The Others Kıbrıslı Rumların istediği çözüm: 'Asker ve dönüşümlü başkanlığa hayır'

Kıbrıslı Rumların istediği çözüm: 'Asker ve dönüşümlü başkanlığa hayır'

23.01.2017 - 11:45 | Son Güncellenme:

Güney Kıbrıs'ta yapılan son ankete göre Rumlar, "dönüşümlü başkanlığa ve askerin adada kalmasına kesinlikle karşı olduklarını" ortaya koydu. Güney Kıbrıs'ta yapılan son ankete göre Rumlar, "dönüşümlü başkanlığa ve askerin adada kalmasına kesinlikle karşı olduklarını" ortaya koydu.

Kıbrıslı Rumların istediği çözüm: Asker ve dönüşümlü başkanlığa hayır

Kıbrıslı Rumların istediği çözüm: Asker ve dönüşümlü başkanlığa hayır

Haberin Devamı

MİLLİYET LEFKOŞA
Rum basınında dü yer alan bir anket haberinde, "Kıbrıslı Rumların, Türk askeri birliklerinin derhal adadan ayrılmasını istedikleri" haber verildi. Rum Simerini gazetesi “Vatandaşlar askeri birliklerin hemen ayrılmasını istiyor" başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, "IMR/Lefkoşa Üniversitesi tarafından gazete hesabına gerçekleştirilen anketin sonuçlarına" yer verdi. Gazete, Rumların, güvenlik ve garantiler konusunda Türk tarafı ile anlaşmaları olasılığına yönelik, oldukça karamsar göründüklerini yazdı.

Geçiş dönemi istemiyorlar

Gazete, ankete göre, “Kıbrıs’taki Türk askeri birlikleriyle ilgili olarak sizin açınızdan kabul edilebilir şey nedir” sorusuna ise Rumların yüzde 36’sının Türk askeri birliklerinin çözümün ilk gününden adadan ayrılması, yüzde 30’unun çözümün uygulanmasından önce adadan ayrılması, yüzde 16’sının yaklaşık iki aylık bir geçiş dönemi için adada kalmaları, yüzde 9’unun yaklaşık 6 aylık bir geçiş dönemi için adada kalmaları, diğer bir yüzde 9’unun da yaklaşık bir yıllık bir geçiş dönemi için adada kalmaları yanıtını verdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Türk başkana da karşılar

Gazete “Dönüşümlü Başkanlık Kabul Edilemez” başlığıyla iç sayfalardan da geniş yer ayırdığı ve yarın da yayımlamaya devam edeceğini belirttiği anket haberinde, Rumların yüzde 69’unun (10 Rum’dan 7’sinin), dönüşümlü başkanlığı hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini söylediklerini iletti. Dönüşümlü başkanlıkla ilgili olarak, dört yıl Kıbrıslı Rum başkan, 1 yıl da Kıbrıslı Türk başkan oranını yalnızca Rumların yüzde 28’inin kabul etmeye istekli olduklarını yazan gazete, iki yıl Kıbrıslı Rum başkan, 1 yıl da Kıbrıslı Türk başkan oranını ise Rumların yalnızca yüzde 3’ünün kabul ettiğini ifade etti.

Kıbrıslı Rumların istediği çözüm: Asker ve dönüşümlü başkanlığa hayır

AKINCI'NIN OLMAZSA OLMAZI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rumların karşı çıktığı 'Dönüşümlü Başkanlığı olmazsa olmaz' olarak görüyor. Akıncı, 'sıfır asker' söyleminin de kabul edilemez olduğunu kaydediyor.