Siyaset MHP’de 4 yeni ihraç

MHP’de 4 yeni ihraç

11.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP’de Merkez Disiplin Kurulu’na (MDK) sevk edilen milletvekilleri Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, İsmail Ok ve eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan oy birliği ile partiden ihraç edildi...

MHP’de 4 yeni ihraç

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “disiplin incelemesi” isteminin ardından DP ve BBP’ye ziyarette bulundukları gerekçesiyle Merkez Disiplin Kurulu’na (MDK) sevk edilen milletvekilleri Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan, İsmail Ok ve mahkemeye kararıyla partiye dönen eski Iğdır Milletvekili Sinan Oğan ihraç edildi. Böylece MHP’nin TBMM’de 39 olan milletvekili sandalye sayısı 36’ya düştü.
İşte suçlamalar
Bahçeli, söz konusu dört isme dönük disiplin talimatını şubatta Konya’da gerçekleştirilen MHP kampında vermişti. Okutan, Halaçoğlu ve Oğan’ın genel merkezin bilgisi dışında DP ve BBP’ye ziyarette bulunmaları Bahçeli’yi kızdırmış ve referandumda MHP’nin “Evet” kampanyasına karşı “Hayır” cephesinde yer almaları bardağı taşıran son damla olmuştu.
MDK’nin dünkü toplantısında alınan ihraç kararı “Partinin birlik ve beraberliğini ciddi şekilde bozma”, “Genel başkan, genel sekreter ve bunlardan sonra hiyerarşide bulunan görevlilere ve parti organlarına karşı ağır disiplinsizlik”, “Parti ve yöneticilerinin manevi şahsiyetlerini renci etme”, “parti faaliyetlerini aksatma”, “partinin gelişmesini engelleme” ve “başkalarını parti faaliyetlerine karşı ikna ve teşvik etme”, “üyelik ve delege olmaktan kaynaklanan haklarını kötüye kullanarak partiye kasten zarar verme” gerekçelerine dayandırıldı.
Karar oy birliği ile
MDK Başkanı Halil Öztürk, yaptığı açıklamada, söz konusu isimlerin MHP Tüzüğü’nün 11., 79. ve 81. maddeleri uyarınca tedbirli olarak kesin ihraç istemiyle Merkez Disiplin Kurulu’na sevk edildiğini ve ihraç kararlarının oybirliğiyle alındığını belirtti.
1 Kasım 2015’teki seçimde 40 milletvekili ile TBMM’de temsil edilen MHP’nin sandalye sayısı söz konusu ihraç kararıyla 36’ya düşmüş oldu. Daha önce de Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ partiden ihraç edilmişti.

‘İhraç edilmemiz şereftir, onurdur’

MHP’de 4 yeni ihraç


İsmail Ok: Karar sürpriz olmadı. Bahçeli’nin 1 Kasım sonrası ile şimdiki çizgisini göz önüne getirdiğinizde bu yapılanlarda bir problem yok. Biz hayır çalışması yapmamız ve parti disiplinine zarar vermemiz ile itham ediliyoruz. Oysaki biz tüzüğümüzde ve beyannamemizde verdiğimiz sözün arkasında duruyoruz. Bu hukuksuz bir karardır. Vicdanen çok rahatız huzurluyuz. Partimizin ilkelerine sahip çıktık. Bu duruşumuz dolayısıyla da ihraç edilmek şahsen benim için şereftir onurdur. İhraç edilmiş olmamız önemli değil, önemli olan Türk milletinin beka sorunu olan 16 Nisan referandumunda hayır çıkması. Bağımsız olarak siyasi hayatıma devam edeceğim. Karara itiraz etmeyi düşünmüyorum. Hukukun askıya alındığı bu süreçte kimi kime şikâyet edeceksin?

Yusuf Halaçoğlu: Anayasa’ya göre seçildikten sonra Türkiye’nin milletvekiliydik, şimdi de Türk milletinin vekiliyiz. Değişen bir şey yok. Bir partide olmamız gerekmiyor. Değiştirilen Anayasa’ya hayır dediğimiz için ihraç edildik. Partiden atılmakla bu fikrimizden vazgeçmeyeceğiz. Evet dedirtmeleri için bize önce canımızı almaları lazım. İnandığımız şeyi savunuyoruz. Kırgın değilim sadece üzgünüm. MHP gibi bir partinin bu hallere düşürülmesinden dolayı üzgünüm.