Kültür Sanat Çizgilerle George Orwell

Çizgilerle George Orwell

13.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

George Orwell, 1949 yılında en ünlü distopik romanı yayımladığını biliyor muydu, yorumsuz ancak "1984"te anlatılan evrenden bu yana dünya çok değişti.

Çizgilerle George Orwell

Orwell kitabında tüm insani duygulardan arınmalarını emreden Büyük Birader; ülkede aşkı, erotizmi, bireysel evliliği ve günlük tutmak gibi insani eylemleri de yasaklıyordu. Evlilikler, tamamen devlet kontrolüne geçiyordu ve amaç yalnızca devlete hizmet edecek çocuklar yetiştirmekti. Bu kadar yıl için "1984" üzerine çok yazıldı, çizildi. Büyük Birader kimdi? Düşünce Polisi neyi temsil ediyordu? Bunların hepsine dair fikirlerimiz elbette var. "1984"ü hatırlamak her dönem çok önemli. Bu kez bir değişiklik yapalım ve kitabı grafik roman olarak okuyalım. Ne dersiniz? Ünlü çizer Fido Nesti’nin kült romanı baştan yorumlayarak, gerçeğe dönüşme ihtimali gün geçtikçe artan bir dünyaya çizdiği yüzler, bedenler ve manzaralarla hayat verdiği "1984", Emre Gözgü’nün çevirisiyle Domingo Yayınevi’nden çıktı. Nesti’nin uyarladığı ve resimlediği bu kitabın Orwell Vakfı onaylı ilk ve tek "1984" grafik roman uyarlaması olma özelliği taşıdığını da ekleyelim.

Haberin Devamı

Orwell ile çizgisel buluşma sadece bu kitapla sınırlı değil. Yapı Kredi Yayınları da yazarın hayatını konu edinen bir çizgi roman yayımladı. Orwell'ı anlatırken söze yeni çıkan grafik romandan hareketle "1984"ten girdik ama "Hayvan Çiftliği"nin de en az onun kadar distopik bir evren sunduğunu eklemeliyiz. Özellikle bu iki kitabıyla felsefe ve sanat alanına günümüzde de tartışılmaya devam eder izler bırakan yazar, çizgi romanın en başında "Eton mezunu, aynasız, emekçi, züppe, milis, gazeteci, asi, yazar, aykırı, vatansever, bahçıvan, keşiş ve hayalperest" olarak tanımlanıyor. Ve kitap tüm tanımların altını dolduruyor.