Kariyer İşsizlik maaşı nasıl alınır?

İşsizlik maaşı nasıl alınır?

09.10.2017 - 10:41 | Son Güncellenme:

İşsizlik maaşı nedir? İşsizlik maaşı kimlere ödenir? İşsizlik maaşı ne kadar süreyle ödenir? İşsizlik maaşı ne kadardır? İşte işsizlik maaşı hakkında merak edilen her şey...

İşsizlik maaşı nasıl alınır

İşsizlik maaşı, çalışanların kendi isteği veya işle ilgili kusurlu bir durumu dışında işsiz kalmaları halinde kazandıkları bir haktır.

Haberin Devamı

İşsizlik maaşı kimlere ödenir?

İşsiz kalması durumunda bir çalışanın, çalıştığı yeriyle olan sözleşmesinin feshinden önceki 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olma şartıyla son 3 sene içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olması ve iş sözleşmesi sona erdikten sonraki 30 gün içinde İşkur'a başvurup yeni bir işe başlamaya hazır olduğunu bildirmiş olma şartı aranmaktadır.

İşsizlik maaşı ne kadar süreyle ödenir?

- 600 gün sigortalı olarak çalışıp, işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,

- 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,

- 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik maaşı ödeniyor.

Haberin Devamı

İşsizlik maaşı ne kadardır?

(2016 yılı 2.dönem aylık işsizlik maaşı ödeneği)

Son 12 ay asgari ücretle çalışan: Son 4 aylık prime esas kazancın aylık ortalaması 1.647tl üzerinden 658,80tl (5.00 tl damga vergisi düştüğünde) toplamda alacağı maaş 653.80 tl.

Son 12 ay 3.000tl ile çalışan: Son 4 aylık prime esas kazancın aylık ortalaması 3.000tl üzerinden 1.200tl (9.11 tl damga vergisi düştüğünde) toplamda alacağı maaş 1.190,89 tl

Son 12 ay 5.000tl ile çalışan: Son 4 aylık prime esas kazancın aylık ortalaması 5.000tl üzerinden 1,137,60tl (10.00tl damga vergisi düştüğünde) toplamda alacağı maaş 1.307,60 tl olarak hesaplanıyor.

İşsizlik maaşı hesaplanırken, son 4 ayda aldığınız maaşın brüt ortalaması alınıp bunun yüzde 40'ı ödeniyor. Ancak burada işsizlik maaşının geçerli olan asgari ücretten fazla bir miktarda olamayacağını hatırlatmakta fayda var. Her yıl açıklanan asgari ücret rakamlarına göre hesaplama yapılabilir.

İşsizlik maaşı ne zaman kesilir?

İşsizlik maaşı 4 önemli gerekçeyle kesilebiliyor. İşsizlik maaşı alanların dikkat etmesi gerekenler;

- İşkur tarafından mesleklerine uygun bir iş bulunduğunda, son ayrıldıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın bir işi nedensiz olarak reddetmeleri durumunda,

- İşsizlik maaşı aldığı dönemde, kayıt dışı olarak çalıştıkları tespit edilirse,

Haberin Devamı

- İşsizlik maaşı alınan dönemde, herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların,

- İşkur kurumunun talet ettiği çeşitli evrek ve belgeleri eksik bırakan, kurumun önerdiği meslek edindirme ve yetiştirme kurslarını herhangi bir gerekçe göstermeden kabul etmeyen veya kabul edip de kursa devamlılık sağlamayanların işsizlik maaşları kesilmektedir.

İşsizlik maaşı bağlananlar, Nüfus cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTT şubesinden işsizlik maaşlarını alabilir.

Detaylı bilgi için tıklayın

Zeynep BALİÇ