Kültür Sanat Yüzyıllık metinlerle Tanburi Cemil Bey

Yüzyıllık metinlerle Tanburi Cemil Bey

18.10.2017 - 13:44 | Son Güncellenme:

Türk Müziği'nde besteci ve icracı kimliğiyle önemli bir yere sahip olan Tanburi Cemil Bey'e dair önemli bir kaynak, literatüre kazandırıldı. Kubbealtı Neşriyatı'ndan çıkan kitap, Tanburi Cemil Bey'e dair pek çok bilgi ve belgeyi içeriyor.

Yüzyıllık metinlerle Tanburi Cemil Bey

1873 - 1916 yılları arasında yaşamış olan Türk Müziği'nin en önemli isimlerinden Tanburi Cemil Bey hakkında ne yazık ki yapılan çalışmaların sayısı hak ettiği değerin altında. Ancak, geçtiğimiz yıl bestecinin vefatının 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenen sempezyum ve hazırlanan makaleler bu konuda eksiği bir nebze olsun kapattı.

Haberin Devamı

Kubbealtı Neşriyatı da sanatkarın hem kendi makaleleri hem de Tanburi Cemil Bey hakkında yazılmış olan makalelerden oluşan bir kitabı yayımladı. Hüseyin Kıyak'ın derlediği bu önemli çalışma Ekim ayı itibariyle de raflardaki yerini aldı.

Kitap kapağında Tanburi Cemil Bey'in pek de bilinmeyen bir fotoğrafa yer verilirken kitapta da besteciye ait birçok anektota yer veriliyor. Alman İmparatoru 2. Wilhelm'in İstanbul ziyareti sırasında yaşanan ilginç bir hadise de kitapta yer alıyor.

1. Dünya Savaşı'nın yaşandığı bir dönemde İstanbul'a gelen Alman Kayzeri 2. Wilhelm onuruna Sultan Reşad'ın oğlu, Şehzade Ziyaeddin Efendi'nin köşkünde verilen davette Muzıka-i Humayun Orkestrası ile konser veren Tanburi Cemil Bey'e ait ilginç bir anı kitapta yer alıyor. İcra sırasında bir parçayı çok beğenen Kayzer 2. Wilhelm, bestenin bir daha çalınmasını istemiş ancak bu durum Tanburi Cemil Bey'i biraz rahatsız etmiş ve ikinci kez çaldıktan sonra rahatsızlığını öne sürerek iznini istemiş.

Haberin Devamı

Tanburi Cemil Bey'in eleştiri ve önerilerini içeren makalelerinin yansıra, ses getiren bu yazıların başlattığı polemiğe cevap niteliğinde yazılan diğer önemli makaleler de kitapta yer alıyor. Yayımlandıkları dönemden sonra gazete ve dergi sayfalarında unutulmuş olan metinlerin birçoğunu bugünün okuyucusuyla buluşturan Hüseyin Kıyak, kitabında ayrıca büyük bestekarın ölümünün ardından çıkan gazete haberleri ve Şark Mûsikî Cemiyeti tarafından verilen konser programının tıpkıbasımına da yer ayırmış.

İhsan Dindar