Oynatma Listesi
HABERLER

Çekya'daki üniversite saldırısı: Yeni görüntüler yayınlandı!

Çekya'da, başkent Prag’da 15 kişinin öldürüldüğü ve çok sayıda yaralının olduğu saldırıda, saldırganın farklı cinayetleri de işlemiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Ülkeyi sarsan saldırıda polis, memurların vücut kamerası görüntülerini yayınladı.

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Jan Palach Meydanı'ndaki Karl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi yakınında bir silahlı saldırı düzenlendi. Polis, 14 kişiyi öldüren saldırganın üniversitede öğrenci olduğunu açıkladı.

Polis, saldırıda 25 kişinin de yaralandığını ve şüphelinin 'cansız bedeninin' fakültede bulunduğunu açıkladı. Olay, Çek Cumhuriyeti'nin modern tarihindeki en ölümcül silahlı saldırı olarak kayıtlara geçti. Yanı sıra, ülkede yaşananlar sonrasında ulusal yas ilan edildi.

Şüphelinin Prag'a 21 kilometre mesafedeki bir köyden gelen 24 yaşında bir erkek olduğu belirtildi. Polis, şüphelinin 'terörle' ilişkili olmadığı ve ülke dışındaki benzer katliamlardan ilham aldığı ihtimali üzerinde duruyor.

Polis, şüphelinin babasının da ölü bulunanlar arasında yer aldığını açıkladı. Herhangi bir suç geçmişi olmayan saldırganın öldürdüğü kişileri rastgele seçtiğine inanılıyor.

FARKLI CİNAYETLERDEN ŞÜPHE EDİLİYOR

İçişleri Bakanı ve polis yetkilileri, bugünkü saldırganın geçen hafta Prag yakınlarındaki Klanovicky ormanında iki kişinin ölümünden de sorumlu olduğu teorisi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Saldırı sırasında binadaki bir sınıfta bulunan öğrenci Jakob Weizman, bir öğretmenle birlikte kapının arkasına sandalye ve sıraları kullanarak barikat kurdu.

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Weizman kapıyı kapattıktan kısa bir süre sonra birinin kapıyı açmaya çalıştığını duyduğunu söyledi.

'HER YERDE KAN VARDI'

Weizman saldırganın tüm sınıfları dolaşarak vuracak insan aradığını söyledi. Sonunda Weziman ve öğretmen polis tarafından tahliye edildi:

"Dışarı çıkarken fakültenin her yerinde kan vardı" dedi.

Olay yeri yakınındaki bir dairede kalan İngiltere ve Avustralya vatandaşı Targ Patience, 'çok sayıda silah sesi duyduğunu' söyledi:

"Balkonumdan dışarı baktım ve polisin geldiğini gördüm. Birkaç polis olay yerine doğru ilerleyen insanları durdurmakta güçlük çekiyordu."

SALDIRI ANINDA YAŞANAN KAOS KAMERADA

Prag polisi, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek saldırıya müdahale eden polislerin vücut kamerası görüntülerini yayınladı. Kayıtta, saldırının gerçekleştiği Charles Üniversitesi'nin koridorlarında kaçan insanların yaşadığı panik göze çarptı.

Görüntülerde memurların üniversiteye girdiği ve öğrencilerin elleri havada dışarıya çıkarken eşlik ettiği görüldü. Yaralılara olay yerinde ilk müdahaleyi gerçekleştiren güvenlik güçleri, daha sonra üniversite binasında tahliye çalışmalarına başladı.

Memurların önceliğinin yaralıların kanamasını durdurmak ve acil bakım sağlamak olduğu da basına aktarılan bilgiler arasında yer aldı.

Polis amaçlarının, 'insanları dışarıdaki ambulanslara taşıyabilecek şekilde stabilize etmek' olduğunu bildirdi.

Olay yerinde çekilen teyit edilmiş görüntülerde üniversite binasının üst katlarında dış duvarlara tutunmuş insanlar görülebiliyor.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala, 'trajik olaylar' nedeniyle tüm programını iptal ettiğini açıkladı. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de saldırıyla ilgili olarak Çek Cumhuriyeti halkının yanında olduğu mesajını paylaştı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER