Siyaset MHP, kabineye girmeyi tartışacak

MHP, kabineye girmeyi tartışacak

26.04.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin kabul edildiği 16 Nisan referandumu sonrasında, Ak Parti’nin olağanüstü kongresini mayısta gerçekleştirmesi beklenirken MHP’de, “olasılık” hesapları yapılıyor.  Erken seçimi istemeyen MHP, “öncelik uyum yasaları olmalı” diyor. Kabineye girme talebi olmayan MHP, Ak Parti’den böyle bir talep gelmesi halinde ise değerlendirmeye alacak.

MHP, kabineye  girmeyi tartışacak

Ankara kulisleri, Ak Parti ve MHP’deki kongre süreçlerini konuşuyor.

MHP, kılpayı kazanılmış bir referandum sonrasında erken seçime gidilmesine soğuk bakıyor. Ak Parti’nin de oy nisaplarını dikkate aldığında erken seçime gitmeyi göze alamayacağını düşünen MHP, böyle bir kararın hem Ak Parti’nin hem Türkiye’nin geleceğini tehlikeye atmak anlamı taşıyacağına inanıyor.

Kongre öne alınabilir

MHP’nin erken seçim ihtimaline bağlı olarak 2018’deki kurultayı Kasım 2017’ye çekebileceği öne sürülüyor. Bahçeli, hâlâ, “kongre tarihimiz 18 Mart 2018’dir” düşüncesinde. Ancak siyasi gelişmelerin kongreyi öne çekme zarureti doğurabileceği de parti içinde konuşuluyor. MHP’nin ajandasında öncelik uyum düzenlemeleri. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, önceki akşam topladığı Başkanlık Divanı’nda uyum yasalarına odaklanacaklarını belirterek, buna ilişkin komisyonların kurulması talimatını verdi.

Açık kapı bırakılmıştı

MHP lideri Bahçeli, referandum öncesi “Cumhurbaşkanı Yardımcılığı” teklifinin gelmesi halinde kabul etmeyeceğini net bir ifadeyle açıklarken, 2019’a kadar sürecek Ak Parti kabinesinde MHP’li bakanların bulunmasına yönelik kapıyı açık bırakmıştı. MHP’de, “Bizim kabineye girme talebimiz yok. Pazarlık görüntüsü verecek hiçbir şeyin içinde olmayız. Ama Ak Parti’den böyle bir teklif gelirse değerlendirebiliriz” yorumları yapılıyor.

Bazı bakanlıkların MHP’ye verilmesi halinde Türkiye’nin sorunlarını koordinasyon içinde çözmesinin kolaylaşabileceğini değerlendiriliyor.

Kabinede MHP’lilerin olmasının toplumda umut ve bir sinerji yaratacağı konuşulurken, MHP tabanında da moral ve motivasyonu sağlayacağı ifade ediliyor. MHP, 2019 sürecinde belirleyici parti olacağına inanıyor.