti mutlaka deneyin. Bazen iş görüşmesine giden adaylar uzun saatler boyunca görüşmeyi beklemek zorunda kalıyor. Böyle bir durumla karşılaşma ihtimaline karşı, rahatsız hissedeceğiniz bir kıyafetin önlemini de görüşmeye gitmeden önce almış olursunuz.

İş görüşmesine giderken nasıl giyinilmesi gerektiğiyle ilgili hem kadınlar hem de erkekler için geçerli olan bir diğer kural da aşırıya kaçmamak gerekiyor. Aşırı dikkat çeken kıyafet veya aksesuar seçiminin, kişilik özelliklerinizin önüne geçeceğini hatırlatmakta fayda var. Olumlu bir ilk izlenim açısından da aşırıya kaçmamak son derece önemli.

Kadınlar iş görüşmesine giderken nasıl giyinmeli?

İş görüşmesine giderken nasıl giyinilir

İş görüşmesine giderken nasıl giyinilmesi gerektiği ile ilgili ilk ve en önemli kural, başvurduğunuz şirkete uygun giyinmek.

Kadınların genel olarak siyah veya lacivert gibi koyu renklerde etek-ceket veya ceket pantolon gibi kombinler yapması tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

İş görüşmesi için ayakkabı seçimi de oldukça önemli. İş görüşmesine giderken burnu kapalı ayakkabı seçilmesi gerektiği özellikle vurgulanıyor. Aşırı yüksek topuklu ayakkabılardan da uzak durmak gerekiyor.

Aksesuar kullanılacaksa eğer kıyafete uygun ve abartısız aksesuarlar tercih edilmesi gerekiyor.

İş görüşmesine giderken saçların temiz, toplu veya düzgün taranmış olması gerekiyor.

Erkekler iş görüşmesine giderken nasıl giyinmeli?

İş görüşmesine giderken nasıl giyinilir

Erkeklerin de iş görüşmesine giderken nasıl giyinmesi gerektiğiyle ilgili en önemli kural, görüşmeye gideceği yere uygun kıyafet seçimi yapmak. Genel olarak gri veya lacivert gibi koyu renk takım elbise tercih etmeleri öneriliyor.

Gömleğe uygun kıravat seçimi yapmak gerekiyor. Aşırı olmamak şartıyla tarzınızı yansıtan kıravatlar da tercih edilebilir.

Erkeklerin iş görüşmesinde iyi bir ilk izlenim oluşturması için düzgün şekil verilmiş sakal ve bıyıkla veya tamamen traşlı olarak görüşmeye gitmeleri önemle tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

Eğer reklam, tasarım veya güzel sanatlarla ilgili bir alan için iş görüşmesine gidiyorsanız, bu standart ve genel olarak geçerli sayılan kuralların tümüne uygun giyinmek gerekmiyor. Aksine yaratıcılık beklenen alanlar için tarzınızı tam olarak yansıtan kıyafet tercihlerinin işe alınmada etkili olduğunu belirtmekte fayda var.

İş görüşmesi için hangi renk kıyafet tercih etmek gerekir?

İş görüşmesine giderken genel olarak beyaz, siyah veya mavi renk tonlarında kıyafetlerin tercih edilmesi öneriliyor. Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini dikkate alarak kıyafet seçimi yapmak, işe alınmanızda önemli rol oynuyor.

Zeynep BALİÇ