Oynatma Listesi
HABERLER

Murat Kurum: Bizi hep sokakta göreceksiniz

Eyüpsultan Camii’ndeki sabah namazı sonrası açıklamalarda bulunan AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum, "Hep milletimizin zor gününde yanında olduk, yine İstanbulluların bize ihtiyaç duyduğu her anda yanlarında olacağız. Bizi hep sokakta göreceksiniz, ulaşım çilesini bitirirken göreceksiniz." dedi.

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum, adaylığının açıklanmasının ardından seçim çalışmalarının startını Eyüpsultan Camii'nde verdi.

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum Eyüpsultan Camii’ndeki sabah namazı sonrası açıklamalarda bulundu.

Murat Kurum'un açıklamaları şöyle:

Aynı anlayışla milletimizin yanında olacağız. Dualarla başlayacağız, dualarla bitireceğiz. Hep milletimizin zor gününde yanında olduk, yine İstanbulluların bize ihtiyaç duyduğu her anda yanlarında olacağız. Bizi hep sokakta göreceksiniz, ulaşım çilesini bitirirken göreceksiniz. Milletimizle gönül gönüle bu süreci yürüteceğiz.

Aylardır çalışmalar yapıyoruz, milletimiz sorunlarını not ettik. Uzman arkadaşlarla bunları değerlendirdik. Ecdadın sorunları olarak eserlere sahip çıkacağız. Kimseyi ötekileştirmeyeceğiz. Eminiz ki İstanbul'un kaybolan 5 yılını hızlı bir şekilde acil eylem planını ortaya koyarak yürüteceğiz.

ERDOĞAN ADAYLARI TEK TEK AÇIKLADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’ndeki programda 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde partisinin 11 büyükşehir ve 15 ildeki belediye başkan adaylarını açıkladı. Programa adayları açıklanacak büyükşehirlerin MHP il başkanları da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin İstanbul adayının Murat Kurum olduğunu duyurdu.

Konuşmasına “Yeniden İstanbul” diyerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, adayların her birinin kapsamlı istişareler, araştırmalar ve değerlendirmeler sonunda belirlendiğini kaydetti; “Çöpten, çukurdan, çamurdan İstanbul’umuzu nasıl temizlediysek şimdi de tüm Türkiye’de 30 büyükşehir ve onun yanında 51 il belediyeleriyle de işte bu temizlik için yola çıktık” dedi.

‘MECBUR DEĞİLSİN’

“Amacımız 31 Mart 2024 seçimleri için de milletimizin huzuruna gerçek belediyecilik sözümüzü yerine getirecek adaylarla çıkmaktır” diyen Erdoğan, şunları söyledi: “Merkezi yönetimde ülkemize kazandırdığımız eser ve hizmetleri belediyelerdeki başarılarla taçlandırmadan Türkiye Yüzyılı hedefimizin eksik kalacağına inanıyoruz. Hatta muhalefet partilerindeki belediyelerin kötü yönetilmelerinin faturasını da milletimizi mağdur etmemek adına yeri geldiğinde biz ödemek mecburiyetinde kalıyoruz. Ülkemizi ve şehirlerimizi böyle bir iklimle karşı karşıya bırakmaya hiçbirimizin hakkı yoktur.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Muhalefetin ideolojik dayatmaları ve korku siyaseti sebebiyle hak ettikleri hizmetlerden mahrum kalan vatandaşlarımıza, ‘mecbur değilsin şehrin seninle değişsin’ diyoruz. Nerede yaşarsa yaşasın hiç kimse hizmetsizliğe mahkum değildir. Hiçbir insanımızın beceriksizlere tıpış tıpış oy verme mecburiyeti yoktur. İşte bu anlayışla kendini değil kentini düşünen, laf değil proje üreten, kendi bireysel amaçlarının değil, şehrinin ve orada yaşayanların gündemiyle yatıp kalkacak belediye başkan adaylarıyla milletimizin karşısına çıkıyoruz.”

