Dünya “Küba’ya seyahat uyarısı geliyor”

“Küba’ya seyahat uyarısı geliyor”

29.09.2017 - 16:54 | Son Güncellenme:

ABD’li yetkililer, Küba’yla gerginliği yeniden artırabilecek ‘seyahat uyarısı’nın bugün yayımlanacağını söyledi. Gerekçesi; ABD’li diplomatların Küba’da yaşadığı sağlık sorunları.

“Küba’ya seyahat uyarısı geliyor”

Amerikan AP haber ajansına konuşan ABD'li yetkililer, Küba'ya yönelik seyahat uyarısı yapılacağını ve Havana'daki büyükelçilik personelinin yarısından fazlasının geri çağırıldığını belirtti. Ülkedeki vize işlemleri bir süreliğine komşu ülkelerde yapılabilecek.

Haberin Devamı

Bugün yayımlanması beklenen seyahat uyarısının gerekçesi, “ABD’lilere yönelik saldırılar”. Son bir yıldır ülkedeki diplomatlar, travmatik beyin hasarından kalıcı işitme kaybına, sebebi bilinmeyen sorunlar yaşıyor. Bunları şimdiye kadar ‘saldırı’ olarak nitelemeyen Washington, şimdi bu hamleyi yaptı.

ABD’li diplomatlar, doğrudan Küba’yı suçlamayarak iki ülke arasındaki ilişkileri bozmak istemediklerini söylüyor. Küba da ABD’lilerin bozulan sağlık durumlarıyla ilgileri olmadığını belirtiyor.

2015’te Donald Trump’tan önceki başkan olan Barack Obama döneminde, iki ülke arasındaki ilişkiler yumuşamaya başlamıştı. Diplomatik temsilcilikler yeniden açılmış, Obama ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro bir araya gelmişti. Ayrıca seyahat ve ticaretteki yasaklar da yumuşamıştı.

Haberin Devamı

Ancak sıkı bir komünizm düşmanı olan Donald Trump, bu ülke hakkında şimdiye kadar olumlu bir mesaj vermedi. Hatta 16 Haziran'da Trump, eski Başkan Barack Obama'nın Küba ile başlattığı normalleşme sürecini iptal ettiğini açıkladı.

Yazarlar