Kültür Sanat İyi bir geleceğin sorumluluğu bizde

İyi bir geleceğin sorumluluğu bizde

23.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kalyon Kültür’ün genç sanatçıları buluşturan yeni sergisi “Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler” doğanın döngüsünü bozanın da koruyanın da insan olduğunu hatırlatıyor.

İyi bir geleceğin sorumluluğu bizde

Seray Şahinler - 'Geçmişe vefa geleceğe değer’ misyonuyla Nişantaşı’ndaki tarihî Taş Konak’ı restore ederek İstanbul’un çağdaş sanat hayatına kazandıran Kalyon Kültür’ün yeni sergisi “Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler” ziyarete açıldı. İyilik İçin Sanat Derneği ile düzenlenen sergi, ziyaretçileri insan, doğa, göç, doğal afet ve iklim sorunlarına karşı düşünmeye davet ediyor.

Haberin Devamı

23 sanatçının 47 eserinin yer aldığı sergide değişen dünyadan izler var. Geleneksel tekniklerden yeni teknolojilere kadar uzanan işler dünyaya yaşattığımız şeylerin bir dökümü aslında. Özellikle genç kuşak sanatçıların bakışını ortaya koyan eserler, farklı perspektiflerden kent imgesi, çevre kirliliği, teknolojik gelişme ve doğal kaynakların tüketimi gibi konulara vurgu yapıyor. Kalyon Kültür’ün iki katına yayılan sergide yer alan işler iklim krizi, göç, pandemi gibi konuları ülkemizde ve dünyada yaşananlarla hatırlatıyor. Heykel, seramik gibi geleneksel sanat temsillerinin yanı sıra kolaj, video, dijital sanat alanındaki işlerin bir bölümü ileri dönüşüm teknikleriyle üretilmiş. Bu tercih ‘yeni bir dünyayı hayal edenlerin’ de çağrısı aynı zamanda.

Haberin Devamı

Hâlâ zamanımız var

Sanatçılar her ne kadar birbirinden bağımsız işlere imza atsa da ‘yeni bir dünya hayali’ sanatın doğaya karşı sorumlu olduğunu da hatırlatarak bütün işleri birbirine bağlıyor. Hicran Aksöz, küflenmiş ekmeklerden yola çıkarak yaptığı işinde hayatın içindeki çürümeye ve doğanın çürüme dengesine işaret ediyor. Tolga Turan, bir sel ile kopup geldiğini ya da bir yangın sonucu yok olmak üzere olduğunu varsayabileceğimiz ağaç köklerinde insanın habitattaki yerinin ‘son noktasını’ ortaya koyuyor. Seher Bediha Yılmaz, “Astronotlar”la sergide temas edilen evrenin varlığını genişleterek 28 Ocak 1986 tarihinde, kalkıştan 73 saniye sonra patlayan u Challenger uzay mekiğini hatırlatarak kimlik arkeolojisini takip ediyor.

“Yeni Bir Dünyayı Hayal Edenler” sergisi, doğanın döngüsünü, her bitişin yeni başlangıçlara gebe olduğunu, bazı bitişlerin ise geri dönüşü olmayan sonuçlar doğuracağını söylüyor. Şikâyet ettiğimiz şeylerdeki rolümüzü, dengeyi bozanın sadece biz olduğunu söylüyor en çarpıcı şekilde. Ama her şeyin kusursuz olduğu, ilmek ilmek işlendiği doğayı kurtarmak, dünyayı olağan akışına döndürmek için hâlâ şansımız olduğu mesajını da veriyor. Yeni bir dünyayı hayal edenleri sorumluluğa davet ederek…

Aslı Bora küratörlüğünde düzenlenen Asiye Yüce, Alla Güner, Artagan Pektaş, Cengiz Üstün, Dilan Kapar, Elvan A. Güven, Gonca Göde, Gülçin K. Nevruz, Gülin Meşe, Hicran Aksöz, İpek Erfidan, Kerem Topuz, Melek Kaya, Nida Nur Erdoğan, Özge Günaydın, Pelin Pekercan, Pınar Bora, Rabia Yıldırım, Seher Bedia Yılmaz, Şimal Bilgiç, Tolga Turan, Uygar Eren Kurt, Zeynep Yazıcı’nın işlerinin yer aldığı sergi 2 Eylül’e kadar Nişantaşı Taş Konak’ta ziyaret edilebilecek.

Haberin Devamı

İyi bir geleceğin sorumluluğu bizde

İyi bir geleceğin sorumluluğu bizde

‘Sanat herkesin hakkı’

Serginin açılışında konuşan Kalyon Holding Sosyal ve Kültürel İşler Komitesi Başkanı Reyhan Kalyoncu “Biliyoruz ki sanat insanlar arasında köprüler kurar, toplumları dönüştürme gücüne sahiptir. Hepimiz bu gezegenin bir parçasıyız, onu korumak ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakmak öncelikli sorumluluğumuzdur.

Sanat herkesin hakkı idealiyle, topluma dokunabilme vizyonumuzla sanata ve sanatçıya destek vermeye devam edeceğiz” diyor.