‘TAHAMMÜLÜ KALMADI’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’a ilişkin de “Fatih’in emaneti olan İstanbul’umuzu muradına kavuşturacak, Büyükşehir Belediyesi’ni yeniden ve sadece İstanbul halkına hizmet eder hale getireceğiz. El ele omuz omuza vererek İstanbul’u son beş yıllık fetret devrinden mutlaka çıkartacağız. Geride bıraktığımız beş senede şunu gördük. Yarı zamanlı belediye başkanlığı yapılmaz. İstanbul asla ihmale gelmeyen, sürekli ilgilenilmesi, sorunlarına çözüm üretilmesi gereken bir şehirdir. İstanbul’un bir beş yıl daha kaybetmeye artık tahammülünün kalmadığını tüm İstanbullular gibi biz de çok net görebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

KURUM ALKIŞLARLA AÇIKLANDI

Murat Kurum, programda son açıklanan belediye başkan adayı oldu. İsmi açıklanırken Kurum için, “Genç, dinamik, kararlı” ifadeleri kullanıldı. Bu sırada salonda “Yeniden İstanbul” şarkısı çalındı. Kurum sahneye alkışlar eşliğinde ve tebrikleri kabul ederek çıkarken, Kurum’la birlikte sahnede AK Parti İl Başkanı, İl Kadın Kolları Başkanı, MHP İstanbul İl Başkanı, İstanbul milletvekilleri ve Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu da yer aldı. Göksu’nun ismi de sunucu tarafından anons edildi.

‘PİS BİR OYUN OYNANIYOR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin seçime hazırlandığı günlerde yine kirli senaryoların gün yüzüne çıkarıldığını belirterek “Bu amaçla sahnelenen oyunlarla ülkemizin medeniyet mirası ile milletimizin canından aziz bildiği mukaddes değerleri doğrudan hedef alınıyor. Bu süreçte kullanılan kesim de içinde yaşadıkları toplumdan ve o toplumu ayakta tutan değerlerden habersiz bir güruhtur. Yabancı ülkeler emellerine ulaşmak için bunları piyon olarak kullandı. Samimi bir üzüntü ile ifade etmek isterim ki bu kirli oyunun siyasetteki en büyük aparatı da maalesef hep CHP oldu. Yine hayat tarzı, köken, mezhep, inanç ve semboller üzerinden pis bir oyun oynanmaktadır. Cumhuriyetimiz ve onun kurucusu Gazi Mustafa Kemal her zamanki gibi yine istismara en elverişli malzeme olarak öne sürülüyor. Oysa bu milletin, ne Cumhuriyet’le Cumhuriyet’imizin banisi Gazi Mustafa Kemal’le bir sorunu, sıkıntısı, derdi, problemi vardır. Şunu çok açık ve net ifade etmek istiyorum. Bu kavramların arkasına saklanarak siyaset yapmak hassasiyet emaresi asla değildir. Tam tersine siyasi tükenmişliğin, kirli senaryolarda rol alma gayretkeşliğinin işaretidir” ifadelerini kullandı.

‘ÇOĞU GİTTİ AZI KALDI’

“Yeniden İstanbul” sloganıyla seçim çalışmalarını sürdüren AK Parti İstanbul İl Başkanlığı, seçim sürecinde kullanılacak seçim şarkısını da duyurdu. Azer Bülbül’ün sevilen eseri “Çoğu Bitti Azı Kaldı” şarkısı yeniden yorumlandı. Sözü Halil Gökkaya, bestesi İhsan Noyan’a ait seçim şarkısının klibinde İstanbul Teşkilatı’nın saha çalışmalarına ilişkin görüntülere yer verildi.

‘RİYAD’DAN EKMEK ÇIKMAZ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “maç krizi”ne de değinerek “Vatan toprakları üzerinde ameliyat yapmaya kalkanlara meydanın boş olmadığını, milletimizin istiklaline ve istikbaline sıkı sıkıya sarıldığını göstermek boynumuzun borcudur. Riyad’dan size ekmek çıkmaz. Tişörtleri farklı bir şekilde boyamak size bir şey kazandırmaz. Samimiyseniz, bunu ülke genelinde milli ve yerli olarak ifade edin” dedi.

