Siyaset ‘MHP mevcut sistemin devamından yana’

‘MHP mevcut sistemin devamından yana’

12.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

MHP’nin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, yüzde 10 barajı tartışmalarına noktayı koydu, “Mevcut sistemden şikâyetimiz yok” dedi. Öztürk dar veya daraltılmış bölgeye ise şüpheyle yaklaştıklarını dile getirdi

‘MHP mevcut sistemin devamından yana’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları yüzde 10 barajı tartışmalarını tetiklerken, seçim sistemleri konusunda da MHP mevcut sistemin devamında yana. Dar bölge ve daraltılmış bölge seçim sistemleri konusunda çalışmalar yürüten MHP, yapılan simülasyonlarda her iki sistemin kendileri için olumlu etki yaratmayacağı sonucuna vardı. MHP’nin Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, “Mevcut sistemden şikayetimiz yok” dedi.
Milliyet’e konuşan Öztürk, Bahçeli’nin açıklamalarının belli çevrelerce bilinçli olarak yanlış yorumlandığını ifade etti. Öztürk, “Sayın Genel Başkanımız atılması ereken adımları söyledi. Herkes kendine yontuyor biraz. Sadece yüzde 10 barajı düşürülsün noktasına odaklanıyor. Halbuki, ‘bu tartışılabilir’ diyoruz. Mutlaka yüzde 10 barajı düşürülsün diye bir ifadesi yok böyle bir ısrarımız da yok. Ama tartışılabilir” dedi.
‘Dereyi görmedik’
Uyum yasalarına ilişkin hükümet kanadından henüz somut bir adım atılmadığını anımsatan Öztürk, bu düzenlemelerin masaya yatırılması gerektiğini ifade etti. Öztürk, şunları söyledi: “Uyum yasalarının sadece adından bahsediliyor. Hükümet ne düşünüyor, ne getireceksiniz bunlar ortada yok. Biran önce bunları vuzua kavuşması gerekiyor. Dereyi görmeden paçayı sıvamak da pek doğru değil. Çünkü henüz daha neyi ne ölçüde gündeme taşıyacaklar bu bile bilinmiyor. Muhataplarımızın teklifi olarak gün ışığına çıktığı vakit biz de değerlendirmelerimizi yaparız. Ülke menfaatleri milletin huzuru istikrar netameli bölgede yeni bir takım sıkıntılara krizlere zemin hazırlamayacak adımlar atılır.”
Öztürk, dar bölge ve daraltılmış bölge konusunda MHP’nin tutumunun ne olacağı konusunda ise “Mevcut sistemden bir şikayetimiz yok. Ama Sayın Genel Başkanımızın işaret ettiğimiz gibi yüzde 10 barajını aşabilecek yollar buldular. Yüzde 10 barajının korunmasındaki ana düşünce dumura uğrar mı, bu konudaki tartışmalar yüzde 10 barajının yerine başka bir uygulamanın ikame edilmesi uygun olur mu, olmaz mı bu kendi zemininde tartışılır. Dar veya daraltılmış bölgenin mevcut sistemden daha iyi neticeler vereceği noktasında bir kanaat yok. Biz Türkiye’nin şartlarına diğer mevcut sistemden daha iyi uygulanacağı kanaatinde değiliz” dedi.

BBP ile FETÖ polemiği

Öztürk, BBP ile yaşanan “FETÖ” polemiğine de açıklık getirdi. Öztürk, şunları kaydetti:
“Televizyon programında ne Merhum Muhsin Yazıcıoğlu ne de BBP gündemimimde var. Yazıcıoğlu güzel geçmişimiz, güzel hatıralarımız olan bir arkadaşımız. Hakkın rahmetine kavuşmuş. Onunla ilgili menfi bir şey söylemem mümkün değil. Sadece orada modaretörün bir boşluğumdan istifade etmesiyle sorduğu soruya aslında başlangıçtaki cümleyi teyid için söylüyorum. Ama birileri bu işten nasıl bir nema çıkarmak istediyse cımbızlayarak oradan bir ifade çekiyorlar. Bu yayınla baktığınız vakit hiç istemediğim halde hiç tevessül etmeyeceğim halde Sayın Yazıcıoğlu’nu sevenlerinin üzülmesine sebebiyet verdiler. Benim gündeminin ne BBP ne Yazıcoğlu vardı. Çok üzüldüm, yani birileri böyle bir şey için fırsat bekliyormuş herhalde, bu fırsata ben vesile olduğum için büyük üzüntü duydum. Böyle bir şeye vesile olduğum için Yazıcıoğlu’nun bütün sevdiklerinden özür diliyorum. Bizim BBP’den onun tarihine mal olmuş değerleriyle mevcut yöneticileriyle hiçbir problemimiz yok.”