Kobi Girişimlere ‘ışık’ olacak

Girişimlere ‘ışık’ olacak

11.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Işıklar Holding bünyesinde kurulan Işıklar Hub, kuluçkayı geçmiş start-up’lara yatırım yapacak. 30 bin dolara kadar ön hibe, 250 bin dolara kadar yatırım alacak start-up’lar, holdingin bilgi birikimi ve network’ünden de faydalanabilecek.

Girişimlere ‘ışık’ olacak

EBRU SUNGUR - Sanayiden enerji üretimine, taahhütten gayrimenkul geliştirmeye 3’ü halka açık 17 şirketi bünyesinde barındıran Işıklar Holding, yarım asrı aşkın bilgi birikimini, deneyimini start-up girişimlerle paylaşıp, aynı zamanda onları maddi olarak desteklemeye başladı. Işıklar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, bu amaçla Işıklar Hub adlı online yatırım platformunu kurduklarını söyledi. Rıza Kutlu Işık konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Kuluçka evresini geçmiş start-up’lara yatırım yapacağız. Holdingin ofislerini kullanabilecekler. İş hayatında başarılı olmalarının önünü açan eğitimler vereceğiz. Aynı zamanda network paylaşımında da bulunacağız.”

Hızlandıracak

Işıklar Hub Proje Lideri Alp Işık da, “Türkiye’de start-up ekosistemi gün geçtikçe büyüyor. Biz de faaliyete geçirdiğimiz bu projemizi uluslararası bir platform haline getirerek katma değer üreten bir start-up hızlandırıcısı olmayı hedefliyoruz” dedi.

Işıklar Hub ile şu an online faaliyetler yürüttüklerini, ancak ilerleyen dönemlerde bir girişim sermayesi şirketi kurmayı hedeflediklerini söyleyen Alp Işık, şunları söyledi:

“Gelişmeye başlayan Türkiye start-up ekosisteminde yeni oyunculara operasyonel ve stratejik destekler vererek, beraber büyüyeceğimiz bir girişim oluşturmayı başardık. Başvuruları www.isiklarhub.com web sitemiz üzerinden kabul ettiğimiz bu projemiz ile her start-up’ı kendi alanındaki pazar analizleri, işletme ve gelir modelleri ile bu modellerin tutarlılıklarına göre değerlendiriyoruz. Ardından girişimlere ilk aşamada 30 bin dolara kadar ön hibe desteği, final aşamasında uygun bulunun start-up’lara ise 250 bin dolara kadar yatırım desteği sağlıyoruz.”

Haberin Devamı

Yıl boyu başvuru

Start-up mantalitesiyle faaliyet gösteren bir hızlandırıcı olarak zaman kaybını minimuma indirdiklerini vurgulayan Alp Işık, “Işıklar Hub markasıyla kuluçka sürecini geçmiş, gelecek vadeden yenilikçi projelere yatırım yapmaya başladık. Bu projemiz sadece belirli bir dönem için değil, yıl boyunca başvurulara açık olan ve her yenilikçi fikrin değerlendirileceği bir platform olarak faaliyetlerine devam edecek. Bu sayede marka bilinirliği yüksek, çeşitlendirilmiş ve başarılı bir portföye sahip, uluslararası bi r platform olup ülkemize katma değer üreten bir start-up hızlandırıcısı olacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

‘Ekosistem büyüyor’

Türkiye’deki start-up ekosistemine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Alp Işık, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de start-up ekosistemi gün geçtikçe büyüyor. Geçtiğimiz 10 yılda kurulan yeni start-up’ların sayısı, bunları desteklemek adına kurulan girişim sermayesi sayısı ve alınan yatırımların toplam miktarı göz önünde bulundurulduğunda, halihazırda büyümekte olan start-up ekosistemindeki trendin yükselerek artacağını öngörüyoruz. Ülkemizin ekosistemi geliştirmek adına sağladığı teşvik edici avantajlarda gün geçtikçe artıyor. E-ticaret ve gaming konusunda dünyanın önde gelen ekosistemleri arasında yer alıyoruz.”

Haberin Devamı

Yenilenebilir enerjiye yoğunlaştı

Tuğladan ambalaja, dökümden tekstile farklı alanlarda faaliyet gösteren şirketlerinde yaklaşık 1500 çalışanı bulunan Işıklar Holding, son dönemde yatırımlarını yenilenebilir enerji alanında yoğunlaştırmış durumda. Işıklar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Kutlu Işık, “Yeni yatırımlarla enerji üretimimizi, tüketimimizin üzerine taşıyacağız ve karbon ayak izimizi sileceğiz” dedi. Rıza Kutlu Işık, “2022’nin tamamında 4.5 milyar lira kombine ciroya ulaşan grup, bu rakamı 2023 yılında 8.5 milyar liraya çıkarmayı hedefliyor” dedi.