Kültür Sanat Mübadelenin 100. yılında ‘Kökler’le buluşma

Mübadelenin 100. yılında ‘Kökler’le buluşma

12.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Bu yıl dile kolay 52’nci kez düzenlenecek olacak İstanbul Müzik Festivali için geri sayım sürerken müzikseverleri heyecanlandıracak konser haberleri de ardı ardına geliyor.

Mübadelenin 100. yılında ‘Kökler’le buluşma

21 Mayıs - 12 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek, 17 farklı mekânda 25 konserin yapılacağı festival kapsamında altı yeni eserin prömiyeri olacak. Çağdaş müzik üretimine katkıda bulunmak amacıyla yurt içinden ve yurt dışından bestecilere eser siparişleri veren festival bu yıl da sipariş ettiği üç yeni eserin dünya prömiyeriyle karşılayacak seyirciyi.  

Haberin Devamı

Amerika’nın yaşayan en büyük bestecilerinden Steve Reich’ın, İstanbul Müzik Festivali ile Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın da ortak siparişçisi olduğu “Yakup’un Merdiveni” adlı yeni eserinin  Türkiye prömiyerini festivalde Sibil Arsenyan yönetiminde BİFO üyeleri ve Synergy Vocals ile yapacak. Konser, 8 Haziran saat 20.00’de Süreyya Operası’nda gerçekleşecek.  

Hep bir klasiktir disco 

Festivalin temasına göndermede bulunan “Kökler” başlıklı konser bu topraklarda geçmişten günümüze yaşamış farklı halkların, dillerin, dinlerin kültürel zenginliğine odaklanırken Türkiye ve Yunanistan toplumlarını derinden etkileyen mübadeleyi de 100. yılında iki özel eser siparişiyle anacak. Besteci Dimitris Skyllas’ın eserinin dünya prömiyerini şef Burak Onur Erdem’in kurduğu Rezonans Korosu ile Maria Deli, Tolga Akkaya ve Müşfik Galip Uzun gerçekleştirecek. Onur Türkmen’in son eserinin dünya prömiyeri, bestecinin de kurucuları arasında yer aldığı, Nermin Kaygusuz Ensemble tarafından gerçekleştirilecek. Konser, 11 Haziran saat 20.00’de Deniz Müzesi’nde. Diğer prömiyerler ise  24 Mayıs’ta “Disko Klasik”; 12 Haziran’da Lautten Compagney Berlin & Asya Fateyeva “ABBA Dancing Queen” konserleri olacak.