Kültür Sanat İtalya, Louvre’dan yedi eseri geri istiyor

İtalya, Louvre’dan yedi eseri geri istiyor

19.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İtalya, Louvre Müzesi’ne koleksiyonunda yer alan yedi arkeolojik esere dair iade çağrısı yaptı. İtalyan Kültür Bakanlığı, arkeologlar tarafından yapılan araştırmalar sonunda menşei şüpheli bulunan söz konusu yedi eserin kendilerine ait olduğunu iddia ediyor.

İtalya, Louvre’dan yedi eseri geri istiyor

Tartışma yaratan arkeolojik eserler arasında MÖ 5. yüzyılın ilk döneminin en yetenekli vazo ressamlarından olan “Berlin Ressamı”na atfedilen siyah bir vazo ile MÖ 4. ve 6. yüzyıllar arasında yapılan birkaç Yunan vazosu yer alıyor. İtalya Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano iade talebi için şubat ayında Louvre Müzesi Direktörü Laurence des Cars ile bir araya gelmişti. Ancak bir sonuç alınamamıştı. Hâlâ devam eden soruşturmanın sonbaharda Fransa ile İtalya arasında tarihi bir anlaşmayla sonuçlanacağı düşünülürken Des Cars, “Kökeni şüpheli eserlerin Louvre koleksiyonları üzerinde bir leke olduğunu düşünüyorum. 

Haberin Devamı

Bunu kesinlik ve berraklıkla kabul etmeli ve incelemeliyiz” açıklaması ile iadeye dair inancı arttırdı. Fransa Kültür Bakanı Rima Abdul Malak’ın Fransız yasalarında yer alan devlet kurumlarına ait eserlerin devredilemezliğine ilişkin kısıtlamaları hafifletme sözü de bu konuda umut ışığı olan bir başka adım olarak yorumlandı.