Gündem Lise yerleştirmeleri arapsaçına döndü!

Lise yerleştirmeleri arapsaçına döndü!

26.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Oturduğu ilçeden 180 kilometre uzaktaki bir okula MEB tarafından yerleştirilenler, kaydı hiç yapılmayanlar... Liselere yerleştirmeler açıklandı ancak tartışmalar halen devam ediyor.

Lise yerleştirmeleri arapsaçına döndü

Liselere yerleştirme sonuçları 22 Ağustos Cuma günü açıklandı. Ancak ailelerden ve öğrencilerden yerleştirme sonuçlarına itirazlar ve şikâyetler gelmeye devam ediyor. Tercih listesinde olmayan bir ilçedeki okula kayıtlarının yapıldığını söyleyenler, tercih yapmalarına rağmen açıkta kaldıklarını iddia edenler, İmam Hatip Lisesi’ne otomatik olarak kaydedilen gayrimüslim öğrenciler...

MEB’den açıklama yok
Şikâyet çok, ancak konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) gelen henüz bir açıklama yok. Rehberlik uzmanları yerleştirmelerle ilgili karışıklıkların bir kısmının nakil döneminde düzeltileceği görüşünde.
Ancak nakil başvuruları için dün e-okul.meb.gov.tr adresine giren veliler ikinci bir şok yaşadılar. Çünkü özel okullara gidecek öğrenciler henüz kayıtlarını aldırmadıkları için sınavla öğrenci alan Anadolu, Fen ve Sosyal Bilimler, Anadolu imam hatip ve mesleki ve teknik Anadolu liselerinin kontenjanlarının büyük çoğunluğu dolu olduğu görünüyor. Öyle ki İstanbul’da sadece 8 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde 773 boş kontenjan var. Diğer okullarda kontenjanların tamamı dolu.

180 km uzakta okul
Velilerden gelen şikâyetlerde, oturdukları ilçelerden çok uzaklardaki okullara yerleştirmeler öne çıkıyor. Onlardan bazıları şöyle:

Yerleştirmelerde nasıl bir mantık, Ankara Çankaya’da oturan öğrenciyi, merkeze en uzak ilçe olan 180 kilometre uzaklıktaki Evren’de bir okula yerleştirebilir? Hangi veli çocuğuna günde 360 km yol yaptırır?

Okulumuzda özel okula gideceği için tercih başvurusu yapmayan TEOG sonucuna göre hiç bir okula yerleşemeyen 317 puanlı bir öğrenci var. Oysa ki MEB açıkta kimsenin kalmayacağı söylemişti.

İzmir Karşıyaka’da oturuyoruz. Oğlumuz için 5 tercih yapmıştık. Hiçbirine yerleşemedi ve MEB tarafından Tire Beydağ Anadolu Lisesi’ne yerleştirildi. Bu nasıl düzeltilecek?

Haberin Devamı

Neden Çatalca?

İstanbul’da oturduğu ilçeden uzak ilçelerdeki okullara yerleştirilen öğrencilerin büyük çoğunluğunun Çatalca ilçesindeki okullara yerleştirilmesi dikkat çekiyor. Çatalca, İstanbul’un en uzak ilçeleri arasında yer alıyor, ayrıca 2013 nüfus bilgilerine göre nüfusu en az olan üç ilçeden biri. Dolayısıyla bu ilçedeki okullar dolmadığından, açıkta kalan öğrencilerin sistem tarafından otomatik olarak bu ilçelere kaydedildiği tahmin ediliyor.
İşte o örneklerden bazıları:

Yüzde 7’lik dilimdeyim ve 438 puanım var. Bayrampaşa’da oturuyorum beni Çatalca’da imam hatip lisesine yazmışlar. Tercih listemde kendi puanımdan düşük liselere de yer verdim. Neden böyle oldu anlamadım.

Öğrencinin ikametgâhı Ümraniye, yerleştiği okul Çatalca. Şimdi bu aileler çocuklarını bu okula göndermek için devlet katkısı alacaklar mı? Aileler nakil istemek için bu okullara gittiklerinde yol harcı alacaklar mı?