Siyaset Mevcut Anayasa yok hükmünde

Mevcut Anayasa yok hükmünde

22.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, yaptığı yazılı açıklamada, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “Cumhurbaşkanlığı makamının yetkilerini aşan fiili uygulamalar dolayısıyla gündeme getirdiği hususların”, bir kısım siyasi çevrelerde maksatlı tepkilere neden olduğunu belirtti.

Mevcut Anayasa yok hükmünde

‘Medet umulamaz’
Bahçeli’nin amacının ‘bağcıyı dövmek ya da ihya etmek değil, üzüm yemek ve millete de ikram etmek’ olduğunu ifade eden Yalçın, “Öncelikle Sayın Devlet Bahçeli’nin çıkışının gerekçeleri iyi anlaşılmalıdır. Bu konuya aklıselimle yaklaşılması, yalnız MHP’nin değil bütün Türkiye’nin hayrına ve çıkarınadır” ifadesini kullandı. Ülkenin, cumhuriyet tarihinin en ciddi rejim bunalımıyla karşı karşıya olduğunu iddia eden Yalçın, şunları kaydetti: “Anayasaya uyulmaması sonucunda ortaya çıkan kriz bir rejim bunalımına dönüşmüş, parlamenter sistemin sadece adı kalmıştır. Cumhurbaşkanı ve AKP iktidarları mevcut Anayasa’ya uyması için MHP tarafından defalarca uyarılmış ancak değişen bir şey olmamıştır. Demek ki mevcut anayasa yok hükmünde. Artık siyaset poligonunda delik deşik olup hayatiyetini kaybetmiş bir anayasadan medet umulamayacağı ortadadır. O halde siyasi tıkanıklığın giderilmesi ve cumhurbaşkanlığı makamı ile iktidarın çözüme sevk edilmesi için zorlayıcı bir demokratik siyasi dalga yaratılmalıdır.”

Haberin Devamı

‘Çantada keklik değil’

Türkiye’de erkleri paylaşan kurumların anayasal ve yasal fonksiyonlarını icra etmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, hiçbir anayasa değişikliğinin çantada keklik olmadığına işaret etti. Yalçın, “Hiçbir güç Meclis’in veya doğrudan milletin izhar ettiği iradeye direnemez ve böylece Türkiye’yi tehlikeye sokan fiili durum son bulur” değerlendirmesinde bulundu. CHP’nin işi gereksiz yere yokuşa sürdüğünü iddia eden Yalçın, “CHP, halkı taşımaya layık profesyonel bir rot balans ayarı yaptırmalıdır” dedi.

Yazarlar