Konut Kentsel Dönüşümde Maddi Yardım Nasıl Alınır?

Kentsel Dönüşümde Maddi Yardım Nasıl Alınır?

23.06.2014 - 14:17 | Son Güncellenme:

Kentsel Dönüşüm sürecinde devlet, kredi ve kira yardımları uyguluyor. Peki bu yardımları kimler, nasıl alabilir?

Kentsel Dönüşümde Maddi Yardım Nasıl Alınır

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de 6,5 milyon konut yenilenmeyi bekliyor. Deprem gerçeği kapıdayken, dönüşüm prosedürleri de tartışılmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Kentsel dönüşümün başladığı bölgeler ve binalar var fakat hala sorunlar yaşanıyor. Ancak kentsel dönüşüm sürecinde devlet bazı yaptırımlar ve kolaylıklar da sunuyor.

6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanunu'ndan yararlanmak için öncelikle 2 şart aranıyor.

Kentsel Dönüşüm Kanunu'ndan kimler yararlanabilir?

Binanız ya riskli alan ilan edilen bölgenin sınırları içerisinde olmalı ya da kendi başvurunuz sonucu riskli yapı ilan edilen bir binada oturmalısınız.

Eğer bu iki şarttan biri sizin için uygunsa, kentsel dönüşüm için harekete geçebilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm çalışmaları başladıktan sonra devletin size ne gibi yardımı olacak?

Deprem için riskli alanda bulunan bir binanız varsa ya da başvurunuz sonucu binanız riskli ilan edildiyse, kentsel dönüşüm sürecinde binanızın yenilenmesi başlar. Bu süreçte de devletin bazı yardımları için başvurmanız mümkündür.

Haberin Devamı

Mülk sahipleri için Kentsel dönüşüm kredi ve kira yardımı

Bu aşamada eğer kat malikiyseniz; her bağımsız bölüm için en fazla 100 bin lira kredi yardımı alabilirsiniz. Bir malikin en fazla 5 bağımsız bölüm için yardım alabildiği bu uygulamada; kredi, blokeli hesapta tutulur ve inşaat süreci ilerledikçe ekspertiz onayına göre kat malikine dönüşüm için kredi yardımı devam eder.

Eğer kat sahibiyseniz, ancak kredi yerine kira yardımı alacaksanız; riskli binada yaşayan mülk sahibi 18 ay boyunca geri ödemesiz kira yardımı alabilir.

Ancak kat sahibi bu iki seçenekten yalnızca birini kullanabilir. Yani kat maliki ya kredi yardımı ya da kira yardımını seçebilir.

Kiracılar için Kentsel dönüşüm kredi ve kira yardımı

Eğer kiracıysanız; riskli binada bir yıldır kiracı olduğunuzu belgelediğiniz takdirde 100 bin liralık kiracılar için kentsel dönüşüm kredisinden yararlanabilir ve bu krediyle yeni bir konut alabilirsiniz.

Kentsel dönüşüm kapsamına giren dairenin kiracısına bir seferlik taşınma yardımı da sağlanıyor. Taşınma masrafları dikkate alınarak verilen bu yardım, başvuru dilekçesi sonrasında alınabilir.

- Milliyet