‘ÖZGÜR EFENDİ’Yİ ÖZGÜRLEŞTİRECEĞİZ’

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i eleştiren Erdoğan “Bu partinin emanetçi genel başkanı, milleti tahkir ve tahrik ederek parti içi iktidar kavgasını unutturmaya, bundan başka hiçbir işe yaramıyor. Genel başkanlık macerası daha başlamadan vesayet gölgesi altında bitmeye yüz tuttu. İnşallah seçimlerde elde edeceğimiz zaferle Özgür Efendi’yi de özgürleştireceğiz. Ama öncelikle CHP’nin başındaki zatın, sabık genel başkanının yaptığı gibi teröristlere ve destekçilerine sahip çıkmaktan vazgeçmesi gerekiyor” dedi.

İŞTE AÇIKLANAN ADAYLAR

- Aydın: Mustafa Savaş

- Balıkesir: Yücel Yılmaz

- Bursa: Alinur Aktaş

- Denizli: Osman Zolan

- Erzurum: Mehmet Sekmen

- Eskişehir: Nebi Hatipoğlu

- Kocaeli: Tahir Büyükakın

- Muğla: Aydın Ayaydın

- Ordu: Hilmi Güler

- Samsun: Halit Doğan

- Artvin: Mehmet Kocatepe

- Bingöl: Erdal Arıkan

- Bitlis: Nesrullah Tanğlay

- Çanakkale: Jülide İskenderoğlu

- Çankırı: Hüseyin Filiz

- Düzce: Faruk Özlü

- Edirne: Belgin İba

- Elazığ: Şahin Şerifoğulları

- Giresun: Aytekin Şenlikoğlu

- Isparta: Şükrü Daşdeğirmen

- Kastamonu: Tahsin Babaş

- Rize: Rahmi Metin

- Sinop: Yakup Üçüncüoğlu

- Tokat: Eyüp Eroğlu

- Yalova: Mustafa Tutuk

‘İŞE KOYULDUK’

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Murat Kurum, adaylığının açıklanmasının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile bir araya geldi. Görüşmede İstanbul’un trafik sorununa son verecek projelere ilişkin yapılacaklar değerlendirildi. Kurum, sosyal medya hesabından “İlk günden işe koyulduk. Ulaştırma Bakanımız Sayın Abdulkadir Uraloğlu ile bir araya geldik, çilesiz İstanbul için projelerimizi konuştuk” paylaşımı yaptı.

İMAMOĞLU GÖNDERMESİ: KOLLARIMIZI BOŞ YERE SIVAMADIK

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, adaylığının resmen açıklanmasının ardından AK Parti İl Başkanlığında basın açıklaması yaptı. Kurum, “Hep birlikte İstanbul’un bei yıllık fetret dönemini bitireceğiz” dedi. “Bu aziz şehrin 39 ilçesinde imzamız var, eserlerimiz var” diyen Kurum, “Biz kollarımızı öyle boş yere sıvamadık. Afetlerde milletimiz için sıvadık. Müsilaj oldu, bu sorunun çözümü için, kentsel dönüşüm için kollarımızı sıvadık. Biz kollarımızı mülkiyet sorunların çözümü için, yeni sosyal konutlar için, kadınlarımızın, gençlerimizin, çocuklarımızın yarınları için sıvadık” ifadelerini kullandı. Kurum “Bizim bu seçimde rakibimiz bellidir. Bizim rakibimiz İstanbul’a karşı ilgisizliktir, bizim rakibimiz ihmalkarlıktır. Bizim rakibimiz, algı belediyeciliğidir. Bizim rakibimiz İstanbul’da oluşan karmaşa ve sistemsizliktir. Bizim rakibimiz, İstanbul halkına söz verip de sözünde durmayanlar, İstanbul’umuzu duraklama dönemine sokanlardır” diye konuştu.

