Kültür Sanat Hafta Sonu dansa doyacağız!

Hafta Sonu dansa doyacağız!

23.06.2009 - 14:10 | Son Güncellenme:

“Global Gathering İstanbul” Olmeca ana sponsorluğunda, FG 93.7 farkıyla ve PD organizasyonuyla 4 Temmuz'da Maslak Refresh The Venue’de olacak.

Hafta Sonu dansa doyacağız

Maslak Refresh Venue'de acik alanda kurulacak dev sahne produksiyonu yaninda ayrica kapalı alana kurulacak ikinci dans sahnesinin yer alacagi dans müzik festivallerinin en büyüğü 'Global Gathering' in bu sene ağırlayacağı isimlerden bazıları Orbital, uzun bir aradan sonra tekrar Türkiye’de sahne alacak olan Techno’nun en büyük ismi Carl Cox, FG 93.7’de birçok prodüksiyonunu dinlediğiniz house müziğin efsane ismi Mark Knight, DJ tekniğinde çığır açan ve izleyen herkesi kendine hayran bırakan James Zabiela, Türkiye’de büyük bir hayran kitlesi olan Sebastien Leger ve trance müziğin en hızlı yükselen ismi Menno de Jong. Ayrıca Türkiye’nin en önemli DJ’leri arasında bulunan FG 93.7’den BeeGee, Murat Uncuoğlu, U.F.U.K, Ahmet Şendil, Uhr, Ferhat Albayrak, Procombo, Mert Yücel, Alican & Soner, 7-Erhan, Atan Atalar, Ser-touch, Unit-e, High Vision, Burhan Kılıçak, İlker Aksungar, Batur, Rubsilent, Altan, E-Joop, Ömür, Koray T, Orkun Bozdemir, Garen, Warmer Bros, Barış, Kid-e, Erdinç Akbulut ve DJ Funky “C” gibi isimler de Global Gathering’deki müzik ziyafetine katkıda bulunacaklar.

Haberin Devamı

Dünyada dans müzik festivallerinin en büyüğü Global Gathering İstanbul da house, techno ve trance gibi tarzların en önemli temsilcileri unutulmaz bir Cumartesi günü için İstanbul’da buluşturmaya hazırlanırken bu özel gece öncesi festivalle ilgili detayları FG 93.7’ den  Birol Giray bizimle paylaştı.

- “Electronica Festival İstanbul” 2007 de “Global Gathering” ile birleşti ve adını değiştirerek “Electronica Global Gathering” haline geldi. Ancak son iki senedir yeniden “Global Gathering” adıyla yolunuza devam ediyorsunuz. Bu birleşme ve yeniden tekilleşme “Global Gathering” e ne tür bir fark getirdi?

Önceki senelerde canlı grupları, DJ performanslardan ayırmaksızın, tek bir festival kapsamında katılımcılarımıza sunuyorduk. Ancak 2008 yılından itibaren, artık birer dünya markası haline gelmiş bu iki festivali, içerik odaklı olarak ayırma yoluna gittik. Electronica Festival daha çok canlı performansları, yeni müziği ve sahne şovlarını ağırlarken, Global Gathering üst düzey DJ’lere ev sahipliği yapar oldu. Global Gathering dünyanın her yanında aynı format dahilinde gerçekleştirilen eşsiz bir festival. Biz de bu doğrultuda Global Gathering Turkey’i diğer etkinliklerimizden ayrı tutup, evrensel niteliğiyle katılımcılarımıza sunduk. Bu ayrım hem kendi iç işleyişimiz hem de kavramsal müzik politikamızla çok iyi örtüştü.

Haberin Devamı

- Dünyanın en büyük dans müziği festivali olarak bildiğimiz Global Gathering bu sene hangi ülkelerde gerçekleştiriliyor?

Polonya, Belarus, Ukranya, İngiltere, Rusya, Güney Kore ve Avustralya’da gerçekleşiyor.

-FG 93.7 Global Gathering ile uzun bir aradan sonra yeniden Maslak Refresh the Venue de? Bu geri dönüşü nasıl açıklarsınız?

Refresh Venue bu sene dışarsında var olan anfi tiyatro şeklindeki açık hava sahnesi ve içerideki iki büyük sahnesiyle bizim için en elverişli mekan konumundaydı. Geçen sene Electronica festivalde ses kısıtlaması sebebi ile ikinci sahnemizi çadır şeklinde yapmıştık Park Ormanda, ve çadır dolayısı ile istemediğimiz havalandırma sorunları ile karşılaştık. Refresh the venue deki kapalı sahnenin havalandırma sistemli olması bizim için sebeblerin başında geldi açıkcası. Dışarı  ve kapalı alanlara kurucağımız dev sahne produksuyonları ile 10.000 kişilik bir kapasiteye hizmet verebileceğiz. Ayrıca söylemeden geçemiyeceğim; FG efsane sayılan işlerinin bir çoğunu refresh the Venue’de gerçekleştirmiştir. Deep Dish, Tiesto, Mauro Picatto, Gatecrasher ve FG Birthday eventleri unutulmazlarımızdandır.

Haberin Devamı

-“Global Gathering İstanbul” önceki senelerde iki gün devam eden bir festivalken bu sene neden  tek güne indirmeyi tercih ettiniz?

