Siyaset MHP’de müftülük revizyonu

MHP’de müftülük revizyonu

14.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP grup başkanvekilleri Erkan Akçay ile Erhan Usta, müftülüklere nikâh yetkisi veren düzenlemenin yerinde olduğunu, laikliğe aykırılık bulunmadığını belirterek, partinin görüşünün bu olduğunu açıkladı

MHP’de müftülük revizyonu

Kamuoyunda müftülüklere nikâh yetkisi veren düzenleme tartışma yaratırken, MHP’nin İçişleri Komisyonu Üyesi Mehmet Erdoğan’ın açıkladığı görüşler tartışmaya dönüştü.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Nüfus Hizmetleri Kanunu Tasarısı’yla ilgili düştüğü şerhte ‘Düzenleme toplumu daha da kutuplaştıran tartışmalara sebep olmuştur. Ülkemizde yılda 600 bin civarında nikâh kıyılmaktadır. Bugüne kadar nikâh dairelerinde yoğunluktan dolayı nikâh kıydırmayan kimseyle karşılaşılmamıştır. Bir düzenleme yapılacaksa da yetkinin ‘müftü ve yardımcıları’ gibi bir sınırlamayla verilmesi daha uygun olacaktır. Çünkü gelecekte aynı yetkiyi isteyen azınlıkların tabi olduğu kilise görevlileri de Sinagoglar da ortaya çıkacaktır” dedi.

Erdoğan’ın bu çıkışı kamuoyunda tepkilere yol açtı. MHP’nin müftülere nikâha karşı olduğuna ilişkin haberler üzerine MHP grup yönetimi harekete geçti.

Yanlış anlaşılmanın önüne geçilmesi için partinin resmi görüşü bir kez daha kayda geçirildi. Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta, düzenlemenin “yerinde ve faydalı” olduğunu belirterek şunları kaydetti:

Haberin Devamı

MÜFTÜ DE MEMUR: Kanun tasarısında müftülere verilen resmi nikâh kıyma yetkisinin hukuk devleti, laiklik, kamu yönetimi ve meşruiyet açısından olumsuz bir tarafı bulunmamaktadır. Bu yetkinin verildiği müftüler Türkiye Cumhuriyeti’nin kararnameyle göreve atanan ve yemin ederek göreve başlayan nitelikli kamu personelidir.

Nikâhı kıyacak olan devlet memurudur. Unutulmamalıdır ki, bu yetki resmi nikâhı kıyma yetkisidir ve ilgililer bu konudaki mer’i icapları yerine getirecektir. Kuşkusuz sistem denetlenecektir.

LAİKLİĞE AYKIRI DEĞİL: Türk Medeni Kanunu’na göre devletin yetkilendirilmiş resmi görevlileri aracılığıyla kıyıldığı sürece ortada laikliğe aykırı bir durum yoktur. Müftülük görevlileri de birer devlet memuru olarak resmi nikâh akdini kıyabilirler.

KAYIT DIŞILIK BİTECEK: Yapılan düzenlemeyle çocuk evliliklerine, çok eşliliğe ve evliliklerde kadınlara hukuki bir korumanın tesis edilmesi imkânını ortadan kaldıran kayıt dışı nikâh uygulamasının son bulması hedeflenmektedir.

RESMİ NİKÂH ARTACAK: Ülkemizde resmi nikâhı hâkim kılmamız gerekmektedir. Düzenleme ülkemizdeki resmi nikâhı arttıracaktır.

KENDİ GÖRÜŞÜ: Kamuoyunda İçişleri Komisyonu üyesi milletvekilimiz Sayın Mehmet Erdoğan üzerinden partimize yönelik yanlı ve yanlış haberlere yer verilmektedir. Müftülüklere resmi nikâh kıyma yetkisine ilişkin TBMM MHP grubunun görüşleri açıklamamızda özetlediğimiz şekildedir.

Yazarlar