Kültür Sanat ‘Gür bir yaşanmışlığa sahip’

‘Gür bir yaşanmışlığa sahip’

25.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Etel Adnan’ın metinlerini ve şiirlerini hem Fransızca hem Türkçe seslendiren Cansel Elçin sanatçının yazdıkları arasında en çok bürokrasi ve totalitarizmle ilgili metaforların hoşuna gittiğini söylüyor

‘Gür bir yaşanmışlığa sahip’

Gizem Çetimen - Etel Adnan’ın 60 yıllık üretiminin tüm dönemlerini kapsayan “İmkânsız Eve Dönüş” adlı sergi kapsamında küratör Serhan Ada tarafından derlenen Etel Adnan’ın metinlerinden oluşan seçki, oyuncu Cansel Elçin tarafından Fransızca ve Türkçe okundu. Elçin bu proje kendisinin seçilmesinin sebebinin Fransızca’ya ve Türkçe’ye hâkim olmasından dolayı olduğunu söylüyor. Etel Adnan’ın dünyasını bu projeden önce bilmediğini anlatan Elçin, “Etel Adnan’ın dünyasını araştırınca çok ilgimi çekti. Kendisi çok yönlü bir sanatçı ve çok gür bir yaşanmışlığa sahip. Hayatını şiirlerinde, resimlerinde hissedebiliyorsunuz. Hem batı, hem doğu kültürüne sahip bir tarzı var ve Pera Müzesi’nde, İstanbul’da sergilenmesi bu yönden isabet olmuş” diyor.

Haberin Devamı

İnsanların yarattığı düzen

Cansel Elçin, Adnan’ın jükstapozisyon cümlelerle yazılmış şiirlerini Türkçe ve Fransızca olarak dinleyicilere aktarmanın kendisi için farklı bir deneyim olduğunu dile getiriyor. Oyuncuya göre Etel Adnan’ın yaşam, varoluş ve doğayla ilgili resimlerini şiirleriyle birleştirince etkilenmemek mümkün değil. Oyuncunun Adnan’ın metin ve şiirlerinde en çok bürokrasi ve totalitarizmle ilgili metaforları hoşuna gitmiş.  Elçin, sanatçının dünyasıyla tanıştıktan sonra kendisini nasıl etkilediğini ise “İnsan, doğa, yaşam… Yani Dünya’yla ilgili ne kadar aynı duyguları paylaşıyormuşuz. Aslında Dünya çok güzel bir yer. Aşk, hayvanlar, ağaçlar, deniz, bulutlar. Ancak insanların yarattığı düzen… Orası muamma” cümleleriyle anlatıyor. Elçin’in izleyiciyi Adnan’ın dünyasına gezintiye çıkardığı okumaları, Institut français Türkiye’nin YouTube hesabında.