Kobi Yerli hammaddeyle tarıma yüksek verim

Yerli hammaddeyle tarıma yüksek verim

10.10.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hayvansal ve bitkisel atıklardan üretilen organomineral gübre Ecofer’in topraktaki organik maddeyi artırarak verimi yükseltmesi amaçlanıyor. Hammaddesi yerli olan Ecofer’in fiyat avantajının olacağı da belirtiliyor.

Yerli hammaddeyle tarıma yüksek verim

EBRU SUNGUR - Ecogreen Enerji, bünyesindeki üç biyogaz tesisinden çıkan organik maddelerden gübre üretmeye başladı. Manisa Turgutlu’da 100 bin ton granül katı organomineral gübre ve 100 bin ton sıvı organomineral gübre üretim kapasitesiyle kurulan tesiste ürettiği ürüne Ecofer markasını veren şirket, Türkiye’nin organomineral gübre ihtiyacının yüzde 10’unu, tüm gübre ihtiyacının ise yüzde 1.5’ini karşılamayı planlıyor. Organomineral gübre üretmek, atıkların bertarafı kapsamında, kullanmak ise toprağın organik maddesini artırarak verim sağlamak ve döngüsel tarım anlamında çok önemli.

Haberin Devamı

Ecofer için bugüne kadar yaklaşık 800 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını belirten Ecogreen Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Osman Uğurlu sorularımızı yanıtladı.

- Üretimde kullanılan hayvansal ve bitkisel atıklar hangi yollarla toplanıyor? Besiciler ve çiftçiler, tesise sağladıkları atık karşılığında ne elde ediyor?

İlk olarak besiciler ve çiftçiler bertaraf etmeleri gereken hayvansal atıkları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuatlarına uygun olarak topluyor. Ardından bizim çevre mühendislerimiz ve ilgili teknik personellerimiz, halk sağlığına ve çevreye zarar vermeden bu atıkların güvenli bir şekilde tesise taşınmasını sağlıyor. Böylece besicilerimiz ve çiftçilerimiz bertaraf etmeleri gereken, tuzluluk oranı ve metan gazıyla toprağa ve havaya zarar veren bu atıkları tesisimize kazandırarak, hem doğanın döngüsel faydasına katkı sağlıyor hem de bundan gelir elde ediyorlar.

Haberin Devamı

Fiyat avantajı olacak

- Ecofer’de fiyat politikası ne olacak? İthal emsallerine ya da yerli de olsa doğal gazla üretilen gübrelere göre fiyat avantajı olacak mı?

Fiyat politikasını belirlerken kalite standartlarına uygunluk, maliyet etkinliği ile sürdürülebilirlik ve çiftçilerin taleplerini karşılamak Ecofer için önemli. Doğal gazla üretilen gübreler genellikle enerji maliyetleri yüksek olduğu için Ecofer Gübre ürünleri belirli bir yüzde organik içeriğe sahip olduğundan çiftçiye daha düşük maliyetle yansıyacaktır. Bu anlamda Ecofer, doğal gazla üretilen gübrelere nazaran, rekabet avantajına sahip olacaktır. Dolayısıyla Ecofer, gerek topraklarımızdaki organik maddenin artışını sağlamasıyla, gerekse mahsülün verimini artırmasıyla, ancak her şeyden önemlisi, yüzde 50 yerli hammadde kullanımı ile çiftçilerimize ve topraklarımıza pek çok noktada ciddi avantaj sağlayacaktır.

- Ecofer, organomineral bir gübre olduğu için kullanan çiftçiler, döngüsel üretime adım atmış olacaklar. Peki bunu AB’ye ihracatta avantaja çevirebilmek için belgelemek mümkün olacak mı?

Halihazırda, İSO 9001 ve İSO 14001 belgelerimizi aldık. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, bütün dünyaya Ecofer’i ulaştırabilmek adına gerekli belge ve sertifikasyon müraacatlarımız başladı. Ecofer kullanan çiftçilerimizin organik ürünlerinin AB’ye ihraç edilmesinde en önemli şart olan Ceress (organik tarımda kullanılabilir) uygunluğu alarak, Ecofer’in AB yolculuğunu bu anlamda başlatmış olduk.

Haberin Devamı

Hızlı büyüme planı

- İlk yıl için ciro hedefi, beş yıl sonu için belirlenen pazar payı hedefi nedir?

2023 yılının son çeyreğinde seri üretime başlayacağımız dönem bizler için kalitemizi, teknolojimizi, sistemimizi gösterme dönemi olacak. 2023 yılı sonuna kadar yaklaşık 270 milyon TL’lik ciro hedefimiz var. 2024 yılında bu rakamı yaklaşık 800 milyon TL’ye taşımayı hedefliyoruz. 2025 yılı itibarıyla tam kapasite üretimle gübre pazarında 1.5 milyar TL’lik pay hedefliyoruz.

Çevreye duyarlı bayilerle çalışacak

- Ecofer’in satış ve pazarlaması için nasıl bir yapılanma oluşturulacak? Bayilik şartları ne olacak?

Haberin Devamı

Ecofer’in satıştaki öncelikli hedefi, çiftçilerimizin kaliteli, organomineral gübre kullanarak, toprakların mineral değerini yükseltip verimini artırmaktır. Bu sayede hem topraklarımızı besleyecek hem de ülkemiz ekonomisine ciddi katkı sağlayacağız. Bu sebeple öncelikle uzman ziraat mühendislerimiz bölgesel ve ürünsel analizlerini gerçekleştirecektir. Buradan gelen sonuçlar ile üretim planlanıp, bölgede yine teknik donanımı yüksek zirai bayiiler ile çalışacağız. En önemli bayilik şartımız, firmaların çevresel ürünlere yatkın ticari anlayışının olması ve markamızın vizyonuna yakışır satış-pazarlama faaliyetlerinde bulunmasıdır.