Kültür Sanat İstanbul Devlet Opera ve Balesi yeni sezonu Fidelio ile açtı

İstanbul Devlet Opera ve Balesi yeni sezonu Fidelio ile açtı

02.09.2021 - 10:00 | Son Güncellenme:

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, halen devam eden zorlu küresel salgın süreci ile birlikte, tekrar yeni sezonunu açtı.

İstanbul Devlet Opera ve Balesi yeni sezonu Fidelio ile açtı

Sezon açılışı 1 Eylül 2021’de “Fidelio” Operası ile gerçekleşti. İDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan, temsil öncesi yaptığı açılış konuşmasında; “ siz sanatseverleri alkışlamak istiyorum çünkü, aşı-test gibi zorunlulukların olduğu içinde bulunduğumuz küresel salgın durumunda bile kararlılıkla sanata olan ihtiyacınızı göstererek, bu akşam bizi yalnız bırakmadınız. Siz de kurum olarak İDOB’u alkışladınız çünkü bu salgın döneminde hiç durmadık. Evlerden konserler, seyircisiz tv konserleri, festivaller… Gereken tedbirleri aldıktan sonra işimize yine kaldığımız yerden devam etmek istiyoruz.Çünkü umudumuz var dedik ve bu sezon temamız “umut” oldu. Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışı için hissettiğimiz umut da hala taptaze. Bu sezon tekrar kaldığımız yerden 2008’e geri dönüp, hem AKM’de hem de Kadıköy Süreyya’da sanatımıza devam edeceğiz. Bu sezon yaklaşık 200 kere “perde” diyeceğiz…Operalar, baleler, konserler, modern dans, çocuk oyunlarıyla… AKM ile seyirci kapasitemizi kat kat arttırabileceğimiz için de çok mutluyum…  Şimdi izleyeceğimiz Beethoven’ın Fidelio Operası ise,  işlediği kavramlar ile beraber bize “umut” veriyor… dedi.

Haberin Devamı

Seyircilerin  yoğun ilgi gösterdiği eseri, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Fecir Alptekin ve Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da izledi.

 Küresel salgın koşulları nedeniyle, orkestra çukurunun kullanılamadığı gecede, orkestra sahne üstünde yerini aldı. Eser, Ludwig van Beethoven’ın bestelediği tek opera olma özelliğini taşıyor. Joseph von Sonnleithner tarafından yazılan eserin librettosu, daha sonra Stephan von Breuning ve Georg Friedrich Treitschke tarafından düzenlenmiştir. İlk kez 1805 yılında Viyana’da sahnelennen Fidelio Operası’nda, Fransız Devrimi zamanında yaşanmış gerçek bir hikayeden esinlenilmiş. Eserde, 200 yıl önce olduğu gibi, her dönem geçerliliğini koruyan; umut, sadakat, adalet, özgürlük kavramları  işleniyor.

Haberin Devamı

Fidelio Operası, 18.yy’da İspanya’da bir hapishanede geçiyor. Siyasi rakibi olan, kötü adam Don Pizarro tarafından gizlice hapsedilen kocası Florestan'ı kurtarmak için, “Fidelio” takma adı ile, erkek gardiyan kılığına giren Leonore adlı bir kadın konu ediliyor.

Almanca seslendirilen  eserde Orkestra Şefi Murat Cem Orhan yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve koro şefi Volkan Akkoç yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu sahnedeydi. Eserin kurgusu  Suat Arıkan tarafından gerçekleştirildi. Sahne ve kostüm düzenleme Olcay Engin Kaymaz’a , ışık tasarımı ise Taner Aydın’a ait.

Temsillerde dönüşümlü olarak; Don Fernando: Utku Bayburt / Alper Göçeri, Don Pizarro: N. Işık Belen / Umut Tingür, Florestan: Yoel Keşap / Hüseyin Likos, Fidelio (Leonore): Şebnem Ağrıdağ Kışlalı / Mine Kurtoğlu / Ayşe Sezerman, Rocco: Göktuğ Alpaşar,  Marzelline: Dilruba Bilgi / Hale Soner Kekeç,  Jaquino: Ufuk Toker / Onur Turan rol alıyorlar.

Fidelio Operası;    3 - 4 Eylül 2021 tarihlerinde, Kadıköy Bld.Süreyya Operası Sahnesi’nde sahnelenmeye devam edecek.