Kültür Sanat Cumhuriyet’e can suyu verenler

Cumhuriyet’e can suyu verenler

21.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ressam İrfan Ertel’in İzmir’de sanatseverlerle buluşan “Aydınlanma İnsanlarımızdan” sergisi Cumhuriyet aydınlanmasına emek vermiş 66 kıymetli isme selam duruyor.

Cumhuriyet’e can suyu verenler

ASLI ÖKTENER- Aşık Veysel, Sabahattin Ali, Hulusi Behçet, Sevgi Soysal, Can Yücel, Mina Urgan… Bilim, sanat ve benzer alanlarda canı pahasına bedeller ödeyerek Cumhuriyet tarihine iz bırakan pek çok kıymetli isim hikâyeleriyle Ressam İrfan Ertel’in, “Aydınlanma İnsanlarımızdan” isimli sergisinde hayat buluyor. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde İzmirlilerin beğenisine sunulan sergi, resim ve fotoğraf tekniğiyle oluşturulan ve 66 portreden oluşuyor. 

Haberin Devamı

2022 yılında yine aynı salonda “100 Yaşa Can Verenler” sergisini açtığını belirten Ressam İrfan Ertel, “125 eserden oluşan o sergide yer veremediğim isimler ‘Aydınlanma İnsanlarımız’la hayat buldu. Sergi Cumhuriyet dönemi Türkiye aydınlanmasına emek vermiş önemli insanlarımızın resim ve fotoğraf tekniğiyle oluşturulan 66 portresinden oluşuyor. Bir de Sivas Madımak Katliamı’nda yaşamını yitirenleri konu alan çalışmam var. Bu isimlerin her biri, ülkemizin geleceği için; sanat, bilim ve diğer alanlarda canları pahasına mücadele etmiş, ağır bedeller ödemişler. Sonuçta da muhteşem işler ortaya çıkarmışlar. Onlara borcumuz olduğuna inanıyorum. Bu yüzden de yaptıklarını günümüze taşıyorum” diyor.

Cumhuriyet’e can suyu verenler

Sergiye konu olan isimlerin hayatlarıyla ilgili uzun yıllar alan arşiv taraması gerçekleştirdiğini kaydeden İrfan Ertel, “Çocuklukları ve yetişkinlikleri de dahil kendilerini en iyi yansıtan eski fotoğraflarını ve olayları belirleyip, bizlere gülümseyen portreleriyle birlikte tuvallere aktardım. Ortaya belgesel tadında bir çalışma çıktı. Sergiyi gezenlerden olumlu geri dönüşler alıyorum. Özellikle genç kuşaklar çok etkilendiklerini söylüyor. Bilime ve sanata yaslanan çağdaş bir ülkede yaşamak istiyorsak onları anlamak, izinden gitmek zorundayız” diye anlatıyor. Sergi 24 Eylül’e kadar görülebilir. 

Haberin Devamı

Sırada Soma sergisi var

Yeni sergisinin önümüzdeki günlerde Soma maden faciasının 10. yılı dolayısıyla açılacağını ifade eden İrfan Ertel şu bilgileri paylaştı: “66’ncı kişisel sergim olacak. Daha önce de farklı mesleklerle ve iş kazalarıyla ilgili çalışmalar yaptım. Ülkemizde maalesef bu nedenden dolayı yılda iki bin işçi ölüyor, 20 bin kişi de meslek hastalığına yakalanıyor. Toplumsal yaraları görmezden gelemeyiz. Kendimi bildim bileli resim yapıyorum. Vicdanı olan bir sanatçı olarak da eserlerimle aydınlanmaya bir yudum su vermeye, farkındalık yaratmaya devam edeceğim.”