Siyaset Metninizi görelim

Metninizi görelim

18.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bahçeli, Anayasa’nın ilk 4 maddesi ve üniter yapı gibi kırmızı çizgilerinden taviz vermelerinin söz konusu olmadığını belirtti. Yıldırım ise uzun zamandır yürüttükleri çalışmalarını kısa zamanda Meclis’e sunmayı planladıklarını dile getirdi

Metninizi görelim

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün 13.30’da Çankaya Köşkü’nde bir araya geldi. Yıldırım, Bahçeli’yi kapıda karşılarken, iki lider arasındaki sıcak diyalog ve samimiyet dikkat çekti. 1 saat 10 dakika süren görüşmede ağırlıklı olarak başkanlık sistemi, Dabık’ın ele geçirilmesi ile Musul’a yönelik operasyon ele alındı.

Haberin Devamı

Bahçeli, siyasetin kısır çekişmelerini bir kenara bırakarak ülkenin önünü açıcı planlamalar yapılması gerektiğini vurguladı. Anayasa değişikliği ile birlikte sistem tartışmasının yeniden gündeme geldiğini, bunun rejim krizine dönüşme riski bulunduğunu dile getiren Bahçeli, Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesinin ardından başbakanlık, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı ekseninde yoğun eleştirilerin gündeme geldiğini anımsattı.

‘Aynı noktadayız’

Cumhurbaşkanı’nın yasalara ve anayasaya uyma zorunluluğuna dikkat çeken Bahçeli, herkesin bu hassasiyet içinde olması gerektiğine vurgu yaptı. 15 Temmuz sonrası ülkenin yeni bir toplumsal sözleşmeye, yeni bir anayasa ihtiyacının bir kez daha ortaya çıktığına işaret eden Bahçeli, bunun görmezden gelinemeyeceğini, MHP olarak yeni bir anayasa veya kısmi anayasa değişikliğine sıcak baktıklarını kaydetti. “Dün nerede duruyorsak bugün de aynı noktadayız” diyen Bahçeli, MHP’nin hassasiyetlerini dile getirdi. Anayasa’nın ilk dört maddesinin değişmemesi konusundaki katı tutumlarını sürdürdüklerini ve kırmızı çizgilerinden taviz vermelerinin söz konusu olmadığını anımsatan Bahçeli, ülkenin üniter yapısını tehlikeye atacak düzenlemelere de mesafeli olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

TBMM’deki mini anayasa için kurulan komisyonunun yedi madde üzerinde mutabakat sağladığını, daha önceki dönemde yapılan çalışmalarda da 60 madde üzerinde uzlaşmaya varıldığına dikkat çeken Bahçeli, “Bu iki çalışma birleştirilerek yeni bir anayasa çerçevesinde önemli bir aşamaya gelinebilir” değerlendirmesinde bulundu.

‘Fiili oynama yapıldı’

Anayasa’nın 104. maddesinde Cumhurbaşkanı’nın görev ve yetkileri, 105. maddesinde de sorumluluk ve sorumsuzluk halleri düzenlediğine işaret eden Bahçeli, ancak Erdoğan’ın bu hükümleri kendine göre yorumladığını vurguladı. Tarafsızlığını koruyamayan Cumhurbaşkanı’nın tutum ve davranışlarıyla fiili bir durum yarattığını kaydetti. Artık Cumhurbaşkanı ile hükümetin görev yetkilerinin birbirine karıştığı uyarısında bulunan Bahçeli, anayasa değiştirilmeden sistem üzerinde fiili oynama yapıldığını dile getirdi. Bu çarpık Anayasa’ya aykırı duruma son verilmesi gerektiğini belirten Bahçeli, bunun Türkiye’nin geleceğini tehlikeye düşüreceğini, yeni krizleri yaratacağını gündeme getirdi.

Haberin Devamı

‘Milletin kararını sabırla karşılarız’

Gündeme getirdiği başkanlık sistemi açıklamalarını herkesin kendi bakış açısından kendine göre yorumladığını dile getiren Bahçeli, konunun TBMM’de çözüme kavuşturulmasına ihtiyaç olduğunu ve bu nedenle Ak Parti’nin anayasa hazırlığını bir an önce Meclis’e sunması gerektiğini ifade etti. Bahçeli, MHP olarak Ak Parti’nin sunacağı metni görmek istediklerini, her parti gibi MHP’nin de çekincelerinin karşılanıp karşılanmadığına bakacağını ifade ederken, milletvekillerinin vicdanları ve inançlarına göre oy vereceğine vurgu yaptı.

330 eşiğinin bulunması halinde düzenlemenin referanduma gideceği ihtimaline bir kez daha dikkat çeken Bahçeli, “Eğer referanduma gidilirse milletin tercihine saygı duyarız. Biz güçlendirilmiş parlamenter sistemi tercih ediyoruz. Ama milletin kararını da olgunluk ve sabırla karşılarız” dedi. Bahçeli, MHP olarak Anayasa’ya uygun olmayan yönetim yapısının derhal düzeltilmesi ve hukukun egemen kılınmasını istediklerini vurguladı. Yıldırım da uzun süredir çalışma yürüttüklerini, mutabakat halinde bir anayasa değişikliğinin yapılması zorunluluğunun olduğunu, başkanlık sisteminin de referanduma sunulmasının zorunlu hale geldiğini vurguladı.

Haberin Devamı

MHP olarak yanınızdayız

Görüşmede Fırat Kalkanı kapsamında Dabık’ın ele geçirilmesi ve Musul operasyonu da konuşuldu. ÖSO günlerinin El-Bab hedefine ulaşmak için önemli bir aşama kaydettiğini belirten Yıldırım, Musul’daki operayonda Türkiye’nin yer alması için her türlü girişimde bulunduklarını ifade etti. Yıldırım, Türkiye’nin bu konudaki planlarını da aktardı. Bahçeli ise Türkiye’nin mutlaka Musul’da olması gerektiğini ifade ederken MHP olarak hükümete bu konuda her türlü desteği vereceklerini kaydetti.