Oynatma Listesi
HABERLER

Mustafa Sarıgül'den Naci Görür önerisi! "Afet Bakanlığı kurulmalı, başına getirilmeli"

Türkiye siyasetinin deneyimli ismi, CHP Erzincan milletvekili Mustafa Sarıgül, Hafta Sonu'nda merak edilenleri Hakan Çelik'e yanıtlıyor. Türkiye afet yönetimine dair hangi dersleri çıkarmalı? Yerel seçim yaklaşırken partiler yola nasıl devam edecek? Muhalefet ve iktidar kritik konularda uzlaşma zemini sağlayabilecek mi?

Sarıgül'ün açıklamalarından satır başları şöyle; Haberi alır almaz olay yerine gittim. Yaklaşık olarak 10 milyon metreküp toprak, 200 metrelik yamaçtan hızla aşağıya doğru aktı ve 800 metrelik bir hareketlilik oldu. 50 metre derinliğini konuşuyoruz. Böyle bir büyüklükle karşı karşıyayız.

Arama-kurtarma çalışmaları hemen başladı. Bütün kamu ve kuruluşları tam bir anlayış ve dayanışma içerisinde çalışmalara başladık. İlk belirlemelere göre 3 arkadaşımızın belli bir noktada 6 arkadaşımızın da farklı bir lokasyonda olduğu tespit edildi. Göçük altında kalan kamyonlar vardı, onların bilgisi geldi. Kayıp 3 işçi arkadaşımızın iki aracın ayrı bir noktada olduğu tespit edildi. Hemen olayın sorumlularıyla ilgili olarak da bir soruşturma başlatıldı.

Doğduğum yer, yaşadığım yer... Benim için o kadar büyük bir sıkıntı ki, o kadar endişe verici bir şey ki... Düşünün, bölgenin milletvekilisiniz, benim doğduğum Güngören köyü, Gözkök Köyü oraya 20 km. uzaklıkta olan bir noktadayız.

Bugüne kadar burada 4 kez kapasite artırılmış. ÇED raporlarına bakıyorsunuz; ÇED raporlarını veren firmalar özel firmalar. Bu ÇED raporlarını veren firmaların detaylı bir şekilde incelenmesi lazım.

Şunu bilmenizi istiyorum; Bu Kanadalı firma niye Kanada'da bu çalışmayı yapmıyor da Türkiye'de bu çalışmayı yapıyor? Siyanürlü arama, denetimsiz aramalar mutlaka durdurulması lazım.

Buradaki olay şu; denetimleri sıkı bir şekilde artırmak gerekiyor. Denetimlere sıkı bir şekilde bakmak gerekiyor.,

"ENERJİ BAKANI BAŞINDAN BERİ ORADA"

Çevre Bakanlığı, özellikle Enerji Bakanlığı, özellikle Çalışma Bakanlığı gelip bütün bu detaylara bakması lazım ve bunların en iyi şekilde planlanması lazım. Sayın Alparslan Bayraktar başından beri orada, çalışmalara detaylı bir şekilde bakıyor ve detaylı bir şekilde inceliyor.

Burada yapılan en önemli çalışmalardan bir tanesi şu oldu; TBMM bu noktada bir Araştırma Komisyonu kurdu. Bu Araştırma Komisyonu'nda bütün detayları araştıracağız. Kim, ne yaptı, nasıl yaptı, yapanın yanına kar kalmayacak. Burada bütün hukuki boyutlarını detaylı bir şekilde planlayacağız. Uzun yıllar sonra TBMM'de bir muhalefet partisi olarak bizim verdiğimiz öneri dikkati alındı.

Ben popülist politika yapmak istemedim. Orada ben felaket tellallığı yapmak istemedim. Ama ben gerçeklerden de hiçbir zaman kaçmadım. Siyanürlü toprak maden aramasının ne kadar tehlikeli olduğunu kamuoyuna açıklayacağız. Siyanürün ne kadar tehlikeli olduğunu detaylarıyla birlikte yüzde 100 konuşmamız lazım. Doğa dostu çalışma yapmamız lazım. Madencilik aynı zamanda ülkenin geleceğine çıkmak lazım. Almanya'da neden siyanür konuşulmuyor da Türkiye'de konuşuluyor.

AFET BAKANLIĞI ÖNERİSİ: NACİ GÖRÜR HOCAMIZI BAŞINA GETİRELİM

Doğal afetler ve deprem bakanlığı kurmalıyız. Türkiye'de dere yatakları var, buralara yapılan konutlar var. Sellerde binalar orada kalmış. Bu afettir. Bakanlık kurulmalı ve böyle olay olunca bakanlıktaki uzmanlar gitmeli. Erzincan'a ilgili bütün bakanlıklar geldi ama bu evlatlarımızın siyanürlü ortamda nasıl çalışması gerektiğini bilmesi lazım. Bunun için girişimde bulunacağım. Komsiyon siyasi kaygılardan uzak, felaketlerin tekrar etmemesi için çalışacak. Sayın Cumhurbaşkanımızdan randevu alacağız. Afet Bakanlığı'nı kuralım ve Prof. Naci Görür hocamızı başına getirelim. Buradaki bakanlık siyaset üstü olmalı. Araştırma komisyonu tüm detayları ortaya çıkaracak.

KOMİSYON SİYASET ÜSTÜ OLACAK

Komisyonun kurulmasından dolayı mutluyum. TBMM'deki komisyon siyaset üstü olacak. Birlikteliğimizi göstereceğiz. Olayın üzerine gideceğiz. Bu bizim için son derece değerlidir. Siyanür kelimesinin ortadan kalması için önemlidir. Siyanür güvenli sınırlı olmalıdır. Sanayide kullanılıyor, dozu önemli. Yapılacaksa denetim yapılmalı. Uluslararası regülasyonlara uyulmalı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER