Siyaset Kılıçdaroğlu ‘adalet yürüyüşü’ne başlıyor

Kılıçdaroğlu ‘adalet yürüyüşü’ne başlıyor

15.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin vekili Berberoğlu’nun tutuklanmasına tepki olarak bugün Ankara Güvenpark’tan adalet yürüyüşüne başlayacak. 25-30 gün sürmesi öngörülen yürüyüş, Berberoğlu’nun tutuklu bulunduğu İstanbul Maltepe Cezaevi’ne kadar sürecek

Kılıçdaroğlu ‘adalet yürüyüşü’ne başlıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT TIR’ları davası kapsamında tutuklanmasının ardından Ankara’dan İstanbul’a “adalet yürüyüşü” başlatacak. CHP’de dün sabah gerçekleştirilen ve yaklaşık iki saat süren olağan MYK toplantısının ardından, Berberoğlu hakkında çıkan tutuklama kararı üzerine olağanüstü dakikalar yaşandı. MYK’sını Berberoğlu’nun tutuklanmasını değerlendirmek üzere ikinci kez olağanüstü toplayan Kılıçdaroğlu, olası tepki, atılacak adım ve eylem planına ilişkin kurmaylarının görüşlerini değerlendirdi.

Haberin Devamı

‘Arkandayız’

Kılıçdaroğlu’nun tutuklanma kararının ardından telefonla görüştüğü Berberoğlu’na, “arkandayız, moralini bozma, özgürlüğüne kavuşana kadar mücadeleye devam edeceğiz” dediği belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun MYK’sını olağanüstü topladığı dakikalarda, parlamentoda bulunan CHP milletvekilleri de nöbetçi Grup Başkanvekili Özgür Özel başkanlığında Grup Yönetim Kurulu salonunda olağanüstü toplandı. Yaklaşık 45 dakika süren toplantının ardından CHP, Genel Kurul salonunu terk etti. Nöbetçi TBMM Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Meclis’i düne mahsus yönetmeme kararı aldı. Bütün milletvekillerinin oybirliğiyle benimsediği yürüyüş kararını Kılıçdaroğlu, düzenlediği basın toplantısında duyurdu. CHP lideri özetle şunları kaydetti:

Haberin Devamı

‘Hiçbir delil yok’

“Adaleti mumla aradığımız günlerdeyiz. Bugün ortaya çıkan tablo, 20 Temmuz darbesinin ortaya çıkardığı tablodur. Asıl suçluların yargılanmadığı, masum insanların yargılanıp hapsedildiği bir süreci yaşıyoruz. Yasadışı yollarla eğer dışarıya silah götürüyorsa birileri, o kişilerin yargılanması lazım ama gün gelecek onlar yargılanacak. Sayın Enis Berberoğlu, hepimizin tanıdığı, yıllarını medya ve medya özgürlüğü için harcayan birisi. Şimdi, hiçbir delil olmaksızın 25 yıla mahkum ediliyor. Bunu asla ve asla kabul etmiyoruz. Bu kararı verenler bu kararın altında kalacaktır. Biz yıllarımızı demokrasi için, adalet için harcadık adalet, demokrasi, düşünce özgürlüğü istiyoruz. 20 Temmuz darbesini yapanlar adaleti, demokrasiyi yok ettiler. Hakim hakim olmaktan çıktı, gözünü dikmiş saraya, nasıl talimat gelecek ve ben öyle karar vereceğim. Bunların hiçbirisi hakim değil, yargı dağıtmıyor. Sadece ve sadece sarayın sopası olma görevini yerine getiriyor. İlk kez Türkiye bu kadar ağır bir tabloyla karşı karşıya. Yarın (bugün) saat 11.00’de Güvenpark’ta olacağım, elimde sadece bir afiş olacak, adalet yazacak üzerinde. Dünyanın en soylu kavramıdır, adalet. Adaletin olmadığı bir ülke mi olur, adaletin olmadığı bir devlet mi olur? Devletin temeline dinamit koyuyorlar. Adaletin temeline dinamit koyuyorlar. Yarın 11.00’de Güvenpark’ta olacağım ve yürüyüşümüzü başlatacağız. Demokrasi bu ülkeye gelinceye kadar, adalet bu ülkeye gelinceye kadar.”

Haberin Devamı

Ak Parti’den tepki geldi

Enis Berberoğlu’na verilen hapis cezasının ardından CHP milletvekilleri toplu olarak Genel Kurul salonundan ayrıldı. Bu sırada Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ile bazı CHP milletvekilleri arasında sözlü tartışma yaşandı. Turan’ın, “Meclis çalışacak. Dokunulmazlıkları siz kaldırdınız, destek oldunuz” dediği duyuldu.

Yolda spontane konaklama

Kılıçdaroğlu’nun Güvenpark’tan başlatacağı yürüyüş, Berberoğlu’nun tutuklu bulunduğu İstanbul Maltepe Cezaevi’ne kadar sürecek. Kılıçdaroğlu’nun, yürüyüş boyunca her gün 20 kilometre yürümesi ve yürüyüşün 25-30 gün sürmesi öngörülüyor. Kılıçdaroğlu’nun ilk gün güzergâhı, Güverpark ile Batıkent arası olarak belirlendi. Kılıçdaroğlu’nun güzergâh boyunca spontane biçimde konaklayabileceği ifade ediliyor. İstanbul il örgütü de Maltepe Cezaevi önünde nöbet eylemine başlayacak.

Haberin Devamı

Parlamentoda 20 vekil nöbette

Yürüyüşün “adalet talep eden tüm yurttaşlara” açık olduğu vurgulanırken, güzergah boyunca farklı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarından da katılım olması bekleniyor. Kılıçdaroğlu’nun güzergah boyunca kitlesel mitingler yapabileceği de kaydedildi. Öte yandan CHP grubu, parlamento faaliyetlerini ise askıya almama kararı aldı. TBMM açık olduğu süre boyunca en az 20 milletvekili nöbetleşe parlamento faaliyetlerine devam edecek.


Yazarlar