Kariyer İs stresini azaltma yöntemleri nelerdir?

İs stresini azaltma yöntemleri nelerdir?

26.10.2017 - 11:29 | Son Güncellenme:

Yoğun iş temposu içinde gün boyu ofiste çalışanlar için stres hem psikolojik hem de fiziksel açıdan çalışanları olumsuz etkiliyor. Ancak çalışanlar birkaç basit yöntemle stresin olumsuz etkilerini azaltabilirler. İş stresini azaltma ve iş stresiyle baş etme yöntemleri nelerdir?

İs stresini azaltma yöntemleri nelerdir

Günümüz iş dünyasında stres en önemli sorunların başında geliyor. Stres, çalışanların sağlığını psikolojik ve fiziksel açıdan olumuz etkilediği gibi iş veriminin düşmesine ve kişinin iş yaşamında kendini yetersiz hissetmesine neden oluyor.

Haberin Devamı

İş stresiyle baş etmenin birçok farklı yöntemi var. İş stresini tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa bile, stresin olumsuz etkilerini azaltmak mümkün.

İş stresini azaltmak için;

- Derin nefes alın: Stres vücudu yoğun olarak etkilediğinde kalp atışınız ve nefes alış-verişiniz hızlanıyor. Belli aralıklarla derin nefes alın. Stresin anlık etkisini azaltmada ilk ve en etkili yöntemin nefes almak olduğunu unutmayın. Nefes alış-verişiniz düzene girdikçe fiziksel olarak daha rahatladığınızı hissedeceksiniz.

- Çalışırken kısa molalar verin: Çalışırken belli aralıklarla mola vermeniz hem iş veriminizi artırmaya hem de iş stresinin etkilerini azaltmaya yardımcı olacak. Özellikle masa başında çalışıyorsanız, stresi azaltmak için belli aralarla mola vermeyi alışkanlık haline getirin. Sürekli tek bir işe odaklı olarak çalışmanın iş stresini artırdığı ve çalışanın psikolojik olarak olumsuz etkilendiği biliniyor.

Haberin Devamı

İs stresini azaltma yöntemleri nelerdir

- Müzik dinleyin: Müzik dinlemek iş stresini azaltmanın ve iş verimini artırmanın en etkili yöntemlerinden biri. Bu yüzden günümüzde birçok iş yerinde, çalışanların belli kurallar dahilinde müzik dinlemesine izin veriliyor. Müzik iş stresinin olumsuz etkilerini azaltıyor, iş verimini ve iş konsantrasyonunu artırıyor.

- Temiz hava alın: Ofis içinde çalışanlar için özellikle öğle yemeği arasında veya kahve molalarında ofis dışına çıkarak temiz hava almak tavsiye ediliyor. Temiz hava stresin olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı oluyor, bunun yanı sıra iş yoğunluğundan kısa bir süre de olsa uzaklaşmanızı sağlıyor. Hava değişikliği stresi azaltacağı için yeniden işe devam etmeniz daha rahat olacak.

- Kahve ve bitki çayları tüketin: İş stresinin en yoğun hissedildiği anlarda kahve ve bitki çayları çalışanlar için can kurtarıcı oluyor. Özellikle papatya çayı ve melisa çayının stresi azalttığı biliniyor. Kahve bazı durumlarda stresi artırırken, bazı durumlarda stresi azaltıyor. Kahve tüketimine bu yüzden dikkat etmek gerekiyor. Bunun yanı sıra gün içinde bol miktarda su içmeyi unutmayın.

Haberin Devamı

- Uyku düzenine dikkat edin: Yapılan araştırmalar uyksuzluğun çalışanları iş verimini azaltırken, iş stresinin olumsuz etkilerini artırdığını ortaya çıkarmış. Stresle baş edebilmek ve verimli bir iş günü geçirebilmek için uyku düzenine önem vermeniz tavsiye ediliyor.

Tüm bunların yanı sıra iş stresini azaltmak ve kendi motivasyonunuzu artırmak için pozitif kalın ve gülün. Kahkahanın stresi azaltan en etkili yöntemlerden biri olduğunu hatırlatmakta fayda var. İş yerinde enerjinizi yükseltecek ve keyifle sohbet edeceğiniz arkadaşlarınızla daha yakın ilişkiler içinde olun. Keyif aldığınız bir sosyal çevre içinde iş stresinin olumsuz etkileriyle daha rahat bir şekilde baş edebilirsiniz.

Zeynep BALİÇ