Kariyer Mobbing nedir?

Mobbing nedir?

25.10.2017 - 15:25 | Son Güncellenme:

İş yerinde son derece etkili olan ve çalışma hayatını olumsuz etkileyen mobbing nedir? Mobbing'in etkileri nelerdir? Mobbing kimlere uygulanır? Mobbing ile karşı karşıya kaldığımızda ne yapmak gerekir? İşte çalışanı özellikle manevi olarak oldukça zor durumda bırakan mobbing hakkında merak edilen her şey...

Mobbing nedir

Mobbing iş dünyasında yaşanan en önemli problemlerin başında geliyor. İş yeri içinde bir veya birkaç kişinin sözle veya davranışla, bir kişi veya bir grubu hedef alarak uyguladığı psikolojik şiddet veya tacize mobbing deniyor.

Haberin Devamı

Mobbing özellikle kalabalık çalışma grupları arasında görülüyor. Genel olarak hiyerarşik olarak güçlü ve üstün olanların diğer çalışanlara uyguladığı baskı sistematik olarak devam ediyor. Mobbing aynı zamanda duygusal saldırı anlamına da geliyor. Çünkü çalışanlar arasında bir kişi veya bir grubu bezdirmeye ve iş hayatından uzaklaştırma amacı güdüyor.

Mobbing'in etkileri nelerdir?

- Mobbing ile karşı karşıya kalan bir çalışan kendini yetersiz hisseder. Zaman içinde kendine olan güven duygusu da azalır.

- Mobbing'e uğrayan eğer bir kişi ise iş yerinde patronları ve çalışma arkadaşları tarafından dışlanmaya başlar. Görmezden gelinir ve mümkün olduğu kadar yetkileri azaltılır. Bu da iş verimini direkt olarak olumsuz yönde etkiler.

Haberin Devamı

- Çalışan kişi yoğun olarak korku, endişe ve gittikçe artan öfke duygusunu hisseder. Eğer mobbing uygulanan bir grup ise, kendi içlerinde de sorunlar ve bölünmeler meydana gelir. Huzursuzluk artar.

- En önemlisi mobbbing, çalışan kişinin mesleki yeterlilik ve beceri kavramları konusunda kendini sorgulamasına ve olmayan problemleri, varmış gibi algılamasına neden olur.

Mobbing'e kimler maruz kalır?

Mobbing iş hayatında "hayır" diyemeyen ve çatışmadan uzak kalmak isteyen kişilere sıklıkla uygulanıyor. Kişi uzak kalmak istediği kaos ve çatışma ortamının içine çekilerek, çeşitli şekillerde huzursuz ediliyor.

Ayrıca iş hayatında dış görünümüne ve entelektüel birikimine yeterince önem veren kişiler de bencil ve hırslı kişiler tarafından hedef alınabiliyor.

Mobbing ile ilgili yapılan bir araştırma iş yerinde kadınların daha fazla psikolojik olarak şiddete uğradığını ve iş hayatında bunun olumsuz etkilerini yoğun olarak yaşadıklarını ortaya çıkarmış.

Mobbing nedir

Mobbing ile karşı karşıya kaldığımız zaman;

Öncelikle mobbing uyguladığını düşündüğünüz kişi veya grup ile uzlaşma yoluna gitmeniz tavsiye ediliyor. Tıpkı sizin gibi veya farklı yöntemlerle mobinge maruz kalan başka çalışma arkadaşlarınız da varsa bir araya gelip konuşmanız daha etkili bir sonuç almanızı sağlayabilir.

Haberin Devamı

Çalıştığınız iş yerinde mobingi uygulayan kişiyi mutlaka üst birimlere ve yöneticilere bildirin. Uzlaşma için ortak çözüm önerileri üzerinde konuşabilirsiniz veya çözümsüz olan durumlarda gerekli olan işlemlerin başlatılması için size yardımcı olabilirler.

Eğer iş yerinde yaşadığınız huzursuzluk ve psikolojik şiddet tüm uzlaşma çabanıza rağmen devam ediyorsa hukuki yollar aracılığıyla mobing uygulayan kişi veya grup için gerekli işlemlerin yapılması yönünde adım atabilirsiniz.

İhtiyacınız olduğu durumlarda psikolojik destek almaktan çekinmeyin. Günümüzde birçok çalışanın mobbing yüzünden iş hayatında sıkıntılı dönemlerden geçtiğini ancak bunları bir uzman yardımıyla rahatlıkla atlattığını hatırlatmakta fayda var.

Zeynep BALİÇ

Yazarlar