Oynatma Listesi
HABERLER

Bakan Pakdemirli: "Pancar şekeri satışlarında Cumhuriyet tarihimizin rekoru kırıldı"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Pancar şekeri satışlarında Cumhuriyet tarihimizin rekoru kırıldı. 2018-2019 pazarlama yılında yurt içi tüketim amacıyla 2 milyon 455 bin 402 ton pancar şekeri satıldı. Toplam pancar şekeri satışında, bir önceki pazarlama yılına göre 333 bin 980 ton ile yüzde 14 artış sağlandı." dedi.

Pakdemirli, Ilgın Şeker Fabrikası 38. Dönem Pancar Alım Kampanyası Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, fabrikanın tarıma dayalı sanayinin en önemli yatırımlarından biri olduğunu söyledi.

Çiftçinin alın teri ve emeği ile ürettiği pancarı teslim alıp, işlemeye devam eden bu fabrikanın 2019'da yılı kampanya açılışını yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Pakdemirli, bu fabrikaların ülke ekonomisine büyük katkı sunduğunu vurguladı.

Pakdemirli, şeker kotalarında yapılan düzenleme ile nişasta bazlı şeker kotasının 2018'de yüzde 10'dan yüzde 5'e düşürüldüğünü anımsatarak, bu yıl ise bu oranın yüzde 2,5'e indirildiğini ifade etti.

- "Pancar çiftçimizin refahını istikrarlı bir şekilde koruyoruz"

Böylelikle çiftçinin ilave 1,5 milyon ton pancarı kota kapsamında üretmesinin sağlandığına dikkati çeken Pakdemirli, şöyle devam etti:

"Yaptığımız bu düzenleme doğrultusunda, ülkemizde pancar üretimi artmakta, 2019 yılında bir önceki yıla göre pancar üretiminde, yüzde 11'lik bir artış beklenmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından, 2019-2020 pazarlama yılı için şeker kotaları, 2 milyon 700 bin ton olarak belirlendi. Bu kotanın, 2 milyon 632 bin 500 tonu, pancardan şeker üreten fabrikalarımıza tahsis edildi. Sayın Cumhurbaşkanımız, pancar alım fiyatları ile ilgili müjdeyi de 1 Eylül'de Konya'da açıkladı. 2018'de tonu 235 lira olan pancar alım fiyatı, yaklaşık yüzde 28 artırılarak 2019'da 300 liraya yükseltildi. Şeker Kanunu gereğince uygulanan kota sistemi ile üretimi sınırlandırmıyor, arz ve talep dengesini tesis ederek ülke ihtiyaçlarına göre sektörü planlıyoruz. Böylece üretimde dalgalanmaların önüne geçerek, pancar çiftçimizin refahını istikrarlı bir şekilde koruyoruz."

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER