Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Nebati'den Borsa İstanbul vurgusu

Borsa İstanbul tarihinde ilk kez 5000 puanı aşarak tarihi rekor kırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise Borsa İstanbul ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan N

ebati: Geçtiğimiz şubat ayında SPK tarafından yeşil borçlanma araçları ve yeşil kira sertifikası rehberi yayınlandı. Yeşil ihraçların uluslararası kabul görmüş standartlara göre yapılmasının, ihraçların nitelik ve niceliklerinin artırılmasının önü açılmış oldu. İhraçlar 4 milyar lirayı bulmuş durumdadır.

Bu yıl da sermaye piyasalarımız büyümesini halka arzla sürdürmüştür. Kasım ayı itibarıyla 33 şirket 14.2 milyar liralık halka arz gerçekleştirmiştir. Son 2 yılda borsada işlem gören şirket sayısı 482’ye ulaşmış durumda. İşlem hacmi açısından Borsa İstanbul’un dikkat çeken bir borsa olduğunu biliyoruz. İşlem hacminin GSYH oranla dünyanın ön sıralarında yer almaktadır. Bu veri bizim borsamızın oldukça likit olduğunu gösteriyor.

"HER TÜRLÜ KATKIYI BAKANLIK OLARAK VERMEK DURUMUNDAYIZ"

İlk halka arz yoluyla hem de bedelli sermaye artırımları ile ikinci halka arz yoluyla borsada işlem gören şirketlerin nicelik ve niteliğinin artırılması önem kazanıyor. Borsa İstanbul bizim bir değerimiz. Borsa İstanbul’a biz mümkün olduğunda her türlü katkıyı Bakanlık olarak vermek durumundayız.

Paydaşlarımızın başta Borsa İstanbul olmak üzere tüm kurulların itibarının en üst seviyede tutulması noktasında her türlü gayreti göstereceğinden eminim.

Vatandaşların sermaye piyasalarına ilgisinin arttığını gözlemliyoruz. Pay piyasasına yatırımcı sayısı 1 milyon iken son dönemde bu rakam 3.2 milyon seviyesine ulaşmıştır. Ülkemizde ve borsada işlem gören şirketlerin potansiyelini fark eden yatırımcılarımızın tasarruflarını sermaye piyasalarıyla değerlendirmeleri son derece doğal ve olumlu bir gelişmedir.

Sermaye piyasalarımızın gelişmesi açısından diğer bir kritik husus ülkemizin tasarruf seviyesinin daha yüksek seviyelere çıkarılmasıdır. Orta vadeli programda yurt içi tasarruf oranını artırılarak 2025 yılında yüzde 32.6’ya yükseltilmesini hedefliyoruz. Bu hedeflere ulaşabilmek için sermaye piyasalarını yakından ilgilendiren BES’e özel bir önem atfediyoruz. 2013’ten bu yana devam eden yüzde 25 katkısın yüzde 30’a çektik. Ayrıca yakın dönemde bu sistemin yararlanıcıları arasına 18 yaş altı gençlerimizin de önünü açarak bir katkı sağlamasını gerçekleştirdik.

Emeklilik yatırım fonlarının büyüklüğü 395 milyar liraya yükselmiştir. Yeter mi? Her yıl katlanarak gideceğiz. Çok önem verdiğimiz bir alan, bu konuda yöneticilerimizden alınmış sözlerimiz var. Sadece üst seviyede bir katkı sağlamak değil attığımız her adım bu ülkeye bir katkıdır. Bütün yöneticilerimiz bu konuda gerekli hassasiyeti gösteriyor.

Yatırım fonlarına olan ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. Bu ilgi sayesinde menkul kıymet yatırım fonlarının büyüklüğü 565 milyar liraya yükselmiş durumda.

"BU SAĞLAM TEMEL ÜZERİNE TÜRKİYE YÜZYILINI İNŞA ETME VAKTİ GELMİŞ DURUMDA!"

Türkiye ekonomi modeli de ekonomi konusunda yepyeni şeylerin söylendiği yerel aklın hakim olduğu ve ekonomide de bir meydan okumanın ortaya koyduğu bir modeldir. Başında da tüm işlerimizde olduğu gibi 20 yıldır bu ülkeyi yöneten ve bu ülkeyi bu noktaya getiren sayın Cumhurbaşkanımız var.

Bugün mega altyapı projelerini büyük oranda tamamlamış, savunma sanayiindeki yerlilik oranını yüzde 80’e çıkarmış güçlü bir Türkiye’miz var. Şimdi bu sağlam temel üzerine Türkiye yüzyılını inşa etme vakti gelmiş durumdadır. 21. Yüzyıl bizim yüzyılımızdır. Sermaye piyasalarında, reel piyasada, sanayide, ulaşımda, her alanda koşuyoruz.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER