The Others Kıbrıs müzakerelerinde Eide rahatsızlığı

Kıbrıs müzakerelerinde Eide rahatsızlığı

04.05.2017 - 09:46 | Son Güncellenme:

İyi niyet misyonu ile taraflara 'eşit mesafede' olması gereken BM temsilcisi Eide'nin Ada'daki çalışmaları tepki çekiyor. Eide, Kuzey Kıbrıs'ı önemsiz gören bir anlayış güdüyor.

Kıbrıs müzakerelerinde Eide rahatsızlığı

Kıbrıs müzakerelerinde Eide rahatsızlığı

Haberin Devamı

SEFA KARAHASAN
BM'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide. Son dönemde yaptığı görüşmelerle tepkilerin odağındaki bir isim. Norveç'te yaklaşan seçimler öncesinde Kıbrıs'ta 'oldu-bitti' bir anlaşma formülü üzerinde ciddi çaba harcıyor. Bu da dikkatlerden kaçmıyor değil. Bir ay önce 'ciddi ilerlemeden' bahsediyor, bir ay sonra 'iyimser olmadığından...' Bunun yanında Ada'daki görevini de suiistimal eden adımlardan kaçınmıyor. Liderler görüşmesi öncesinde veya sonrasında tabiri yerindeyse, koşa koşa Rum yetkililerin ayağına gidiyor. Kuzey Kıbrıs'taki iktidar ve siyasi partileri önemsemiyor. Görmezden geliyor. Ara sıra 'dostlar alışverişte görsün' mantığı ile hareket ediyor. Kuzey'e geçiyor, Başbakan Hüseyin Özgürgün'e bir selam verecek şekilde bir ziyaret yapıyor.

Haberin Devamı

Kuzey'i önemsemiyor

Rum Dışişleri Bakanlığı'ndan neredeyse hiç çıkmayan Sayın Eide, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu'nu ziyaret etmedi bile. Görüşmek de istemiyor. Eide'ye göre Sayın Bakan siyasi görüşlerinde 'aşırı milliyetçi...' Bunu yakın dostlarıyla yaptığı görüşmelerde dile getiren Eide, Kıbrıs'ta 2017 içerisinde çözüm olmayacağını da yakından biliyor. Eide, Kuzey'de ana muhalefet CTP başta olmak üzere diğer partilerle de yeterince görüşmüyor. Güney'de AKEL ve DİSİ binasından çıkmıyor. Kuzey'de CTP binasının yerini belli hayal-mayal hatırlayacak.

Her görüşe saygı

Soru şu, Güney Kıbrıs'ta görüşmedik insan siyasi bırakmayan 'iyi niyet misyonu' olan Eide, hangi hakla böyle bir anlayışa sahip. Hangi hakla Kıbrıs Türk halkının seçtiği siyasileri görmezden geliyor. Kıbrıs'ta çözümü sadece Rumların 'evet'inin mi sağlayacağını düşünüyor? BM yetkilisi, mutlaka bir özeleştiri yapmalı, sadece 'kendisi gibi' düşünenlerle buluşmaktan vazgeçmelidir. Kıbrıs'ta her görüşe saygı göstermeli, 'iyi niyet misyonu' taşıdığını unutmamalıdır.

Son söz söylenmedi

Sayın Eide'nin, Türkiye'nin hassasiyetleri konusunda da bazı sözler verdiği iddia edilmektedir. Ankara'nın milli dava olarak gördüğü Kıbrıs'ta farklı adımlar atacağını düşünmesi ciddi bir yanılgı olur. Kıbrıs'ta eşit ve kalıcı bir anlaşma sadece Rumları dinleyerek olmaz, olmayacak da. Sayın Eide bunu iyi bilmeli. Türkiye ve Kıbrıslı Türkler daha son sözlerini söylemedi. Türkiye'nin ve Kıbrıslı Türklerin hak ve menfaatlerini gözardı edecek bir anlaşmaya kimse onay vermeyecektir. BM diplomatına bunu bir kez daha hatırlatalım.