Kültür Sanat Resmin şiiriyle geçen 60 yıl

Resmin şiiriyle geçen 60 yıl

05.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Devrim Erbil’in eşsiz İstanbul tablolarını, ipek halı, mozaik ve seramik işlerini buluşturan “Inspirations” sergisi sanatçının 60 yıllık serüvenini hikâyeleştiriyor.

Resmin şiiriyle geçen 60 yıl

Seray Şahinler - ‘Resmin şairi’, sanatçı, akademisyen Devrim Erbil’in sanatının 60. yılı İstanbul Sinema Müzesi’nde düzenlenen “Inspirations” sergisiyle taçlanıyor. Sanatçının en karakteristik ve en yeni eserlerini buluşturan sergi, çağdaş Türk resminin özel ve özgün sanatçısı Devrim Erbil’in yolculuğuna tanık ediyor izleyiciyi… 

Haberin Devamı

Renk Erbil tarafından kurulan ve kreatif projelere imza atan Londra merkezli Renko London ve Renk Erbil küratörlüğünde hayata geçen sergide, Erbil’in yağlı boya, ipek halı, mozaik, seramik, NFT ve sanatçının koleksiyonunda önemli bir ağırlığa sahip Giclee gibi farklı tekniklerle ürettiği 56 eseri var. 

Resmin şiiriyle geçen 60 yıl

Şehrin ruhu 

Devrim Erbil bir İstanbul ressamı… İstanbul’u her köşesinden görebilen, her perspektifine farklı boyutlar kazandıran onlarca eşsiz tablosu var. İstanbul’u izlemekten çok dinliyor ve resmediyor. Sanatçının en sevilen tablolarından, şehrin silüetlerinden yola çıkarak hazırlanan NFT’ye kadar bu yolculuktan pek çok iz sergideki yerini almış. 

Müzenin üçüncü katında yer alan serginin girişinde sanatçının 2024 tarihli “İstanbul Haydarpaşa Mavi” tablosu ziyaretçileri karşılıyor. Bu kez farklı bir ‘açıdan’ şehre baksa da Devrim Erbil’in ruhunu yansıtan bir tablo “İstanbul Haydarpaşa Mavi”. Böylece hem izleyicinin hem sanatçının İstanbul yolculuğu başlıyor. Yine İstanbul panoramalarından oluşan ve ilk kez görülecek mozaik eserleri de İstanbul masalının en yeni parçalarından. 

Haberin Devamı

Yıllar geçse de şehir değişse de Devrim Erbil’in İstanbul ruhu kendini kaybetmiyor. Çünkü katmanları ne kadar dönüşürse dönüşsün, İstanbul’un ruhu hiç değişmiyor. Erbil’in tabloları da bu ruhu hatırlatıyor izleyiciye. Kuş bakışı görüntülerden, farklı perspektiflerden İstanbul’un ritmini, onun çizgileriyle doyasıya hissetmek mümkün. Bu yönüyle resmin şiirselliği kendini hissettiriyor, renklerin dansına çizgilerin ahengi eşlik ediyor. 

Sadece İstanbul tabloları değil, şiirsel soyutlamalar, kilim üzerine uzun yıllar incelikle çalışılmış kent silüetleri, baba-kız köşesinde sanatçının kızları Renk Erbil ve Çiğdem Erbil birlikteliğiyle yorumlanan işler de serginin yolculuğuna eşlik ediyor. 

34 yoldaşı var 

Sergi Devrim Erbil’in sanattaki 60 yılına odaklanırken Türk resminin yarım asrına da temas ediyor. Ercüment Kalmık’tan Nezih Çavuşoğlu’na, Eren Eyüboğlu’ndan Esra Meral’e, Süleyman Saim Tekcan’dan Tanju Demirci’ye uzanan 34 sanatçının eserleri sergide Devrim Erbil’e yoldaşlık yapıyor.  

Haberin Devamı

Devrim Erbil’in 60. sanat yılına tanıklık etmek isteyenler için “Inspirations” sergisi, 30 Haziran’a kadar İstanbul Sinema Müzesi’nde ziyaret edilebilir. 

‘Hep ışığın peşinden gittim’

Devrim Erbil’in eğitimci, ressam, Devlet Sanatçısı gibi çok yönlü kimliğini ortaya koyan “Devrim” adlı belgesel de geçtiğimiz günlerde yayına girdi. Belgesel sanatçının II. Dünya Savaşı yıllarında Anadolu’da resimle tanışmasından dünyaya uzanan serüveninden kesitler sunuyor. Belgesel, sergideki yer alan eserleri ve Erbil’in sanat anlayışını kendi sözleriyle tamamlıyor; “Şair doğdum, ressam oldum. Hayatım boyunca ışığın peşinden gittim, ışık beni resme götürdü”.