Tek günlük festival fikrinin zihinlerde yarattığı olumlu/olumsuz tüm izlenimlerin farkında olarak bu kararı aldık. Kilyos plajları katılımcılarımıza tam bir festival deneyimi yaşatıyordu. Zaten insanları orada kamp kurup kalmalarını teşvik etmemizin sebebi de buydu. Dünyanın en kaliteli elektronik dans müziğini denize girerek, güneşlenerek dinletirken, aynı zamanda şehirden ufak da olsa bir kaçamak fırsatı sunuyorduk. Madalyonun diğer yüzünde beliren lojistik açmazlar, dünyada yaşanan ekonmik kriz bizi bu sene şehrin merkezinde tek günlük bir festival gerçekleştirmeye itti.

Haberin Devamı

-Diğer festivallerin aksine, “Global Gathering” sadece tek bir tarza odaklanan bir müzik festivali. Sadece dans müziğinin yer aldığı ve mainstream’in dışında bir festival yapmayı riskli bulmuyor musunuz?

Global Gathering ‘niche’ bir festival. Biz bunu korumaya kararlıyız. Riskleri ilk Global Gathering’i  gerçekleştirdiğimiz andan beri farkında olarak alıyoruz. Bu konuda herhangi bir çekincemiz yok.       Yer yer maddi kazançları bile göz ardı ederek, FG 93.7 ve Production Department  markalarının prestijine büyük katkıda bulunacağını bildiğimiz sanatçılarla çalıştık. Ülkemizde bilinirliliği yeni yeni artsa da, Global Gathering elektronik dans müziği sahnesininin en büyük etkinliğidir. Ayrıca Çok uluslu olması da bu festivali eşsiz kılıyor. Biz mainstream bir festival yaratıp, piyasa şartlarına göre hareket etmiyoruz. Dünyada dans müziğinin geldiği son noktayı onlarca ülkeye taşıyan bu prestijli organizasyonu, ülkemizde gerçekleştirerek, Türkiye’nin ihtiyacı olan yeni açılımlara, önayak oluyoruz.

Haberin Devamı

- Bu sene festivalde sizi en çok heyecanlandıran isimlerden bahseder misiniz?

Orbital kesinlikle kaçırılmaması gereken bir performans sergileyecek. Carl Cox yeni hazırladığı Mixmag albümü ile yine gündemde. Sebastien Leger FG 93.7’de en çok ilgi gören parçaların prodüktörü. Mark Knight ülkemize ilk defa geliyor, şöyle belirteyim, kendisi tam bir dans pisti uzmanı.

 - Sahne alacak sanatçılardan özel şovu olacak olanlar var mı? Olacaksa şovlarına dair birkaç ipucu verebilir misiniz?

Orbital iki tırlık kargosu ve muhteşem sahne şovu ile geliyor. İpucu vermeyeyim, ama beş sene öncesindeki gibi sadece ışıklı gözlüklerden ibaret değiller.

- Festivale az bir zaman kaldı programa dahil olacak sanatçılar netlik kazandı mı yoksa düşündüğünüz sürpriz isimler var mı?

Açıkladığımız isimler dışında bir ekleme olmayacak, genelde son dakika eklemelerinden kaçınmışızdır.

 - Bu sene festivalde sahne sayısı iki olacak. Sahneler ve festival alanı hakkında bilgi verebilir misiniz?

Maslak Refresh the Venue, katılımcılarımıza her zamanki tescilli festival atmosferini yaratmak amacıyla gerek kullanım alanları gerekse sahne bazında yeniden tasarlandı. Ana sahne Freedom Stage, açık alanda yer alacak.Bunun yanı sıra iç alanda Red Bull Music Academy Stage sabahın ilk saatlerine kadar açık kalacak.

- Festivalde müzik dışında yer verilecek aktivitelere olacak mı?
 
Her sene yaptığımız “ActivityZone” içinde bu sene 2 ayrı konsept hazırladık. Birinde daha çok yeni playstation tarzı oyunlar fotoğraf köşeleri yer alırken diğerinde Vintage langırt, atari tarzı oyunlar olucak. Katılımcılar tum bu aktivitelerden ücretsiz olarak faydalanacaklar.

- Programın akışıyla ilgili biraz bilgi verebilir misiniz?

Freedoom stage’de müzik severler sırasıyla, bu sene Carl Cox ile birlikte Ibiza Space’de çalıcak FG DJ’lerinden Ferhat Albayrak’ı, Carl Cox ve Orbital’ı arkasından Mark Knight’ı izleyebilirler. Sahnenin kapanışı ise FG’den Murat Uncuoğlu ve U.F.U.K ‘nin back to back yapmasıyla sona erecek. Red Bull Music Academy stage ‘de ise sırasıyla FG DJ’leri, James Zabiela, Sebastien Leger, BeeGee ve Menno De Jong sahne alacaklar.

- Bu sene “Electronica Festival” gerçekleşecek mi? Bizimle paylaşabileceğiniz netlik kazanmış detaylar var mı?

Şu an için Fg’nin 10. kuruluş yıldönümü dolayısı ile büyük bir süprize hazırlanmaktayız.

Yazarlar