"FATİH'İN KARŞISINDA ELLERİNİ BAĞLAYACAK"

Kurum, "İstanbul’da hangi siyasi görüşten olursa olsun tüm farklılıklarımızla bir ve beraber olacağız. Buradaki ekip arkadaşlarımızla birlikte laf değil iş üreteceğiz. İstanbul belediye başkanı tarihin karşısında saygıda kusur etmeyecek. Fatih’in karşısında ellerini bağlayacak, boynunu bükecek.
Kimliksiz belediyecilik son bulacak. Biz 16 milyon İstanbullunun başkanı değil, 16 milyon İstanbullu kardeşimizin dostu olacağız, onlarla birlikte yol yürüyeceğiz ve vatandaşımız anlatacak biz dinleyeceğiz, halkımız isteyecek biz hep birlikte yapacağız. Ortak akla, şeffaflığa, katılımcılığa hak ettiği değeri vereceğiz. Birlikte İstanbul olacağız. Reklamla, algı çalışmaları ile, PR çalışmaları ile İstanbul’un kaynaklarını boşa harcamayacağız. Algıda usta olanların değil alın teri ile usta olanların dönemini başlatacağız." dedi.

YÜKSEK LİSANSI KENTSEL DÖNÜŞÜM

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilen Murat Kurum, yüksek lisansını kentsel dönüşüm alanında yaptı. TOKİ’de uzun yıllar görev alan Murat Kurum; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı döneminde de İstanbul’da birçok kentsel dönüşüm projesine imza attı.

Kurum, 1976 yılında Ankara’da doğdu. Ankara’daki öğrenim hayatının ardından, 1999 yılında Konya Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. Kentsel dönüşüm alanındaki yüksek lisansını Okan Üniversitesi’nde 2017’de tamamladı.

Mesleğine şantiyelerde çalışarak başladı. Şantiyelerde birçok alanda görev aldı. TOKİ’deki kariyerinde hızla yükseldi. 2005-2006 yıllarında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığında uzman, 2006-2009 yılları arasında ise İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürü olarak görev yaptı.

2009-2018 yılları arasında Emlak Konut Genel Müdürlüğü görevinde bulundu. Bu görevinde İstanbul’a çok sayıda modern, güvenli konut inşa etti.

2918 yılında, yeni hükümet sisteminin ilk Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kurum’u “Parayı ve insanı yöneten insan” ifadeleriyle tanıttı. Bu görevi sırasında birçok afet gördü. 6 Şubat depremlerinden sonra 57 gün çalışmalarını bölgede yürüttü. Geçici yaşam alanlarının kurulmasını sağladı, 180 bin kalıcı konutun yapımını başlattı.

SIFIR ATIK PROJESİ

Bakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile çok yakın çalıştı. Emine Erdoğan’ın himayesindeki Sıfır Atık projesinin büyümesi için çaba harcadı. 14 Mayıs seçimlerinde İstanbul milletvekili seçilen Kurum, evli ve üç çocuk babası.

BAKANLIK DÖNEMİ

Kurum, bakanlıktaki ekibiyle;

- 365 bin sosyal konut

- 46 bin afet konutu

- 45 ilde 80 tarihi meydan düzenlemesi

- 484 Millet Bahçesi projesini hayata geçirdi.

İSTANBUL’DAKİ PROJELERİ

Kurum’un İstanbul’da bugüne kadar gerçekleştirdiği projeler şöyle:

- 39 millet bahçesinin yapımını başlattı, 13’ü tamamlandı.

- Fikirtepe’de kentsel dönüşümü gerçekleştirdi.

- Esenler’de 60 bin kişilik en büyük kentsel dönüşümü başlattı.

- Üsküdar Kirazlıtepe, Zeytinburnu Beştelsiz, Güngören Tozkoparan, Gaziosmanpaşa’da onbinlerce evi afetlere dirençli hale getirdi.

- Kentte otopark ve gürültü bariyerleri gibi projelere imza attı.

UYDU KENTLER

Kurum, 4 Nisan 2023’te yaptığı açıklamada, “Bedeli ne olursa olsun kentsel dönüşümü yapacağız” sloganıyla İstanbul Gaziosmanpaşa’da kentsel dönüşüm seferberliğini başlattıklarını söylemişti. Kurum, İstanbul’daki 1.5 milyon riskli konutun 500 binini yerinde dönüştüreceklerini dile getirmiş, “Kalan 500 bin konut için Anadolu ve Avrupa Yakası’nda uydu kentler planlıyoruz” demişti.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER