Kültür Sanat Homeros’tan ilhamla edebiyat

Homeros’tan ilhamla edebiyat

06.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İzmir Bayraklı’da bu yıl ilki düzenlenen Bayraklı Uluslararası Homeros Edebiyat/Sanat Festivali, sanat dünyasının yerli-yabancı ünlü isimlerini Bayraklı’da buluşturdu.

Homeros’tan ilhamla edebiyat

İZMİR Milliyet - Üç gün süren festivalin açılış galası Smyrna Bayraklı Höyüğü’nde gerçekleşti. Etkinlik için kazı alanı baştan sona antik çağa özgü figürlerle donatıldı. Bayraklı Höyüğü’ndeki tarihi sütunlar ışıklandırılarak estetik bir görünüm kazandırıldı. Ziyaretçileri, antik dönem figürlerini anımsatan cansız mankenler karşıladı.

Haberin Devamı

‘Çağının çağdaşlarıyız’

Gala gecesinin sunumunda usta oyuncu Gülsen Tuncer, Homeros’a ait “İlyada” ve “Odessa” destanlarından bölümler okudu. Nâzım Hikmet ölümünün 59’uncu yılı ise Şair Ahmet Telli’nin seslendirdiği şiirlerle anıldı. Tarihi sütunların arasında yapılan dans gösterisi de beğeni kazandı. Şair Adonis yaptığı konuşmada, “Şiir evrene bölünmez bir bütün, insana ise bütünün bir ışığı olarak bakar. Şiir, dünyaya sürekli yeni bir insani form, biçim, suret sağlayarak dil ile nesnel, insan ile insan ve insan ile dünya arasında yeni ilişkiler tesis eder. Şiiri kutlamak amacıyla bu festivali düzenleyen herkese teşekkür ediyorum. Şair kent İzmir’i teşekkürle ve minnetle selamlıyorum” dedi. Türk edebiyatının önemli isimlerinden Özdemir İnce ise “Homeros’un yaşadığı dönem ve sonrası, dünyayı anlayan filozofların çağıdır. Modernleşme ve evrenselleşme çağıdır. Çağının çağdaşı olmak benim son derece önem verdiğim şeydir. Biz, burada olan insanlar çağımızın çağdaşıyız. Belediye başkanlarını ve buraya gelen tüm sanatseverleri kutluyorum” diye konuştu. Festival Direktörü Tuğrul Keskin de tarihi topraklarda eşsiz bir festivale katılan, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.